HASTALIK HASTASI DEYİP GEÇMEYİN!
Fibromiyalji Sendromu’nun birçok belirti ve bulguyla birlikte ortaya çıkan bir kas hastalığı olduğunu belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Yegül, “Fibromiyalji Sendromuyla birlikte kasların kemi

2006-01-26 09:53:44
Fibromiyalji Sendromu’nun birçok belirti ve bulguyla birlikte ortaya çıkan bir kas hastalığı olduğunu belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Yegül, “Fibromiyalji Sendromuyla birlikte kasların kemiğe yapıştığı yerler olan tendonlarda ağrılar ortaya çıkar. Bu ağrılar eklem ağrısıyla karıştırılabilir. Romatizmadan farklı olarak vücutta şekil bozukluğu yaratmaz. Bu hastalığın nedeni bilinmemektedir. Tedavisi de bulunmamaktadır. Bazı hekimler yakınmalara inanmadıkları için kişinin adı çevresinde hastalık hastasına çıkmaktadır” diye konuştu.
Kronik yorgunluğun bu hastalıkta görülen önemli bir belirti olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yegül hastalığın diğer belirtilerini şu şekilde sıraladı: “Kişi sabah yorgun kalkar ve kendini hasta hisseder. Bütün gün boyunca çalışmak istemez. Sindirim sisteminde sorunlar yaşar. İshal, kabızlık, yanma, gaz gibi şikayetleri vardır. Ağız kuruluğu, göz yanması, kulakta çınlama, saç diplerinde acıma ve kaşınma, el ve ayaklarda üşüme, soğuk suyla temasta ciltte renk değişikliği, el ayak şişmesi, derin uyku uyuyamama, geceleri diş gıcırdatma, unutkanlık, kadınlarda sancılı adet görme, baş ağrısı ve karın ağrısı hastanın diğer şikayetleridir.”
STRESLE DOĞRUDAN İLİŞKİLİ
Bu hastalığın stresle doğrudan ilişkisi olduğunu kaydeden Prof. Dr. İbrahim Yegül, “Genetik özelliği bulunmayan bu hastalığı başlatan sebepler bazen fiziki bir travma, bazen bir üzüntü, bazen bir sıkıntıyla ortaya çıkar. Stres şikayetleri arttırıcı bir etmendir. Tedavisinde stresle baş etme yöntemleri önemlidir. Kas gevşetme eğitimleri alınması hasta için faydalı olacaktır” dedi.
Hastalığın teşhisi konusunda Amerika Romatizma Derneği’nin bazı kriterleri bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Yegül, “Bu kriterlere göre vücuttaki 18 hassas noktadan 11’i üzerine dört kiloluk bir basınçla basıldığında hastanın ağrı hissetmesi gerekir. Bu durum diğer belirtilerle bir araya geldiği zaman hastalığın teşhisi konulabilir. Teşhis konulduktan sonra hekim hastayı bilgilendirmelidir. Hastanın hastalığı hakkında her şeyi bilmesi kendisini gereksiz tedavi yöntemlerinden ve gereksiz laboratuar incelemelerinden koruması açısından faydalı olur” şeklinde konuştu.
Fibromiyalji Sendromu teşhisi konulan hastanın uygun bir yaşam tarzı benimsemesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Yegül, “Düzenli olarak, ağır olmayan kasları güçlendirme ve germe egzersizleri yapılmalıdır. Yüzme ve su içinde yapılan egzersizler fayda sağlar. Sigara bırakılmalıdır. Çünkü sigara kasın bazı mikroskobik bölgelerine yeteri kadar oksijen gitmesini engeller. Mutlaka hekim kontrolünde kullanılması gereken ağrı kesici, kas gevşetici ve antidepresan ilaçlardan fayda görülebilir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.