GEMİ SÖKÜMCÜLER TEPKİLİ
İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki gemi söküm tesisleri hakkında çıkan olumsuz haberler, sanayicileri kızdırdı. Gemi Söküm Sanayicileri Derneği 2. Başkanı Mustafa Erdil, yaptığı yazılı açıklamada, çıkan olumsuz haberlerle ilgili eleştirilere cevap verdi. Erdil,
2006-07-30 11:36:24
Aliağalı Gemi Sökümcüler Tepkili
İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki gemi söküm tesisleri hakkında çıkan olumsuz haberler, sanayicileri kızdırdı. Gemi Söküm Sanayicileri Derneği 2. Başkanı Mustafa Erdil, yaptığı yazılı açıklamada, çıkan olumsuz haberlerle ilgili eleştirilere cevap verdi. Erdil, "Gemi söküm alanında faaliyetlerimize ivme kazandırma aşamasında iken bir kısım basında yer alan ve gerçek dayanağı olmayan haberler, sektörümüze ve ülkemize zarar vermektedir. Bu konuda basınımızın, yazacağı haberlerle çalışanlara ve ülkeye zarar vermemesi gerektiğini düşünmekteyiz" şeklinde konuştu. Otapan gemisiyle ilgili iddiaların spekülasyonlardan ibaret oludğunu dile getiren Erdil, "Hollanda'dan gelecek olan Otapan gemisinin Ulla ile kıyaslanması büyük bir yanlıştır. Ulla gemisinin içi atık yüklü olmasına rağmen, Otapan gemisinin depolarında herhangi bir atık mevcut değildir. Ayrıca asbest, tehlikeli bir maddedir ama zehirli bir madde değildir. Gerekli önlemlerin alınması halinde sökümü ve bertarafı mümkündür. Aksi bir durum söz konusu olsaydı, geminin inşasında ve çalışması esnasında binlerce insanın zarar görmesi gerekirdi. Otapan gemisi için, Çevre ve Orman Bakanlığı'na Basel Konvansiyonu hükümleri doğrultusunda Hollanda Çevre Bakanlığı tarafından müracaat edilmiş ve gereken izinler alınmıştır. Asbest veya amyant, geminin inşası sırasında ısı ve ses izolasyonlarında kullanılan bir madde olup demeğimiz, bünyesindeki ekip ve ekipmanlarla bunu herhangi bir tehlikeye mahal vermeden yerinden alacak tecrübeye sahiptir" dedi.
Derneğin, Türkiye'nin asbest sökümü konusunda tek yetkili kuruluş olduğunu da dile getiren Erdil, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Fransa Savunma Bakanlığı yetkilileri Avrupa, Çin, Hindistan ve diğer ülkelerde inceleme yaparak Basel sözleşmesine uygun gemi söküm tesislerinin tespit edilmesi konusunda tesislerimizi de ziyaret etmiştir. Gemi söküm sektörü geri dönüşüm sektörü olması nedeniyle çevreci bir sektördür. Ülkemizin 12 ila 15 milyon ton hurda demir ithal ettiğini düşünürsek, gemi söküm tesislerinin de olması gerektiği ortaya çıkar. Demirin doğadan cevher çıkararak elde edilmesi halinde asıl o zaman çevre tahribatı yaşanacaktır. Kağıtların toplanması nasıl ki orman katliamını önlerse, hurda demirinin de tekrar kazanılması, çevre katliamım önleyecektir. Derneğimiz çalışmaları ILO, IMO ve Basel'de taktir kazanmış olup uygulamalarımız, diğer ülkelere örnek olarak sunulmuştur. Gemilerdeki gaz ve radyasyon ölçümleri yapılmakta ve Çevre Bakanlığı'na ait uzmanlarla atık envanteri düzenlenerek, alınması, depolanması ve taşınması konusunda derneğimizde, atık yönetim merkezi görevlidir. Ayda bir Çevre ve Orman İl Müdürlüğüne, 3 ayda bir de bakanlığa rapor sunulmaktadır. Çalışmalarımız, uluslar arası yönetmeliklere uygun olarak yapılmaktadır".
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.