KAÇAK AKARYAKIT ÜSSÜ ALİAĞA
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ŞENOL GÖK / İzmir İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan İÇÖZ, basında İzmir İl Özel İdaresi Gaziemir Kaçak Akaryakıt Depolama alanı ile ilgili basında yer alan haberlere ilişkin açıklamada bulundu.
15 Aralık 2012 Cumartesi 11:31
KAÇAK AKARYAKIT ÜSSÜ ALİAĞA
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ŞENOL GÖK / İzmir İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan İÇÖZ, basında İzmir İl Özel İdaresi Gaziemir Kaçak Akaryakıt Depolama alanı ile ilgili basında yer alan haberlere ilişkin açıklamada bulundu.
İçöz, “her yıl yakalanan kaçak petrol ürünlerinin hacminin arttığı ve tasfiye karar sürecinin uzun olduğu bu sebeple depolama alanının genişlemesine ve yetersiz kalmasına neden oluyor. Gaziemir tesislerimizde muhafazası yapılan kaçak akaryakıt ve türevleri yakın bir zamanda 154 dönümlük bir hazine tahsisinin ardından Aliağa’ya nakledilecektir. “
İçöz, “2007 yılından bu yana; Kaçak Petrolün Tespit Ve Tasfiyesine Dair Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik çerçevesinde, İl Özel İdarelere verilen yetki ile İdaremiz kaçak ve niteliği belli olmayan akaryakıt ve türevlerini, adli kovuşturma süreci tamamlanma kadar Gaziemir tesislerimizde muhafaza yapmaktadır.
Haberde bahsedilen, İzmir’de yakalanarak İdaremiz tarafından muhafaza ve tasfiyesi yapılan kaçak akaryakıtın tavsiyesine yönelik olarak; İçişleri Bakanlığı, Kaçakçılık İstihbarat Hareket ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığına "Akaryakıt Kaçakçılığı İle Mücadele Eylem Planı" çerçevesinde 10 Şubat 2012 tarihinde yazı yazılarak, her yıl yakalanan kaçak petrol ürünlerinin hacminin arttığı ve tasfiye karar sürecinin uzun olduğu bu sebeple depolama alanının genişlemesine ve yetersiz kalmasına neden olduğu belirtilmiştir. Yakalanan petrol ürünlerini muhafaza edecek yer sıkıntısı yaşandığı belirtilerek, tüm depolamaların açık alanda, İdaremiz çalışma birimleri ile iç içe yapıldığı, iş ve işyeri güvenliği açısından tehdit oluşturulduğu ifade edilmiş, kaçak petrol ürünlerinin ihtiyaca cevap verecek şekilde depolanabileceği 10 bin m2’lik sahaya ihtiyaç duyulduğu belirtilmiştir. İdaremizde 550 adet 1 m3’lük, 26 adet 5 m3’lük, 63 adet 10 m3’lük, 2 adet 15 m3’lük 5 adet 20 m3’lük, 1 adet 25 m3’lük ve 1 adet 40 m3’lük hacimlerde kaçak akaryakıt ürünlerinde depolama tankları mevcut olup, 1 adet akaryakıt tankeri, 1 adet kamyon, 1 adet forklift kullanılmaktadır. Bununla birlikte metal ve krom nikelden, madeni yağların depolanacağı tanklardan oluşan 4 bin m3 kapasiteli yangın yönetmeliğine uygun depolama tesisi ve 1 adet akaryakıt tankeri ile 1 adet kamyona ihtiyaç duyulduğu da Kaçakçılık İstihbarat Hareket ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığına yazımızda bildirilmiştir. Ayrıca 11 Haziran 2012 tarihinde Defterdarlık Milli Emlak Dairesi Başkanlığı’na İdaremiz tarafından yazı yazılarak; Mülkiyeti hazineye ait olan Aliağa ilçesi Atatürk mahallesi Yel değirmeni mevkiinde bulunan, 560 ada, 5 parselde kayıtlı 154.007 m2 taşınmazın idaremize tahsisi talep edilmiştir. İlgili yerin tahsisi yapılması durumunda habere söz konusu kaçak akaryakıtların nakli yapılacaktır.”
Kaçak akaryakıtlar Aliağa’ya
Gaziemir’de İzmir İl Özel İdaresi şantiyesinde kapalı alanların dolmasının ardından açık alanda saklanan 1 milyon 147 bin 45 kilo petrol ürününün ne olacağı konusuna Vali M. Cahit Kıraç el koydu. Vali Kıraç’ın talimatıyla Gaziemir’deki tonlarca petrol ürünü, daha önce bulunan ancak Hazine’den tahsisi beklenen Aliağa Atatürk Mahallesi Yel değirmeni Mevkii’ndeki 154 bin 007 metrekarelik alana taşınacak.
Olayın ardından inceleme başlatan Vali Kıraç, Gaziemir şantiyesinin bir an önce boşaltılması için talimat verdiğini söyledi. Vali Kıraç, “Gaziemir’de özel kanun hükmü dolayısıyla özel idare bir depolama yapıyor. Konuyu inceledik. Aliağa’da yaklaşık bir yıl önce bulunmuş Milli Savunma Bakanlığı’na tahsisli Hazine’ye ait bir yer var. Buranın tahsisi için Haziran ayında Defterdarlık Milli Emlak Dairesi’ne yazı yazılmış. Konunun acileyeti üzerine arazinin tahsisinin bir an önce yapılıp Gaziemir’deki petrol ürünlerinin o alana taşınması için talimat verdim. En kısa sürede Gaziemir o depodan kurtulacak” dedi.
İzmir İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan İçöz ise Aliağa’daki yerin teslim alındığını, alanda düzenleme çalışması yaptığını dile getirdi. İçöz, “Bir hafta içerisinde bütün petrol ürünlerini taşımayı hedefliyoruz. Buradaki depolama da ilk etapta açık alanda olacak ardından düzenli hale getirilecek” diye konuştu. İçöz, 5 ay önce resmi yer talebinin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’ndan şifai olarak alınması gereken önlemler konusunda yardım istediklerini de sözlerine ekledi.
EPDK’DAN AÇIKLAMA
Öte yandan EPDK tarafından yapılan açıklamada, kanunla sadece kuruma mevzuat düzenleme yetkisi verildiği, yakalanan kaçak yakıtların muhafazası için alınacak önlemlerin il özel idarelerinin görevi olduğu ifade edildi. Açıklamada, “Kaçak Petrolün Tespit Ve Tasfiyesine Dair Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik 27 Mayıs 2007 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelikte akaryakıtların satış yöntemleri, teknik düzenlemelere uygun olmayan akaryakıtların da rafinerilere, ihtiyacı olan ve talep eden kamu kurum ve kuruluşlarına bedeli mukabili satılması veya imhası düzenlenmiştir. Kurumumuzun tasfiye ile ilgili olarak muhafaza, takip, tasfiyeyi sağlamak veya bu amaçla ödenek aktarma görev ve sorumluluğu bulunmamaktadır. Kanunda tavsiyenin kimler tarafından yapılacağı belirtilmekte olup, gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması da sorumluluklarındadır. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü ile Maliye Bakanlığı’ndan gerekli ödenekleri alarak mevzuata uygun olarak kaçak petrolün muhafazasının sağlanması ve tasfiyesinin yapılması gereklidir” denildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.