26 Kasım 2024
  • İzmir11°C

GEZA DOLOG: ”HAKSIZ ZAM”

Bu sistemin kurulmasının maliyetinin AB fonlarınca sağlanacağını dile getiren Çukurel, bu sistemin kurulması aşamasında ihracatçıya maliyet getireceğini savunarak, ''Kontrol edilmeden Amerika'ya giden bir konteyner orada şüpheli bulunursa x-ray cihazına s

Geza Dolog: ”Haksız Zam”

2006-06-27 19:34:55

DTO İZMİR ŞUBESİ MECLİS TOPLANTISINDA  RÖMORKÖR ZAMMINI REKABET KURULUNA GÖTÜRME KARARI AKINDI

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz (İMEAK) Bölgeleri Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh, Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin (TDİ) 15 Haziran 2006 tarihi itibariyle yaptığı römorkör zammıyla ilgili geniş kapsamlı bir rapor hazırlayarak, iptali için Rekabet Kurulu'na göndereceklerini bildirdi.

Dologh, DTO İzmir Şubesi'nin 16. Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, römorkör zammını ''zamansız ve doğru bulmadıklarını'' belirtti. DTO İzmir Şubesi'nin acente, İstanbul'un ise armatör ağırlıklı bir yapıya sahip olduğunu kaydeden Dologh, acenteleri yakından ilgilendiren her türlü konu ve girişimde kendilerinin kamuoyuna açıklama yaptığını, bilgilendirdiğini söyledi.

Römorkör zammına verdikleri tepki yüzünden bir basın mensubunun ''İstanbul'daki amiral gemisi dururken, siz destroyer gemisi olarak neden ateş ediyorsunuz?'' diye soru sorduğunu anlatan Dologh, şöyle dedi: ''Biz şube olarak İMEAK'a denizde, karada ve havada bağlıyız. İstanbul ile hiç bir sorunumuz yok. Geza, tek başına salvo atmıyor. İstanbul ile temas kurarak bu açıklamaları yapıyoruz. TDİ'nin 15 Haziran 2006 tarihi itibariyle yaptığı römorkör zammıyla ilgili geniş kapsamlı bir rapor hazırlayarak, iptali için Rekabet Kurulu'na göndereceğiz. Yolcu gemileri için her 1000 groston için 155 dolar olan ücret 202 dolara, konteynır gemileri için 215 dolardan 280 dolara ve diğer yük gemileri için de her 3 bin groston için 255 dolardan 332 dolara çıkarıldı. Bu yüzde 30 zam kararının hiçbir gerekçesi yoktur.''

DTO Meclis Üyesi Alex Baltazi, denizcilik sektöründe yapılacak zammın bir yıl önceden açıklanması gerektiğini öne sürerek, ''Çok kötü bir turizm sezonu yaşadığımız bu ortamda, böylesi bir zam turizmi daha da kötü noktalara götürebilir. Dolar, kurdan dolayı bir artış gördü. Bunun üzerine zam, gelen turist gemilerini kaçırabilir. Liman ücretinin azaldığı yerde, gemi çoğalır'' dedi.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Başkanı Erdoğan Yılmaz da römorkör zammının sektörü olumsuz etkileyeceğini bildirdi. Yılmaz, TDİ'nin zammının Kuşadası, Çeşme, Marmaris, Bodrum gibi özelleştirilen limanlarda da uygulanmasıyla gelen gemi sayısı ve turistin azalacağını, bunun sonucu olarak da sadece bir sektörün değil birçok sektörün bundan zarar göreceğini söyledi.

KONTEYNERLAR X-RAY'DAN GEÇECEK    

Yılmaz, Amerika'daki Konteyner Güvenlik Girişimi Grubu'nun (CSI), Türkiye'den, Amerika'ya giden konteynerleri x-ray'dan geçirecek bir sistem kurulmasını ve sertifika verilmesini önerdiğini, bu uygulamanın yakın zamanda Avrupa Birliği ülkeleri tarafından da gündeme getirileceğini açıkladı.

DTO Meclis Üyesi Joseph Çukurel, 11 Eylül saldırısından sonra Amerika'nın, ülke güvenliği için konteynerlerde de x-ray cihazı uygulamasına başladığını belirterek, şu bilgiyi verdi: ''Geçtiğimiz günlerde Ege İhracatçı Birlikleri'nde, Gümrük Müsteşarlığı, ihracatçılar ve acenteler ile Amerikalı yetkililerin katıldığı bir toplantı yapıldı. Amerikalılar 34 ülkede 51 limanda x-ray uygulamasını başlattıklarını, Türkiye'de de İzmir Limanı'nın pilot seçildiğini bildirdi. Gümrük Müsteşarlığı bu sistemin altyapısının kurulmasını koordine edecek. Amerikalılar, çıkış limanlarında bu işlemin yapılmasını, konteynerlerin sertifikalandırılmasını önerdiler. Bunu bir zorunluluk olmadığını ancak, (sizler bunu yapmazsanız Türkiye'den gelen konteynerleri sıkı aramaya tabii tutarız, zararınız olur) dediler.''

 Bu sistemin kurulmasının maliyetinin AB fonlarınca sağlanacağını dile getiren Çukurel, bu sistemin kurulması aşamasında ihracatçıya maliyet getireceğini savunarak, ''Kontrol edilmeden Amerika'ya giden bir konteyner orada şüpheli bulunursa x-ray cihazına sokulması, fiziki aramadan geçirilmesi, ihracatçıya bin dolara mal olacaksa, Türkiye'de bu 500 doları bulacak. Konteyner eğer şüpheli görülür, gemiye yüklenmez ise ihracatçı bir hafta sonraki gemiyle malı Amerika'ya gönderebilecek'' diye konuştu.

Toplantıya katılan İMEAK DTO Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Şubesi Sorumlusu Şadan Kaptanoğlu da üyelerin yaşadığı Şengen Vizesi sorunu için bir çok ülkenin büyükelçilikleriyle görüşmeler yaptıklarını anlattı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.