22 Kasım 2024
  • İzmir20°C

GEÇMİŞE DÖNÜK BAĞ-KUR KAYDI HAKKI VERİLMELİ

Vergi kaydı bulunan Esnaf ve Sanatkarların sigortalılık niteliği taşıdıkları halde 04 Ekim 2000 tarihine kadar kayıt ve tescilini yaptırmamış olan sigortalıların

Geçmişe Dönük Bağ-Kur Kaydı Hakkı Verilmeli

11 Temmuz 2016 Pazartesi 11:13

GEÇMİŞE DÖNÜK BAĞ-KUR KAYDI HAKKI VERİLMELİ

Vergi kaydı bulunan Esnaf ve Sanatkarların sigortalılık niteliği taşıdıkları halde 04 Ekim 2000 tarihine kadar kayıt ve tescilini yaptırmamış olan sigortalıların sigortalılık hak ve yükümlülükleri 04 Ekim 2000 tarihinden itibaren başlamasıyla ilgili sorun yaşandığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf ve Sanatkarın yaşadığı sorun halen net olarak çözüme kavuşamadı. Yasal olarak hak arayanların artması mahkemelerin iş yükünü artıracaktır. Sigortalılık için aranan şartlar dikkate alınmak suretiyle, BAĞ-KUR’a kayıt yaptırmamış olan, esnaf ve sanatkarlarımızın emekli olabilmeleri için, 04 Ekim 2000 tarihinden önceki vergi kayıt tarihlerinin esas alınmasını sağlayacak yeni bir yasal düzenleme yapılması büyük bir ihtiyaçtır” dedi.

“EMEKLİLİK TARİHİ UZAYAN ÇOK SAYIDA KİŞİ VAR”

1479 sayılı Kanun, esnaf ve sanatkarlar ve diğer bağımsız çalışanlara, sigortalı olma hak ve yükümlülüğünden vazgeçilemeyeceğini ve kaçınılamayacağını, aksi durumda Kurum tarafından resen tescil işleminin yapılacağının hükme bağladığını söyleyen Bendevi Palandöken, “Gerek kişilerin zamanında BAĞ-KUR kaydını yaptıramaması gerekse SGK’nın etkili şekilde re’sen kayıt işlemi yapamaması sonucu kimi esnaf ve sanatkar mağdur olmuştur. Bugün emekli olamayan, emeklilik tarihi uzayan çok sayıda iştirakçi vardır. Esnaf ve sanatkarlarımız konuya ilişkin olarak haklarını yasal yollardan aramaktadırlar. Bu durumda mahkemelerimizin yükü artırmaktadır. 04/10/2000 tarihinden önce vergi kaydı olan, oda kaydı olan ancak sigortalı olma niteliklerini taşımasına rağmen BAĞ-KUR’a kayıt yaptırmamış olanların sigortalılıklarının 04/10/2000 tarihinden önce başlatılabilmesine olanak sağlayacak yeni bir yasal düzenlemeye acil ihtiyaç vardır. Soruna Kanun değişikliği ile çözüm getirilmesi Sosyal Güvenliğin ve Anayasanın ruhuna da uygun olacaktır” diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.