23 Kasım 2024
  • İzmir18°C

ET KRİZİNE KARŞI 5 BİNLİK ÖNERİ

Et Krizine Karşı 5 Binlik Öneri

Et Krizine Karşı 5 Binlik Öneri

26 Ağustos 2017 Cumartesi 12:03

Uşak Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Sezer, yükselen et fiyatlarına karşı yeni bir model önerdi. Sezer, devletin 5 binin üzeri büyükbaş hayvan çiftlikleri kurdurması ve bunları teşvik etmesinin sorunu çözeceğini söyledi.

GL Platform tarafından düzenlenen Uşak 3. Tarım ve Hayvancılık Fuarı ikinci gününde yine ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Fuarların kent ekonomisine ve çiftçinin bilinçlenmesi için “katma değere” sahip etkinlikler olduğunu söyleyen Uşak Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sezer, “Bu fuar, Uşak'ın önemli bir eksikliğini gideriyor” dedi.

Hükümetin hayvancılık sektörüne yönelik desteklemelerin hem ölçülebilmesi hem de yükselen et fiyatlarına karşı yeni bir modelin devreye alınması gerektiğine dikkat çeken Sezer, “5 Binlik” dediği öneriyi de gündeme getirdi. Türkiye nüfusunun yüzde 40'ının kırsalda yaşadığını ve bunun yüzde 90'ının tarımla geçimini sağladığını belirten Sezer, "Devletin üreteciye yönelik destekleri yerine ulaşıyor ancak ne kadar verimli olduğunun da ölçülebilmesi gerekiyor” dedi.

5 BİNLİK ÖNERİ
Özellikle kırmızı et krizinin yaşandığı dönemde teşviklerin nasıl şekillenmesi gerektiğini bir modelle açıklayan Sezer şöyle devam etti: “Et fiyatları yüksek. Bundan tüketici şikayetçi, üretici memnun. Bazen üretici de damızlıkların fiyatı artıyor diye şikayetçi oluyor. Benim önerim devletin 5 binin üzeri büyükbaş hayvan çiftlikleri kurdurması ve bunları teşvik etmesi. Süt fiyatlarında bazen arz fazlalığından fiyat dip yaparken bazen de arz azlığından fiyat tavan yapıyor. Dip yaptığı dönemde küçük üreticiler dayanamıyor. Hayvanlar rapor düzenlenerek kesime gidiyor. Bu kesime giden hayvanlar da et krizi olarak üç yıl sonra karşımıza çıkıyor. 5 binin üzerinde kurulacak hayvan çiftliklerinin teşvik edilmesi ve ayakta tutulmasıyla piyasaya uygun fiyatla yavru hayvan verilmesine devlet destek olabilir. Bu tür işletmeler Türkiye çapında maksimum 100 tane kurulacak. Süt fiyatları dip yaptığında üreticiye destek olunacak. Böylece verilen teşvikin kazanç olarak dönüp dönmediğini kontrol edebileceksiniz. Hastalıksız, daha verimli, birim başına daha iyi verim alınan, daha ucuz maliyetli süt üretilen bir sistem gerçekleşecek. Sürdürülebilir bir sistem olacak”

KÜÇÜK ÜRETİCİ DE KORUNACAK
Sezer sistemi değerlendiren kişilerin küçük üreticiler konusunda endişe duyabileceğine de değinerek “Böyle bir model için köyde yaşayan küçük üreticiler ne yapacak eleştrisi gelecektir. İşte küçük üreticilere de o işletmelerden ucuz hayvan vereceksiniz. Özellikle et için vereceksiniz, onlar et ırkı yapacak. Küçük işletmeciler birkaç hayvanla süt ürettiğinde pazarlamada, teslimat ve süt kalitesinde sıkıntı yaşıyor. Onların maliyetleri yüzde 40 daha pahalı. Oysa bu modelle küçük üretici böylesine risklerle başbaşa kalmayacak” dedi. Sezer, bu modelin sektör tarafından tartışılmasıyla gelişebileceğine de dikkat çekti. // EGE BASIN GRUBU

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.