ETTEN ÇOK BAKLAVA VE ŞERBETLİ TATLI TÜKETİLİYOR
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan şerbetli tatlılar, bayram sofralarının da baş tacı olmayı sürdürüyor.
05 Eylül 2016 Pazartesi 18:10
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan şerbetli tatlılar, bayram sofralarının da baş tacı olmayı sürdürüyor. Başta baklava olmak üzere tüm şerbetli tatlılar, hem gelen misafirlere ikram ediliyor, hem de misafir ziyaretlerine giderken tercih ediliyor. Yaklaşan Kurban Bayramı vesilesiyle açıklamalarda bulunan Baklavacı Güllüoğlu Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Güllü, Kurban Bayramı’nda etten çok şerbetli tatlı tüketildiğine dikkat çekti.
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, bayram hazırlıklarında da son aşamaya gelindi. Bayramlara dair bir takım geleneklerin etkisini yitirdiği söylense de, karşılıklı bayram ziyaretlerinin değişmezi ve vazgeçilmezi ise her zamanki gibi tatlılar oluyor… Bayram vesilesiyle açıklamalarda bulunan Baklavacı Güllüoğlu Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Güllü, “Günümüzde bayram gelenekleri eskisi gibi bir tabu şeklinde uygulanmıyor. Fakat bayramlar hala barışın, yardımlaşmanın ve hoşgörü hassasiyetinin öne çıktığı zaman dilimleridir. Bu nedenledir ki insanlar birbirini ziyaret eder ve birbirine ikramda bulunur. Bu ziyaretlerin ve ikramların başında şerbetli tatlılar gelir. Tatlı yenilir ki tatlı konuşulsun. Kurban Bayramı özü itibariyle kırmızı etin tüketildiği bir bayram gibi algılansa da, hem kurban ibadetinin bağış yoluyla gerçekleşmesi hem de etin dinlenmeye bırakılması gibi sebeplerle misafirlere et yerine tatlı ikramı yapılmaktadır. Bu da Kurban Bayramı’nda dahi tatlı tüketiminin et tüketiminden fazla gerçekleşmesine neden olmaktadır” dedi.
“ET YEDİKTEN 2 SAAT SONRA TATLI TÜKETİN!”
Et ve tatlı tüketiminin yoğun olduğu bir bayram olması nedeniyle uyarılarda bulunan Fatih Güllü, “Et, özü itibariyle hazmı zor bir besin. Mümkünse yağsız, dinlenmiş eti, iyi pişirerek tüketin. Tatlı tüketimini ise yemekten 2 saat sonraya bırakın. Şerbetli tatlılar da ölçülü tüketilmesi gereken besin grubu arasında yer alıyor. Dolayısıyla şerbetli tatlılarınızı da küçük porsiyonlar halinde tüketmenizi öneririm. Bunun dışında daha hafif olması açısından sütlü tatlılar da tüketebilirsiniz” diye konuştu.
KALİTESİZ TATLI TÜKETMEYİN!
Fatih Güllü, “İyi pişmiş bir baklava altın sarısı renginde olmalı ve ısırıldığında incecik hamurunun çıtırtısı duyulmalı. Isırmanızla birlikte havada Urfa sadeyağının ve Antep boz fıstığının nefis kokusu hissedilmeli” diyerek iyi baklavanın özelliklerini anlattı. Baklavayı yediğinizde midenizde yanma hissi oluşturmaması gerektiğini de dile getiren Güllü, “Yapılan baklavada kullanılan tatlandırıcı madde de çok önemli. Biz ürünlerimizde kristal şeker kullanıyoruz ama merdiven altı üretim yapan yerlerde glikoz ve mısır şurupları kullanılıyor. Bu da sağlığımızı tehdit eden bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. İnsanlar baklava ya da benzer tatlılar alırken öncelikle fiyatına dikkat etmeliler. Eğer tatlı ederinden ucuza satılıyorsa, o tatlıyı tüketmemelerini tavsiye ederim” dedi.
/Ege Basın Grubu
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.