28 Kasım 2024
  • İzmir16°C

GÖKKUŞAĞI SAVAŞÇISI ALİAĞA’DA

Uluslararası çevre örgütü Greenpeace'in sancak gemisi ''Rainbow Warrior (Gökkuşağı Savaşçısı)'', Akdeniz havzasındaki kirliliğe ve türler üzerindeki tehditlere dikkati çekmek amacıyla, ''Akdeniz'i Koruyoruz'' kampanyası kapsamında çalışma yürütmek üzere

Gökkuşağı Savaşçısı Aliağa’da

2006-07-23 11:29:16

ULUSLARARASI ÇEVRE ÖRGÜTÜ GREENPEACE'İN SANCAK GEMİSİ RAINBOW WARRIOR (GÖKKUŞAĞI SAVAŞÇISI), ''AKDENİZ'İ KORUYORUZ'' TURU KAPSAMINDA ÇALIŞMA YÜRÜTMEK ÜZERE ALİAĞA AÇIKLARINA DEMİRLEDİ

Uluslararası çevre örgütü Greenpeace'in sancak gemisi ''Rainbow Warrior (Gökkuşağı Savaşçısı)'', Akdeniz havzasındaki kirliliğe ve türler üzerindeki tehditlere dikkati çekmek amacıyla, ''Akdeniz'i Koruyoruz'' kampanyası kapsamında çalışma yürütmek üzere  Aliağa  açıklarında demirledi.

 ''Akdeniz'i Koruyoruz'' turuna 15 Haziranda İtalya'nın Cenova şehrinden başlayan ''Rainbow Warrior'', kampanya çerçevesindeki çalışmalarını Türkiye'de, İstanbul'un ardından İzmir'de sürdürüyor.  Türkiye kıyılarındaki çalışmalarını 1 Ağustosta Mersin'de sonlandıracak olan Greenpeace kampanya yöneticileri, Aliağa açıklarında demirli bulunan Rainbow Warrior'da düzenledikleri basın toplantısıyla, kampanya çalışmaları ve Akdeniz'e ilişkin tespitlerine yönelik bilgi verdi. Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Canan Saraç, Akdeniz havzasındaki deniz yaşamının her geçen gün artan kirlilik, yapılaşma ve aşırı avlanma nedeniyle giderek daha büyük tehdit altında olduğunu belirterek, yürüttükleri kampanyayla hükümetleri 30 yıl önce Barcelona'da imza altına aldıkları uluslararası sözleşmede yer alan taahhütlerine sadık kalmaya davet ettiklerini söyledi.

Akdeniz'deki türlerin korunması için Greenpeace olarak havzanın yüzde 40'ının acil olarak deniz rezervi olarak ilan edilmesini talep ettiklerini kaydeden Saraç, bu yapılmadığı takdirde birçok türün yok olacağını belirtti.

TEHLİKE ALTINDAKİ TÜRLER VE TÜRKİYE    

 Saraç, Akdeniz'de tehlike altındaki türlerin korunabilmesi için Türkiye kıyılarının da önem taşıdığını ifade etti. Akdeniz'de yok olma tehdidi altında bulunan türlerden en çarpıcı örneğin ''mavi yüzgeçli orkinos'' olduğunu ve bu konudaki elde ettikleri çarpıcı bulguları yayınladıkları rapor ile duyurduklarını anlatan Saraç, bu durumun önüne geçilmesi için Uluslararası Atlantik Orkinoslarının Korunması Komisyonu'nun (ICCAT) av sezonunu kapatmasını talep ettiklerini bildirdi.  Saraç, orkinos türünün yok olmasındaki en temel unsurun, orkinos çiftliklerinin aşırı avlanması olduğuna dikkati çekerek, bu gerçeğe rağmen İzmir'de durumu daha kötüye götürecek 3 yeni orkinos çiftliğine daha izin verilmesinin kaygı verici olduğunu belirtti.  Akdeniz'de nesli yok olmak üzere olan varlıklar açısından Türkiye'nin önem taşıdığı bir diğer türün de Akdeniz foku olduğunu dile getiren Saraç, bunun için de öncelikle, kıyıların yapılaşmadan uzak tutulması gerektiğini bildirdi.

Saraç, kampanya kapsamında Aliağa'nın çalışma bölgesi olarak seçilmesine ilişkin olarak da Aliağa'nın, Akdeniz'de var olan tehditler açısından önemli bir örnek oluşturduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:  ''Aliağa, şu anda bulunduğumuz bölge, denizlerin nasıl kötüye kullanıldığının çarpıcı bir örneği. Petrokimya, gemi söküm ve demir çelik tesislerine ev sahipliği yapıyor olması Aliağa'yı Türkiye kıyılarının en hassas bölgesi haline getiriyor. Öte yandan, hemen yanı başımızdaki Foça'da Akdeniz'in nesli tükenmekte olan türlerden Akdeniz foku yaşam mücadelesini sürdürmekte.''

ÇEŞME ALAÇATI' NIN TURİZME AÇILMASI    

 Toplantıda, Greenpeace Akdeniz'in avukatı Gökhan Candoğan da İzmir'in Çeşme ilçesi Alaçatı beldesindeki sit derecelerinin düşürülmesi, bölgenin turizm bölgesi ilan edilmesi ve belediyeler tarafından hazırlanan, Kültür ve Turizm Bakanlığınca onaylanarak yürürlüğe giren çevre planlarının iptali istemiyle Danıştayda açılan davalar hakkında bilgi verdi. İdare tarafından yapılan tasarrufun turizmde kısa vadeli bir hareketliliğe hizmet edeceğini, bölgede sürdürülebilir bir turizme olanak tanımayacağını savunan Candoğan, bu amaçla Danıştayda açtıkları davanın, 6. dairede ön inceleme aşamasında olduğunu belirtti.

Candoğan, dava sürecinin belli bir zaman alacağının bir gerçek olduğunu ifade ederek, bölgede telafisi mümkün olmayan hasarlara yol açılmaması için idarenin yargı kararı çıkana kadar bir işlem yapmamasının doğru olacağını ve kendilerinden bunu istediklerini söyledi.

TÜRKİYE KIYILARINDAKİ DENİZ MEMELİLERİ TESPİT EDİLECEK   

Bu arada, Greenpeace'in sancak gemisi ''Rainbow Warrior'', kampanya çalışmaları kapsamında Türkiye'deki çalışmalarında, Türk kıyılarındaki deniz memelilerinin belirlenmesi araştırmasına da ev sahipliği yapıyor.  ''Rainbow Warrior''ın Türkiye çalışmalarına bu amaçla katılan Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Harun Güçlüsoy, Türkiye kıyılarındaki deniz memelilerine ilişkin bugüne kadar tam bir tespit yapılmadığını belirterek, Greenpeace'in sağladığı destekle bu eksikliğin giderileceğini ve araştırmayla hem türlerin hem de türlerin hangi bölgelerde yoğunluk gösterdiğinin belirlenmesine çalışılacağını söyledi.

GREENPEACE ALİAGA'DA

https://www.gunaydinaliaga.com/alfa/greenpeacealiaga.JPG

https://www.gunaydinaliaga.com/alfa/greenpeacealiaga1.JPG

https://www.gunaydinaliaga.com/alfa/greenpeacealiaga2.JPG

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.