GEÇİCİ İŞÇİLERİ KADROYA ALIN!
Petrol İş Aliağa Şube Başkanı İbrahim Doğangül, yaptığı yazılı açıklamada hükümeti, Petkim gibi kuruluşlarda “geçici işçi” sıfatıyla çalıştırılan işçilerin kadroya alınması çağrısı yaptı.
2005-10-19 11:22:53
Petrol İş Aliağa Şube Başkanı İbrahim Doğangül, yaptığı yazılı açıklamada hükümeti, Petkim gibi kuruluşlarda “geçici işçi” sıfatıyla çalıştırılan işçilerin kadroya alınması çağrısı yaptı.
Açıklamasında şu günlerde 2006 bütçesinin ön hazırlıklarının yapıldığını belirten Doğangül, alınacak kararların emekçileri ilgilendirdiğini belirterek dikkatleri bu yöne çevrilmesi gerektiğini ifade etti.
1980’li yılların başından itibaren çeşitli kamu kuruluşlarında gerek kadro yokluğundan gerekse de “ucuz işçilik” amacıyla, kamu kuruluşlarına “normal” yollardan değil “hizmet müteahhidi” adı altında taşeron işçi alındığını hatırlatan Doğangül, “Bu işçiler yıllarca köle gibi çalıştırıldılar.” Dedi.
İŞLETMELER MAHKEME MASRAFLARI İLE ZARARA UĞRATILDI
1990’lı yılların başından itibaren de bu işçilerin sendikaya üye olduğunu, bunun sonucu olarak işten çıkarmaların yaşandığını ifade eden İbrahim Doğangül, “Açılan davalar sonucunda, bu işçilerin asıl işverenin işçileri olduğu, diğer işçilerden farkı olmadığı, dolayısı ile Toplu İş Sözleşmelerinden yararlanmaları gerektiği mahkeme kararları ile sabit hale geldi. Bundan sonra da bu uygulama -Sendikanın bütün ikazlarına rağmen- mahkeme kararı ile uygulanmaya devam etti. İşletmeler mahkeme masrafları ve “avukatlık ücretleri” ile zarara uğratıldı.” Dedi.
GEÇİÇİ ÇÖZÜME KATLANILDI
AKP Hükümetinin göreve gelmesinin ardından “bu işçilerin, işletmenin asıl işçileri olduğu açtığı davalarla defalarca kanıtlanmıştır, tekrar dava açmaya gerek olmaksızın TİS’ten yararlanmalıdırlar” dediğini belirten İbrahim Doğangül, “Bu olumlu gelişmenin ardından, aynı yılın sonunda artık hükümet, “taşeron eli ile işçi çalıştırılmaması” kararı aldı. Böylece Petkim, Tüpraş, TPAO, TÜGSAŞ gibi petrol işkolunda sayıları 3600 civarında olan bu işçiler kendilerini kapının önünde buldular. Ancak bu işçilerin pek çoğu üretim bakım dahil asıl işlerde çalıştıkları için bu işletmelerde üretimin yapılmaması riski ortaya çıktı ve ilgili KİT genel müdürlerinin de yoğun çabaları ile bu soruna geçici bir çözüm bulunarak bu işçilerin “geçici kadro” ile çalışmaları sağlandı. Bu durum geçici de olsa bir çözümdü ve buna katlanıldı” dedi.
İŞÇİLER KADROYA ALINMALI
Ancak yeni uygulamayla geçici işçilerin en fazla on bir (11) ay çalışabildiğini ifade eden Doğangül “Petkim, TÜPRAŞ, TPAO gibi petrol sektöründeki işletmelerimizde çalışanların yaptığı işler “geçici” mi ki işçiler geçici olsun? Üstelik, bu işçilerin işten uzaklaştırıldıkları bir ay boyunca şirketler (fazla mesailer ve hizmet satın almalar nedeni ile) bu işten zararlı çıkmaktadırlar. Çalışanlar arasında ayrımcılığa yol açtığından, bu uygulama iş barışını bozmakta, verimliliği azaltmaktadır. Bu nedenlerle bu uygulamadan derhal vazgeçilmeli, bu işçiler daimi kadroya alınmalıdır.” Dedi.
Bulunacak bir çözümle işçilerin çalışma süresinin 12 aya çıkarılmasını isteyen Doğangül, “(IMF izin vermiyor) deniliyor ise, hiç olmazsa şimdilik biraz daha “az geçici” bir çözüm bulabilirsiniz: Yıllık çalışma süresini 12 aya çıkarın. Çünkü bu işletmelerde bu işçilerin yaptığı işler 11 değil, 12 aylık! Ankara’daki bürokratlar, bu işletmelerdeki işçilerin ne ürettiklerini, eğer onlar bir gün bile çalışmaz ise üretimin ne hale geleceğini, kendileri bilmiyor ise adı geçen işletmelerin yetkililerine sorsunlar, onların söylediklerine kulak versinler.” Dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.