28 Kasım 2024
  • İzmir16°C

İZMİR’İN GELECEĞİ PLANLANDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin 2007-2017 yıllarını kapsayan yol haritasını belirledi. Kentin geleceğini şekillendirecek Stratajik Plan hazırlandı. Başkan Kocaoğlu, “Hedefimiz, İzmir’i bir dünya kenti, dünya markası yapmak” dedi. İzm

İzmir’in Geleceği Planlandı

2006-06-19 17:53:50

İZMİR’İN GELECEĞİ PLANLANDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin 2007-2017 yıllarını kapsayan yol haritasını belirledi. Kentin geleceğini şekillendirecek Stratajik Plan hazırlandı. Başkan Kocaoğlu, “Hedefimiz, İzmir’i bir dünya kenti, dünya markası yapmak” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin geleceğini şekillendirecek projeleri bir plan disiplini içinde yürütmek amacıyla 2007-2017 yıllarını kapsayan Stratejik Plan’ını hazırladı. Yönetimsel yenilikleri ve kalite yönetim sistemi oluşturulmasını da kapsayan Stratejik Plan’da, İzmir’in başta ulaşım olmak üzere temel sorunlarının çözümünü ve ihtiyaç duyduğu yatırımların gerçekleştirilmesini sağlayacak projelere tek tek yer verildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Kentsel alt yapıdan metro projelerine, İzmir’in 2015 EXPO sergisine hazırlanmasından, sosyal desteklere, kültür-sanat, turizm ve fuar yatırımlarına kadar kenti ve kentliyi ilgilendiren her alanda yaşama geçirilecek projeler ile İzmir’i bir dünya kenti yapmayı hedefliyoruz” dedi.

Haziran ayında belediye meclis üyelerine sunulan Stratajik Plan taslağı hakkında Ağustos ayına kadar olan süreçte başta valilik olmak üzere, odalar ve sivil toplum kuruluşları ile görüş alışverişinde bulunulacak. Ağustos ayında yapılacak toplantıda ise Büyükşehir Belediye Meclisi’nde tartışılıp oylanacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mevcut tüm birimlerinde çalışanların da katılımı sağlanarak demokratik bir süreç izlenerek hazırlanan Stratejik Plan Taslağı’nda projeler şu ana başlıklar altında toplandı. “Yönetim, Çevre Koruma ve Çevre Sağlığı, İmar-Kentsel Koruma ve tasarımı, Kentsel Alyapı, Ulaşım, Sağlık, Sosyal Hizmetler, Turizm, Fuarcılık ve Dış İlişkiler, İtfaiye ve Afet yönetimi, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Yeşil Alanlar ve Parklar, Enerji, Bütçe-Satın Alma.”

Taslakta, belediyede yönetimsel değişiklikler, yönetim orfganizasyonunun iyileştirilmesi, kalite yönetim sisteminin iki yıl içinde oluşturulması da öngörülüyor.

İzmir’i çağdaş bir kent olarak geleceğe taşıyacak projelerin yer aldığı Stratejik Plan’da öncelikler şöyle belirlendi:

Büyükşehir Belediyesi’nin sınırlarını kapsayan imar planları ve sayısal haritaların tamamlanacak.

İzmir’de çarpık ve sağlıksız yapılaşmaların bulunduğu alanların yenilenmesi. 2007-2017 yıllrı arasında Buca, Gürçeşme, Karşıyaka Onur Mahallesi ve Güzeltepe ile Konak Limontepe’de toplu konutlar yapılarak Kent Yenileme Projeleri yaşama geçirilecek.

Toplu ulaşımda metro ve hızlı raylı sistem projelerine ağırlık verilecek. 80 kilometrelik Aliğa-Menderes Banliyö Sisteminin Geliştirilmesi Projesi ile 5.5 kilometrelik Üçyol-Üçkuyular Metro Projesi 2008’e kadar bitirilecek.

Metronun Bornova merkez ve İzmir Otogarı bağlantıları tamamlanacak.

2010 yılı sonuna kadar metronun Üçkuyular-Narlıdere hattı hizmete alınacak.

2011 yılında metro Üçyol’dan Buca’ya ulaşacak.

Tarihi yerler düzenlenip kente kazandırılacak ve tanıtımı yapılacak. Kadifekale sur duvarları ve sur içi düzenlenecek.

Kent genelindeki meydan, bulvar, cadde ve ana bağlantı yolları düzenlenecek.

Mevcut otoparklarıhn kapasiteleri arttırılacak; otopark sorununun çözümü için Kültürpark, Buca Kasaplar Meydanı yer altı otoparkalırı inşa edilecek. Bahriye Üçok Yer altı Otoparkı’nın ikinci kısmı, Girne, Atatürk Lisesi, Alsancak, Üçkuyular, Hatay Pazaryeri ve Hasan Tahsin Otoparkları inşa edilecek.

Eşrefpaşa Belediye hastanesi’nin mevcut durumu iyileştirilicek ve ek bina yapılacak.

Hava Kalitesi ve Yönetim Planı oluşturulacak; hava kirliliğini önlemek için hava ölçüm ağı genişletilecek, kirliliğe neden olan organik ve inorganik kirleticiler tek tek belirlenecek.

İzmir Körfezi Araştırma Projesi uygulanacak, su kalitesi sürekli izlenecek, yüzeysel temizlik sürdürülecek.

Kültür-sanat etkinlikleri kent geneline yayılacak; mevcut sanat yaıplarının standartları yükseltilirken, Adnan Saygun kültür Merkezi 2008 sonuna kadar bitirilecek.

Yeni bir kongre merkezi oluşturularak İzmir’in bu alandaki büyük bir eksikliği giderilecek.

2007 sonuna kadar Gaziemir’de yeni bir fuar alanı yapılacak, yeni fuarlar düzenlenecek.

Dünyanın en büyük sergisi olan EXPO 2015’e İzmir’in hazırlanması çalışmaları sürdürülecek; yeni projeler geliştirilecek.

İzmir Bilim Parkı Projelendirilecek.

Yeni rekreasyon alanları ve parklar yapılacak, kentin yeşil dokusu güçlendirilecek.

Ağaçlandırma alanları oluşturulacak.

E-belediye ve e-kent oluşturulması için gereken projeler yapılacak.

Balçova-Narlıdere bölgesinde jeotermal enerjiyi kullanan konut sayısı 16 binden, 18 bine çıkarılacak.

Vergi kaçakları önlenecek, gelir kaynakları arttırılacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.