26 Kasım 2024
  • İzmir11°C

GÜLER:"ENERJİYİ ORTAK ÜRETİN"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, enerji fiyatlarında indirime gitmelerinin mümkün olmadığını, sektörlerin bir araya gelerek enerji üretim tesisleri kurarak, enerji maliyetlerini düşürebileceklerini söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı H

Güler:"Enerjiyi Ortak Üretin"

2006-05-29 23:27:01

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’den İhracatçılara Ucuz Enerji Tavsiyesi;
“ENERJİYİ ORTAK ÜRETİN, MALİYETLERİ DÜŞÜRÜN”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, enerji fiyatlarında indirime gitmelerinin mümkün olmadığını, sektörlerin bir araya gelerek enerji üretim tesisleri kurarak, enerji maliyetlerini düşürebileceklerini söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, enerji fiyatlarında indirime gitmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Denizli Pamukkale Richmond Hotel’de, Ege Maden İhracatçıları Birliği ve Denizli Mermerciler ve Madenciler Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen, “Doğaltaş ve Madencilik Sektörü Sorunları ve Çıkış Yolları” konulu toplantıya ve “Başarılı İhracatçılar ve Madenciler Ödül Töreni”ne katılan Güler, ihracatçıların dünya ile rekabet edebilmek için enerji fiyatlarında indirim yapılması talebi ile karşılaştı.
İktidarda bulundukları 3.5 yıllık süre içerisinde elektrik fiyatlarına zam yapmadıkları gibi yüzde 6.5 oranında indirim yaptıklarını belirten Güler, “Organize Sanayi Bölgelerindeki sanayi kuruluşlarına daha indirimli enerji veriyoruz. Şu anda çok ciddi bir ekonomik program uyguluyoruz. Enflasyonu da bu sayede düşürdük. Bu nedenle elektrik fiyatlarında bir indirim yapmamız mümkün değil” şeklinde konuştu.
Dünyada bazı sektörlerin bir araya gelerek enerji üretim tesisleri kurduklarını ve bu sayede enerji maliyetlerini düşürdüklerini ifade eden Güler, şöyle konuştu: “Finlandiya’da bunun örnekleri var. Bizde de Madencilik sektörü mensupları bir araya gelerek enerji üretim tesisi kurarak enerji maliyetlerini düşürebilirler. İşletmelerin çok farklı yerlerde olması sorunu da enerji nakil ücretiyle çözümlenebilir. Bu sayede sanayicilerimiz daha indirimli enerjiye kavuşmuş olur.”
KÖMÜR REZERVLERİNİ ÖZEL SEKTÖRE AÇTIK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, kömür rezervlerini santral kurmak kaydıyla özel sektöre açtıklarını, bunun karşılığında santral kuran işletmelerden bir miktar elektrik alacakları gibi, 14 bin kişiye istihdam sağlandığını ve atıl kaynakların ekonomiye kazandırıldığını söyledi.
MERMERDE 3 MİLYAR DOLARLIK İHRACATA ÇIKABİLİRİZ
Türkiye’nin mermer ve doğaltaş ihracatının 2 milyon dolardan günümüzde 800 milyon dolar seviyesine ulaştığına dikkati çeken Güler, “Mermer ve doğaltaş ihracatımızı çok kısa sürede 2-3 katına çıkarabiliriz. Mermer ihracatını arttırmak için AR-GE birimi kurun, TÜBİTAK’ta 500 milyon YTL fon hazır. Artık başkaları bizi örnek almalı. Mermer traverten ve diğer taşlarda yüksek katma değer sağlayarak bu ürünleri pazarlayalım” şeklinde konuştu.
RUHSAT BAŞVURULARI YÜZDE 300 ARTTI
Maden Yasası’nın çıkmasından sonra ruhsat başvurularında yüzde 300 artış olduğunu belirten Enerji Bakanı Güler, şunları söyledi: “Ruhsat sayısı 33 bini geçti. Eskiden çantacılar vardı, bunlar maden sahalarının üzerine kapanıyorlardı, biz bunun önüne geçtik. Evinizden bilgisayarınızdan ruhsat başvurusunu şeffaf başvurusunu kendiniz yapıp neticelendirebiliyorsunuz. Bu ruhsat başvurularının yüzde 20’si gerçekleşse, 6000 işletme ve bu işletmelerde çalışan 120 bin insan eder, işte meydan, işte arşın, işte hendek.”
Madencilik sektörünün en önemli sorunlarından birinin Gayri Sıhhi Müessese Raporu almak olduğunu bildiğini ifade eden Güler, bu konuda İçişleri Bakanı ile görüşerek sorunun madencilik sektörünün istekleri doğrultusunda çözümü için çalışacağını sözlerine ekledi. Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, mermer sektörünün ihracatının önümüzdeki yıllarda katlanarak artacağını, Ege Bölgesi ve Türkiye’ye kısa bir zamanda 4-5 milyar dolarlık ihracat bunun karşılığında da net döviz girdisi sağlayacağını söyledi. Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç ise, kamu kurumlarının ve mahalli idarelerin yatırımlarında ithal granit yerine doğaltaş ve yerli mermer kullanmalarını istediklerini bu konuda yaptıkları çağrılara Bursa, Gaziantep, Diyarbakır, Konya Büyükşehir Belediyelerinden olumlu yaklaşım gördüklerini, diğer kamu kurumu yöneticilerinden ve belediye başkanlarından aynı tavrı beklediklerini söyledi. İzmir Alsancak Limanı’ndaki sıkışıklık ve körfezin kirliliğinden dolayı her yıl ihracatçı kesimin 500 milyon dolar fazladan nakliye ücreti ödediğini belirten Erdinç, “İzmir körfezini 100 milyon dolara temizletebiliriz, bu şekilde İzmir Pire gibi bir liman olur. Şu an ara transfer gemileri kullanılıyor, Akdeniz ABD 1500 dolar iken biz 2500 dolar ödüyoruz, 200 milyon dolarda sıkışıklık zammı ödüyoruz. Bu nedenlede İzmir Limanı için açılan ihaleye katılacağız. İzmir’den en çok yüklemeyi biz mermerciler yapıyor, hepimizin bu ihaleye katılması lazım.” Şeklinde konuştu. 49 ilde uygulanan Teşvik Yasası’nın Mermercilik Sektörü için tüm Türkiye’de uygulanmasını istediklerini ifade eden Erdinç, balıkçılara ve yatçıların kullandığı mazota tanınan ÖTV indiriminin madencilik sektörüne uygulanmasını talep ettiklerini sözlerine ekledi.
DENİZLİ DOĞALTAŞ İHRACATINDA BİRİNCİ SIRADA
Denizli’nin doğaltaş ve mermer ihracatında Türkiye’nin ilk sırada yer alan ili olduğunu belirten Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği Başkanı Samet Gündüz ise, Denizli’de Mermer Organize Sanayi Bölgesi kurma çalışmalarının devam etmesine karşın, en önemli traverten üretim merkezi Ballık Boğazı’nda altyapı sorunlarının halen devam ettiğini, bu sorunların bir an önce çözülmesini istediklerini ifade etti. Denizli’yi İzmir Limanı’na bağlayan Demiryolu hattında da sorunlar bulunduğuna işaret eden Gündüz, Türk ihracat sektörünün çok daha fazla limana ihtiyaç duyduğunu kaydetti.
Ege Maden İhracatçıları Birliği ve Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği tarafından Denizli Pamukkale Richmond Oteli’nde düzenlenen, “Başarılı İhracatçılar ve Madenciler Ödül Töreni”nde ise, Denizli’de yerleşik doğaltaş ve maden ihracatçıları ile üreticilerine ödülleri, Enerji ve Tabiii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Denizli Valisi Gazi Şimşek, Denizli Milletvekilleri Osman Nuri Filiz, Mehmet Yüksektepe, Mehmet Salih Erdoğan, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç tarafından verildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.