FASULYENİN YÜZDE 9’U TÜRKİYEDE
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nün “İyi Tarım Uygulamaları” Kursu’nda dünya fasulye üretiminde önemli bir paya sahip olan ülkemizde ihracatta sınırlı kalındığı ifade edildi.
2005-09-19 00:07:04
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nün “İyi Tarım Uygulamaları” Kursu’nda dünya fasulye üretiminde önemli bir paya sahip olan ülkemizde ihracatta sınırlı kalındığı ifade edildi.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü dersliklerinde süren eğitim programı kapsamında “Taze fasulye yetiştiriciliğinde iyi tarım uygulamaları” konusunda kurs veren Doç. Dr. Hülya İlbi, dünyada üretilen fasulyenin yaklaşık yüzde 9’unu Türkiye’nin karşıladığını söyledi. Ülkemizde ihracattan ziyade yurt içi tüketime yönelik olarak üretim yapıldığını vurgulayan Doç. Dr. İlbi, “Türkiye’nin ihracatta sınırlı kalmasının en büyük nedenleri; standardizasyonun olmaması, tarımsal ilaç madde kalıntıları, ambalajlamanın yapılmaması, nakliye ve depolamanın etkin uygulanmaması, işleme sorunu, Pazar araştırmalarının yapılmaması gibi sayılabilir” dedi.
Ülkemizde fasulyenin çoğunlukla açıkta yetiştirildiğini, ancak son yıllarda örtü altında yetiştiriciliğin de yaygınlaşmaya başladığını açıklayan Doç. Dr. İlbi, “Yetiştiricilik yoğun işgücü gerektirdiğinden üretimler dar alanda küçük aile işletmeciliği şeklinde yapılmaktadır. Bilinçsiz gübreleme ve kimyasal kullanımı uygulanarak hem çevre kirliliğine katkıda bulunulmakta hem de kalitesiz ürün elde edilmektedir. Çeşit seçiminde işleme sanayine yönelik anlaşmalı üretimde yabancı çeşitler ağırlıklı kullanılmakta iken, sanayi harici üretimlerde üretici tercihi ön planda olmaktadır. Üreticiler ürünlerini ya haller, ya da mahalli pazarlar aracılığı ile tüketicilere ulaştırmaktadır” diye konuştu.Açıkta sebze yetiştiriciliği, mantar ve örtüaltı sebze yetiştiriciliği, süs bitkileri yetiştiriciliği, bağ yetiştiriciliği, meyve yetiştiriciliği ve bahçe ürünlerinde hasat sonrası gibi modüllerin ele alınacağı kurs programı 2.5 ay devam edecek. Kursun ikinci dönemi 07 Kasım 2005 tarihinde başlayacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.