HİSSELERİ EN İYİ ŞARTLARDA SATTIK
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Tüpraş'ın yüzde 14.7 hissesinin satışı konusuna değinirken, "Tüpraş hisselerini en iyi şartlarla sattık. Öyle gece yarısı mece yarısı değil. Herkese duyura duyura sattık." dedi.
2005-09-24 17:55:12
Unakıtan, İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği'nin düzenlediği "Türk Maliye Politikası 2005" konulu toplantıya katılarak bir konuşma yaptı. Unakıtan, "Bizim gelişmeye ayak uyduramayan zihniyet daha hala, 'bakan bilmem kim yatırımcıyla konuştu mu, konuşmadı mı?' Onun peşinde. Konuşacağım tabii. Bütün yatırımcılarla konuşacağım. Gece de konuşacağım, gündüz de konuşacağım. Çünkü bu ülkenin yatırıma ihtiyacı var, yabancı sermayeye ihtiyacı var. Bu bir zihniyet meselesi, zihniyet. İşte o zihniyette olanlar artık bu milletin gelişim akımı içinde boğulup gidecekler" dedi.
"BİZ HERKESİN GÖZÜ ÖNÜNDE İHALE YAPIYORUZ"
Unakıtan, Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı'nın kendisini ziyarete geldiğini. Çin'den geldiğini söylediğini ve yabancı yatırımcılara yer tahsisi yaptıklarını söylediğini anlattı. Unakıtan, "Biz herkesin gözü önünde ihale yapıyoruz. Adam herkesin verdiğinin iki mislini veriyor. 'Vay bu yabancı sermaye, nasıl verirsiniz'. Verilen bin 200 metre, Galataport. Daha da verilmedi. Yani ihale sonuçlanmadı daha. Kıyametler kopuyor." Unakıtan, burada oteller, alışveriş merkezleri yapılacağını, binlerce yabancı turistin geleceğini, İstanbul'a para akacağını kaydetti.
"OTEL ODASINDA KONUŞMUŞUM, AVLUDA KONUŞACAK HALİM YOK YA"
Bakan Unakıtan, yatırımcılarla otel odasında yaptığı iddia edilen görüşme konusuna da değinerek, "Otel odasında konuşmuşum. Avluda konuşacak halim yok ya. Şimdi ben gitmişim Davos'a, zaten yatırımcılarla konuşmaya gitmişim, kış sporları için gitmedim ki oraya" diye konuştu.
"TÜRKİYE'NİN FİYATI ARTTI"
Kemal Unakıtan, Tüpraş'ın yüzde 14.7 hissesinin satışı konusuna değinirken de şu görüşleri dile getirdi:
"Tüpraş hisselerini en iyi şartlarla sattık. Öyle gece yarısı mece yarısı değil. Herkese duyura duyura sattık. Toptancı Pazarı'nda herkesin haberi var" dedi.
Morgan Stanley'in de kendisine, çok para istendiği için alamadıklarını söylediklerini aktaran Unakıtan, şunları söyledi:
"Neden? Türkiye'nin fiyatı arttı. O zaman o parayı istedik, o parayı verene de sattık. Yok efendim gece yarısı satılmış. O zaman bizi alkışladılar. Gazeteleri okursanız... En büyük, en güzel satışı yaptılar falan... Ondan sonra medya kuruluşları satış ihaleleri başlayınca herşey değişti. Ne korkuyorsunuz? Bu ülkede serbest piyasa düzeni hakim olacak. Serbest rekabeti getiriyoruz. Parayı veren düdüğü çalacak. Öyle numara yok, bitti artık."
Bakan Unakıtan, Türkiye'nin artık dışa dönük bir ülke olduğunu, yabancı yatırımcıların gelip gittiğini ifade ederek şunları söyledi: "Plazalarda bir sürü boş yer vardı. Biz geldik her şey değişti. İleride anacaklar bunu. Recep Tayyip Erdoğan'dan önceki dönem, Recep Tayyip Erdoğan'dan sonraki dönem. Şimdi plazalarda boş yer bulunmuyor. Gelenlerin çoğu da yabancı. Bunlar niçin geliyor Türkiye'ye? Türkiye'de altın madeni mi bulundu? Türkiye değişti, istikrara kavuştu. Raydan çıkmış ekonomi tekrar raya girdi. Araba hız yapmaya başladı. Gelişen ekonomide yerli yabancı herkes yerini almak istiyor."
"İlk değiştireceğimiz yasa Kurumlar Vergisi Yasası olacak"
Vergi konusunda yapılacak yasa değişikliklerine de değinen Unakıtan, ilk değiştirecekleri yasanın Kurumlar Vergisi Yasası olacağını bildirdi. Ayrıca Gelir Vergisi ve Vergi Usul Yasası'nı da değiştireceklerini aktaran Unakıtan, yeni yasaların daha basit, anlaşılabilir, sık sık değiştirilmeyecek yasalar olacağına işaret etti.
"KİM ÇAYCININ, ŞOFÖRÜNÜN ÜZERİNE HESAP AÇMIŞ TIK DİYE ÇIKIYOR ARTIK"
Vergi idaresi yeniden yapılandıkça mükelleflerin takibinin de daha fazla olacağına dikkati çeken Unakıtan, veri tabanını geliştirdiklerini, bütün bilgilerin veri tabanına girildiğini, mali bilgilerin burada bulunduğunu söyledi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, şöyle devam etti:
"Türkiye'yi haritalara bölüyoruz. Riskli bölgeler, riskli sektörler ve bir de riskli mükellefler var. Artık projektörleri onların üzerine doğrultmaya başladık. Tabii öyle incelemelere başladık ki, başına gelen bilir ama şimdi burada öyle fazla açıklamıyoruz, kim çaycısının üzerine hesap açmış, kim şoförünün üzerine hesap açmış tık diye çıkıyor artık bizde. Düğmeye bastın mı rakamlar çıkıyor."
"Vatandaşlık numarası aynı zamanda vergi mükellefi numarası olarak da kullanılacak"
Bakan Unakıtan, Mernis Projesi'ni anımsatarak vatandaşlık numarasının aynı zamanda vergi mükellefi numarası olarak da kullanılacağını, bir insanın doğduğundan ölümüne kadar takip edileceğini belirtti.
Unakıtan, Türkiye'de kayıt dışının giderek daralacağını, ileri ülkeler seviyesine kadar kayıt dışılık oranlarını indireceklerini belirtti. Bu yapılmadan Türkiye'nin ilerlemesinin mümkün olmadığını ifade eden Unakıtan, mali müşavirler ve muhasebecilerden de kötü niyetli mükellefin aleti olmamalarını istedi. Unakıtan, devletin yüzde 1 daha az faiz ödemesinin milletin cebinde 2.5-3 milyar dolar paranın kalmasını sağladığını bildirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.