23 Kasım 2024
  • İzmir20°C

İNTERNET SAYESİNDE HEPİMİZ SEYYAH OLDUK

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi ile Turizm Fakültesinin düzenlediği konferansta, Hacettepe Üniversitesi Türk Halkbilimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebi Özdemir, “Edebiyat ve Turizm” başlığını masaya yatırdı.

İnternet Sayesinde Hepimiz Seyyah Olduk

11 Nisan 2019 Perşembe 16:51

İKÇÜ’DE EDEBİYATA VE TURİZME FARKLI BİR BAKIŞ

PROF. DR. NEBİ ÖZDEMİR, “İNTERNET SAYESİNDE HEPİMİZ SEYYAH OLDUK.”

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi ile Turizm Fakültesinin düzenlediği konferansta, Hacettepe Üniversitesi Türk Halkbilimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebi Özdemir,  “Edebiyat ve Turizm” başlığını masaya yatırdı.

Konferansı Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Turan Gökçe, Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Atilla Akbaba, akademisyenler ve öğrenciler takip etti.

“POPÜLER BİR YAZAR, KAHRAMANINI İZMİRLİ YAPABİLİR.”

Turizm alanı içinde edebiyatın önemsenmesi gereken bir alan olduğunu belirten Prof. Dr. Nebi Özdemir, bir şehrin tanıtımının bir edebiyat eseriyle gerçekleşebileceğini İzmir örneği üzerinden aktardı. Prof. Dr. Özdemir, “İzmir’de önemli turizm atakları gerçekleştirmeyi hedeflediğinizi düşünelim. Dönemin popüler bir yazarıyla yeni kitabındaki kahramanın İzmirli olması ve mekânların İzmir’de olması konusunda bir anlaşma yapabilirsiniz. Böylece İzmir’i merak edilen, sempati duyulan bir şehir haline getirirsiniz.” diye konuştu.

“İNTERNET SAYESİNDE HEPİMİZ SEYYAH OLDUK.”

Bugün sahip olunan iletişim teknolojilerinin düşünüldüğünde herkesin birer seyyah olduğunu aktaran Prof.Dr. Özdemir, fiziksel olmasa da deneyimsel olarak her birimizin internet sayesinde dünyanın her yerini görebildiğimizi ifade etti.  “İnternet kullanıcısı olan herkes seyyah olabilme özgürlüğüne de sahip oluyor.” diyen Prof.Dr. Özdemir, “Deneyimsel seyyahlığın yanı sıra önemli bulduğum bir diğer konu da “klişeler” dir. Boş zamanlarımızda neler yaptığımıza dair cevapları düşündüğümüzde, klişe bir şekilde okuduğumuzu ve gezdiğimizi söyleriz. Bence bu klişe çok önemli bir klişedir. Çünkü boş zamanı, edebiyatın ve turizmin ortak zemini olarak sunar.” şeklinde konuştu.

“SOSYAL MEDYA, TURİZM ÇALIŞMALARI AÇISINDAN ÖNEMLİ.”

Edebiyat ve turizmi yakınlaştıran alan olan medyanın önemsenmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Nebi Özdemir, sosyal medyanın da kitlelerde büyük bir etkisinin olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Özdemir, “Medya özellikle bugün, sağladığı imkânlar sayesinde hem metni hem zengin içerikli görselleri bir arada görmemize yardımcı oluyor ve bu anlamda edebiyat ve turizm alanına hizmet ediyor. Bugün hepimiz birer içerik üreticisiyiz. Birini tanımanın kolay yolarından biri de o kişinin içeriklerine bakmak. Ben turizm sektöründe çalışanların sosyal medyayı önemsemesi gerektiğini düşünüyorum. Sosyal medya turizm çalışmaları açısından önemli bir araştırma alanı olarak gelmektedir.” dedi.

 “KÜLTÜREL FAALİYETLERE DAHA FAZLA ZAMAN AYIRIYORUZ.”

Hayatımızın iş için ayırdığımız kısmına ciddi ve geri kalan kısmına gayri-ciddi alan dendiğinde, aslında gayri-ciddi alanın daha geniş bir zaman dilimine denk geldiğini ifade eden Prof. Dr. Nebi Özdemir, bu durumda okumaya ve gezmeye, dolayısıyla kültürel faaliyetlere daha fazla zaman ayırdığımızı ifade etti. Prof. Dr. Nebi Özdemir, “Turizm farklı yerlerden okumaya müsait bir alandır. Öyle ki, bir insanın hangi alanda olursa olsun yaratıcı olmaya ihtiyaç duyduğu anda onu besleyebilecek en önemli şey gezmektir. Çünkü gezip görmek, her defasında yeni bir şeye alışabilecek yaratıcı biri olmayı öğretir bize. Bunu yapabilecek bir diğer alan da şüphesiz edebiyattır. Yine çalıştığınız alan fark etmeksizin okumak, yaratıcı olmanın ön koşullarındandır. Çünkü tıpkı seyahat etmek gibi okumak da yeni dünyaların kapısını açar.” diye konuştu.

“HİÇBİR SEYAHATİN ARDINDAN AYNI KALAMAZSINIZ.”

Edebiyatın ve turizmin ortak yönlerini de değerlendiren Prof. Dr. Özdemir, “Okumak da seyahat etmek de bir kurgudur. İkisi de değişmek ve dönüşmektir.” diye konuştu. Hiçbir seyahatin ardından aynı kalınamayacağını belirten Prof. Dr. Nebi Özdemir, benzer şekilde hiçbir kitabı okuduktan sonra da aynı kalınamayacağını ifade etti. Prof. Dr. Nebi Özdemir, “İkisi de yaşadığını fark etmek ve bunun değerini kavramaktır. Yaşadığınız anı fark edebilmek ona ait olabilmek için iki yol vardır: okumak ve seyahat etmek. İkisi de yavaşlamanın yoludur. Hızla akıp giden ve bizi hızlı olmaya zorlayan hayatın akışı içinde okumak da seyahat etmek de bize yavaşlama şansı verir. İkisi de merak etme duygumuzu canlı tutar. Artık her şeyini kanıksadığımızı düşündüğümüz bu dünyayı yeniden keşfetmek ve ıskaladıklarımızı görebilmek için merak duygumuzu yeniden kazanmamız gerekir; yaratıcı olabilmek için yeniden merak edebilmek gerekir. Bize bu duyguyu kazandıracak şeyler okumak ve seyahat etmektir.”dedi.

“EVLİYA ÇELEBİ’Yİ ANMADAN GEÇEMEYİZ.”

Seyahat başlığında konuşulduğunda Evliya Çelebi’nin adını anmadan geçilemeyeceğini kaydeden Prof. Dr. Nebi Özdemir,  O’nun hem gezmiş hem de bunları yazmış olduğunu söyledi. Çelebi’nin yazdıklarını eleştirenlere de cevap veren Prof. Dr. Özdemir, “O, yaratıcı bir dille gezilecek hayali mekânların kapısını aralamış ve onları da yazmıştır. Bugün Evliya Çelebi’nin yazdıkları incelenerek onun yalan söylediği ispatlanmaya çalışılıyor. Ancak ben size şöyle söylüyorum: Evliya Çelebi’yi okudukça aslında kendinizin az yalan söylediğini fark edeceksiniz. Yukarıda bahsettiğim “kurgu” işte budur. Kurgunun peşinde gitmenin yolu budur.” diye konuştu.

 “SEYAHAT KİTAPLARI, YAZILARI OKUNMALI.”

Öğrencilere de tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Nebi Özdemir, seyahat yazılarını, kitaplarını okumanın önemini vurguladı. Prof. Dr. Özdemir, “Edebiyatımızın önemli isimlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Beş Şehir kitabını okumanızı öneririm; onu okuduğunuzda okuyarak o şehirlerde bulunabilme imkânını nasıl elde ettiğinizi göreceksiniz. Bedri Rahmi, Nedim Gürsel, Goethe, Puşkin gibi isimlere baktığımızda hepsinin önemli birer gezgin olduğunu görürüz. Hepsi bir şehri anlatırken size adeta orayı gösterir.” şeklinde konuştu./EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.