24 Kasım 2024
  • İzmir7°C

HER ÜLKEYE AYNI MESAJLA ULAŞILMAMALI

2018'in ilk 5 ayında 11,5 milyon ziyaretçi Türkiye'ye geldi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere

Her Ülkeye Aynı Mesajla Ulaşılmamalı

04 Ağustos 2018 Cumartesi 16:17

2018'in ilk 5 ayında 11,5 milyon ziyaretçi Türkiye'ye geldi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31 artış göstererek 4 milyar 425 milyon 237.000 dolar olarak gerçekleşti. 

Turizm verileri ışığında iç ve dış turizm hakkında görüşlerini aktaran İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Atilla Akbaba, uygulanan teşvik ve alınan tedbirlere bakıldığında artışı yeterli görmediğini söyledi.  Prof.Dr. Akbaba, “Ziyaretçi sayılarına ve turizmden elde edilen gelire bakıldığında hiç kuşkusuz güzel bir toparlanma söz konusu. Ülkemizin siyasi, ekonomik ve sosyal durumu, döviz kurlarındaki değişkenlik, çevresindeki gelişmeler turizmimizi doğrudan etkiliyor.  Turistin karar vermesinde en önemli etken güven duygusudur. Örneğin ABD, Almanya gibi ülkeler Türkiye’ye gideceklere seyahat uyarısı yapıyor. Bunlar turistte olumsuz etki yapacak unsurlardır.” dedi.

“HER ÜLKEYE AYNI MESAJLA ULAŞAMAZSINIZ.”

Yurt dışında Türkiye’nin tanıtımının yeteri kadar yapıldığını ancak verilen mesajın ‘Herkes Türkiye’ye gelsin’ düşüncesinden ziyade mikro pazarlama odaklı olması gerektiğini aktaran Prof.Dr. Akbaba, her millete verilecek mesajın farklı olabileceğini belirtti. 

Prof.Dr. Akbaba, “Çinli turistin, Alman turistin, İngiliz turistin, Amerikan turistin turizmden beklentisi farklı farklıdır. Verdiğiniz mesajın yaş aralıklarında bile farklı olması gerekir. 25 yaşındaki turistle 50 yaşındaki turiste ulaşmanın yolu aynı değildir. Onun için mikro düzeyde planlama yapılması gerekir. Rafting yapmak isteyen turiste de ulaşılmalı, sağlığı için kaplıca arayan turiste de ulaşılmalıdır. Her turiste tek bir mesajla ulaşamazsınız. Avrupa’da artık etkinlik turizmi, hafta sonu planlamaları çok revaçta. Örneğin, Barselona’da hafta sonu festival var, turist çantasını hazırlıyor, 2 günlük etkinliğe katılıyor. Kültür turizmi, inanç turizmi, sağlık turizmi, spor turizmi gibi geniş yelpazeli seçeneklerimizi planlamamız, bu parametrelerde işi bilen kişileri görevlendirmemiz lazım.  Ayrı ayrı pazarlama unsurlarıyla, farklı ülkelere farklı mesajlarla ulaşılması zenginliklerimizi dünyaya açar.” dedi.

“İÇ TURİZMİ ÖĞRENMEDEN DIŞ TURİZMİ HEDEFLEYEMEYİZ.”

Dış turizmde başarılı olmanın yolunun iç turizmi öğrenmekten geçtiğini vurgulayan Prof.Dr. Akbaba,  “ Bizlerin seyahat ederek turizm bilinci kazanmamız gerek. Bu işletmelerimizi de profesyonelleştirir. İşletmeci bilir ki, bu yıl iç turizmden şu kadar pay gelecek. Turizmde kapı ziyaretçisi de (walk-in) çok önemlidir. Planlama yaparken otel yöneticisi, ‘Çat kapı odanız var mı? diyerek tesise gelen müşteri oranını takip eder. Dış turizmde sıkıntı yaşandığında, hemen iç turizme dönelim mantığından, iç turizme can simidi gözüyle bakılmasından vazgeçilmeli.” diye konuştu.

“TURİZM FAKÜLTELERİNİN BİLİMSEL GÖRÜŞLERİ ÖNEMLİ”

“Uzungöl eko turizm çerçevesinde planlanmış. Ortada göl kalmamış, göl havuza dönmüş. Yayla turizmi diyoruz, yaylalar şehre dönüştü.” diye konuşan Prof.Dr. Akbaba, Türk turizmine geçici çözümlerden, teşviklerden ziyade bilimsel yaklaşımlarla kalıcı çözümlerle yaklaşılması gerektiğine dikkat çekti. 

Prof.Dr.Akbaba, çözüm önerilerini şöyle sıraladı: “Öncelikle yapılacak her şeyde bilimsel yaklaşım temel alınmalıdır. Ülkemizde turizm çalışan çok sayıda turizm fakültesi ve bilim insanı bulunmaktadır. Kişilerin görüşlerinden ziyade bilimin geliştirdiği kuram ve çözümlerden yararlanma yoluna gidilmelidir. Nitelikli insanlar, uluslararası turizm sisteminin işleyişini bilen, yetkin kişiler görevlere getirilmelidir. Proje bazlı, stratejik planlama ruhunda yaklaşımlara geçilmelidir. Yılı kurtaracak dönemsel çözüm yolları bizi sonuca götürmez.” /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.