24 Kasım 2024
  • İzmir8°C

HAMDİ ULUKAYA BİR KEZ DAHA GURURLANDIRDI

FAST COMPANY’NİN KAPAĞIDA TANIDIK BİR YÜZ: HAMDİ ULUKAYA BİR KEZ DAHA GURURLANDIRDI

Hamdi Ulukaya bir kez daha gururlandırdı

21 Mart 2017 Salı 10:03

Dünyaca ünlü Fast Company dergisi, Nisan sayısının kapağını Türkiyeli iş adamı Hamdi Ulukaya’ya ayırdı. Dergi, “Göçmen, CEO, Milyarder” başlığıyla yayınladığı kapakta “Chobani’nin kurucusu Hamdi Ulukaya Amerika’nın kültür savaşını nasıl kazanıyor” anonsunu kullandı.

 

Chobani markasıyla ABD’de gıda sektörünün en büyükleri arasına giren iş adamı Hamdi Ulukaya, başarılarıyla gururlandırmaya devam ediyor. Bugüne dek aralarında New York Times, Washington Post, CNN, NBC gibi pek çok yayına konu olan Ulukaya ve Chobani, bu kez de dünyaca ünlü Fast Company dergisinin kapağına yerleşti.

 

Fast Company, ”Göçmen, CEO, Milyarder” başlığıyla yayınladığı kapakta “Chobani’nin kurucusu Hamdi Ulukaya Amerika’nın kültür savaşını nasıl kazanıyor” anonsunu kullandı. Rob Brunner imzasıyla yayınlanan 12 sayfalık dosyada Ulukaya’nın İngilizce bilmeyen genç bir antikapitalist olarak Türkiye’den Amerika’ya gidişinden yoğurt pazarını domine eden dev bir marka yaratmasına kadar geçen tüm süreç ayrıntılarıyla ele alınıyor.

 

“21. yüzyıl için yeni liderlik modeli”

Makalede, Hamdi Ulukaya’nın insancıl değerlerle sert rekabeti bir şekilde bağdaştırarak Chobani’yi multi-milyar dolarlık bir yoğurt devi haline getirdiği ifade ediliyor. Dergi, Ulukaya’nın “ilerici kapitalizm” anlayışının 21. yüzyıl için yeni bir liderlik modeli ortaya koyduğunun altını çiziyor.

 

“Çoban” ve “savaşçı”

Hamdi Ulukaya’nın kişisel hikayesinden başlayarak Chobani’yi tüm ayrıntılarıyla mercek altına alan dosyada hem Ulukaya hem de Chobani çalışanlarıyla yapılan röportajlara yer veriliyor. Fast Company, Ulukaya’nın kendine özgü karakterinin ilk günden itibaren Chobani’nin yönetilme biçimini etkilediğini vurguluyor. Yakın çalışma arkadaşlarının “aslında fiilen iki Hamdi var: Rakiplerini piyasadan silmeye kararlı bir işadamı ve empati gücü yüksek bir yardımsever” sözlerine yer verilen röportajda Hamdi Ulukaya bu sözleri şöyle yorumluyor: “Ben hem bir çoban hem de bir savaşçıyım. Bu ikisi arasında gidip geliyorum. Bizler göçeriz ve göçerler görebileceğiniz en sahici insanlardır. Rol yapmanız mümkün değildir.”

 

“Bana bakın…her şey yoluna girecek”

Makalede Ulukaya ve Chobani’nin mültecilere sağladığı olanaklar da ayrıntılarıyla anlatılıyor. Tent Vakfı’nı kurarak şirketleri mülteci krizinin çözümü için harekete geçiren Ulukaya, röportajda Chobani’de mültecileri istihdam etmesine ilişikin “Bu hem iyi hem de ticari açıdan akıllıca bir şey. Bu insanlar dünyanın en çalışkan, yurtsever, dürüst insanları. Ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar.” diyor. Chobani’de çalışmaya gelen ilk mültecileri ise şu cümlelerle karşıladığını belirtiyor: “Bana şöyle bir bakın, dünyanın bambaşka bir yerindenim. Göreceksiniz her şey yoluna girecek.”

 

Fast Company dergisi, Ocak ayında yayınladığı “2016’nın en iyi ve en kötü 10 liderlik hamlesi” listesinde Hamdi Ulukaya, en iyiler sıralamasının zirvesinde yer vermişti. Ulukaya, listeye şirket hisselerinin bir bölümünü işçilere dağıtma kararı ile dahil oldu. Listede Ulukaya dışında Barack ve Michelle Obama, Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser, Melinda Gates ve Google yönetimi bulunuyor.

 

Şubat ayında ise dergi her yıl yayınladığı Dünyanın En Yenilikçi Şirketleri listesi güncelledi ve Chobani; Spotify, Huawei, Airbnb, IBM, Microsoft gibi teknoloji devlerini geride bırakarak dokuzunculuğa yerleşti. Chobani aynı zamanda 10’ar şirketin yer aldığı Gıda ve Sosyal Fayda kategorilerinin her ikisinde de 1’inci oldu.

Fast Company dergisinde yayınlanan yazının tamamına şu adresten ulaşabilirsiniz: https://www.fastcompany.com/3068681/how-chobani-founder-hamdi-ulukaya-is-winning-americas-culture-war

Aliağa / ALİAĞA / İzmir / Yeni Vizyon Gazetesi  

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.