FEHİM YAĞMUR / ROPÖRTAJ
1989 yılında zorunlu göç nedeniyle Bulgaristan’da Türkiye’ye gelen ve yolu Aliağa’ya kadar uzanan 76 yaşındaki emekli spor antrenörü Fehim Yağmur, dergimizin 3.sayısında konuğumuz oldu
31 Mayıs 2018 Perşembe 15:54
FEHİM YAĞMUR / ROPÖRTAJ
1989 yılında zorunlu göç nedeniyle Bulgaristan’da Türkiye’ye gelen ve yolu Aliağa’ya kadar uzanan 76 yaşındaki emekli spor antrenörü Fehim Yağmur, dergimizin 3.sayısında konuğumuz oldu. Aliağa’da ilk bayan hentbol takımını kurarak ülke çapında büyük başarılara imza atan, Aliağa’yı hentbol ’da Süper Lige kadar çıkartmayı başaran Aliağa’nın büyük değerlerinden Fehim Yağmur, anılarını ve başarı hikayesini bizlerle paylaştı.
Kendinizden bahseder misiniz?
-1942 yılında Bulgaristan’ın Opaka şehrinde dünyaya geldim. Spora çok küçük yaşlarda başladım. Futbolu çok severdim. Sophia’da spor akademisini bitirdim. Bulgaristan’da farklı branşlarda antrenörlük yaptım. Futbol ’da birçok genç yetiştirdim. Kendimde futbol oynadım.
Spora ilginiz nasıl başladı?
-Bulgaristan’da o dönemdeki sistemde herkes topluma faydalı olmak için çalışırdı. Para hiç konuşulmazdı. Kimin ne yeteneği varsa o konuda kendini geliştirmeye çalışırdı. Hafta içi hafta sonu herkes spor yapardı. Herkes gelirdi grup grup spor yapardı. Spor Bulgaristan’da bir yaşam kültürüydü. Ben de o yıllarda kendimi spora adadım.
Aliağa’ya gelişiniz nasıl oldu?
-Bulgaristan hükümeti bir asimilasyon politikası uygulamaya başladı. 1989 yılında zorunlu göçe tabi tutulduk. Her akşam beni alıp Belene ’ye göndermelerini bekledim. Ben de Bulgaristan’dan zorunlu bir şekilde göç etmek zorunda kaldım.
Aliağa’da spor ve antrenörlük hayatınız nasıl başladı?
-Bir gün İstiklal Caddesi’nde yürürken yanımda bir araba durdu. İçinden bir adam indi. Beni arabaya davet etti. Şaşırdım. Arabanın içinden hocam merak etmeyin diye bir ses geldi. Önde Bekir Arı oturuyordu. Hocam sakin olun biz anlatacağız her şeyi dedi. Beni arabaya aldılar. Yolda giderken hocam seni Aliağa Spor’a antrenör yapacağız dediler. 1989 yılında Aliağa Spor’da antrenörlüğe başladığımda Bekir Arı başkandı. O dönemdeki yöneticiler takımın başarıya ulaşması için çok istekliydiler.
Aliağa’da hentbol takımı kurmaya nasıl karar verdiniz?
-1991 yılında futbolu bırakmaya karar verdim. Yöneticiler beni bırakmak istemedi. Aliağa’da farklı bir branş geliştirmek istediğimi söyledim. Hentbol branşına yönelmeye karar verdim. En zor alanı seçmiştim. Çünkü Aliağa’da hentbola dair hiçbir şey yoktu. Kızlarımızda spor yapsın istedim. Sağlıklı yetişsinler, topluma katılsınlar istedim. Ben 18 yıl boyunca Aliağa Lisesi’nde Beden Eğitimi Öğretmeni olarak görev yapmıştım. Bu işi de Aliağa Lisesi’ndeki kızlarla yapacağıma ve başarıya ulaşacağıma inanıyordum.
O dönemdeki başarılarınızdan bahseder misiniz?
- Kızlara her şeyi sıfırdan öğrettim. Kızlar zamanla oyunu sevmeye başladı. O dönemde Türkiye’de hentbolun merkezi İzmir’di. 1 hafta da tüm belgeleri topladım lisansı aldım. Liseler arası turnuvada, ilk maçımızda İzmir’de Buca’yı yendik. Yarı finallere kadar yükseldik. Yarı finalde Bornova’yla oynadık. Bornova çok iyi bir takımdı. Biz o maçta Bornova’yı yendik. Kazandığımız o maçtan sonra başarılarımıza herkes çok şaşırdı.
1992 yılında Türkiye finallerine gittik. Oyuncularımın özgüvenleri de yerine geldi. Bunu bir kulübe dönüştürüp liglere gitmeyi düşünmeye başladık. Aliağa Spor ayrı Hentbol Kulübü ayrıydı. Hentbol Kulübü belediye bünyesinde kurulduğu zaman, belediyenin tek branşı olduğu için Hentbola ağırlık verilmeye başlandı.
Kulübe dönüştüğümüzde ilk sene İzmir Bölgesel Liglerinde yarıştık. Orada dereceye girdik. Ondan sonra hemen 2.lige geçtik. O sene 2.Ligi birinci bitirdik. 1995’te şampiyon olduk. Trabzon, Kayseri gibi güçlü takımları yendik. Ev sahibi olduğumuz maçları Celal Atik’te oynardık. 1.Lige çıktığımızda Aliağa’da büyük bir sevinçle karşılandık.
O dönemde en tepedeki lig 1.Lig’ti. Ligde güçlü ekipler vardı. İlk sene lig de kalmayı başardık. İkinci senemizde başarılı olmamız için yabancı transferi yapmamız gerektiğini düşündüm ve herkese anlattım. Bulgaristan’a gittik iki tane yabancı kız transfer ettik. İkinci yılımızı 7.sırada bitirdik. Türkiye Kupalarında da oynamaya hak kazandık. Hakkı Ülkü Millet Vekili olmaya karar verdiğinde Hentbol Kulübünü kapatacağını söyledi ve kulübü kapattı. Ama biz hentbolu devam ettirme kararı aldık. Biz bu işi bu kızlarla devam ettireceğiz dedik. Aliağa’nın kızlarıyla yolumuza devam ettik. Maddi imkânlarımız kısıtlanmıştı. Yine de başarılarımız devam etti. 2004-2005 yılında 1.Lig’de, 2005-2006 yılında da Süper Lig’de oynadık. Süper Lig’e çıktığımız dönemde transfer çalışmaları konusunda belediye bize destek olmadı. Basketbol’a daha fazla önem verdiler. Süper Lig’de destek göremeyince Hentbol serüvenimiz de sona erdi.
/EGE BASIN GRUBU
GAZETELERİMİZ
GÜNAYDIN EGE GAZETESİ www.gunaydinege.net
BAKIRÇAY GAZETESİ www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET GAZETESİ www.egehakimiyet.com
FOTO HABER GAZETESİ www.fotohaber.com.tr
VAZİYET GAZETESİ www.yenivaziyet.com
YENİ VİZYON GAZETESİ www.yenivizyon.net
ARASTA GAZETESİ www.arastahaber.com
ALİAĞASPOR GAZETESİ www.aliagaspor.com
SAZAN MİZAH GAZETESİ www.yenisazan.com
İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ
ALİAĞA HABER www.aliagahaber.com
ARASTA HABER www.arastahaber.com
YENİ SAZAN www.yenisazan.com
YENİ VAZİYET www.yenivaziyet.com
YENİVİZYON www.yenivizyon.net
ALİAĞA TARİHİ www.aliagatarihi.com
GÜNAYDIN ALİAĞA www.gunaydinaliaga.com
ALİAĞASPOR www.aliagasport.com
ALİAĞAMIZ www.aliagamiz.com
BAKIRÇAY www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET www.egehakimiyet.com
GÜNAYDIN İZMİR www.gunaydinizmir.com
AZİZ İZMİR www.azizizmir.com
EGE RAPOR www.egerapor.com
EGE İLAN www.egeilan.net
EGE İHALE www.egeihale.com
ALFA TİVİ www.alfativi.com
EGE VİDEO www.egevideo.com
EGEPLAY www.egeplay.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.