ESKİ BİR GELENEĞİ YENİDEN CANLANDIRMAK; DERİ ELDİVEN
Eldiven denilince aklımıza hemen kışın ellerimiz üşümesin diye kullandığımız yünden yapılmış olanlar gelir
03 Mart 2018 Cumartesi 13:05
ESKİ BİR GELENEĞİ YENİDEN CANLANDIRMAK; DERİ ELDİVEN
Eldiven denilince aklımıza hemen kışın ellerimiz üşümesin diye kullandığımız yünden yapılmış olanlar gelir. Ancak eldiven, bazı insanlar için ihtiyaçtan çok prestiji ve şıklığı yansıtan bir nesne oluyor. Bir eldiven uzun uğraşlar sonucunda ortaya çıkıyor ve bizlerin kullanımına sunuluyor. Altezzoso, yıllardır aranılan şıklığı ve lüksü bize sunuyor.
Firmanın kurucusu Ceyhun Pak, “Beşiktaş’ta küçük kafede otururken her şey bir logo eskizi karalamam ile başladı.” diyor. Markanın ismini ise bir yurt dışı seyahatinde İtalyan bir aşçının kendisine takmış olduğu lakap olduğunu sözlerine ekliyor.
DERİ, ÖNEMLİ BİR SEKTÖR
Deri üretimi özellikle moda markalarının hiçbir zaman bırakmadığını ve temellerinin hep deriye oturduğunu söyleyen Ceyhun Pak, yüz yılı aşkın bir süredir ayakta kalan markaların tek bir ortak noktasının deri olduğunu dile getirdi. “Hemen hemen bütün moda markalarının temellerinin deri üretimine dayandığını söyleyebiliriz. Her yıl açıklanan Dünya’nın En Değerli Markaları listesini incelediğiniz zaman moda sektöründe faaliyet gösteren ve neredeyse yüz yılı aşkın bir süredir ayakta kalan markaların tek bir ortak noktasının olduğunu fark edersiniz.” dedi.
TÜRKİYE’DE DERİ ELDİVEN SEKTÖRÜNDE ARZ AZ
Deri eldiven sektörünün Türkiye’de üretici tarafından gereken ilgiyi göremediğinin altını çizen Ceyhun Pak, sözlerini şöyle sürdürdü, “ Neden deri eldiven? Bu alanda Türkiye’de bir rekabetin olmadığını fark etmem en önemli etken oldu. Bir deri eldiven satın almak istemiştim ama Türkiye’de istediğim tarzda eldiven satışı olan markanın olmadığını gördüm. Bu da bende deri eldiven üretmek gibi bir fikri canlandırdı. Yaklaşık yedi ayım deri eldiven konusunda araştırma yapmakla geçti. Yurt dışında hangi markaların bu alanda faaliyet gösterdiğini, nasıl üretim yaptıklarını inceledim. İtalya’da Toscana bölgesi ve Napoli’de deri eldiven atölyelerini gezip büyük eldiven zanaatkarları ile tanıştım. Gerçek bir deri eldivenin nasıl üretildiğini ve hangi derilerin bu iş için kullanılmasının uygun olduğunu araştırdım. Eldivenin üretiminde o kadar detay ve incelik var”
ÇİN’DE ÜRETİLEN ELDİVENLERLE KARŞILAŞTIRILMAK GİBİ PROBLEMİMİZ VAR
Ürettikleri ürünlerin Çin’de üretilen eldivenler ile karşılaştırıldığını belirten Ceyhun Pak, bunun kalite olarak değil fiyat olarak mükayese edilmek gibi bir yanılgı olduğunu sözlerine ekledi. Pak, “Ürünlerimizin Çin’de üretilen eldivenlerle karşılaştırılması sorunumuz var. Kalite olarak değil, fiyat olarak kıyaslanma gibi bir yanlış var. Çin’de böyle bir kültür olmadığı için önemli olan ustalık değil haliyle. Nüfuslarının fazlalığı nedeniyle bir kişinin sadece eldivenin baş parmağını dikmek gibi bir görevi olabiliyor. Maaşlar oldukça düşük. Kalitesiz malzeme kullanıyorlar. Eldivencilik derin bir kültür ve deneyim gerektiren bir meslek. Eldiven için deriyi çekmek bir sanattır. Deri çekimi için bile makine yapmışlar. Deriye kesim için hazırlayacak formu kazandırmak için kimyasallar kullanılıyor. Bu ayakkabı veya mont kullanımından daha tehlikeli bir durum, çünkü eldiven direkt olarak cildinize temas etmekte. Türkiye 2016 yılında Çin’den ithal edilen eldivenler için yüzde 30’luk ek vergi koydu. Bu olumlu bir adım ama daha fazla denetimin sağlanması gerekiyor.” diye konuştu
ELDİVEN SEKTÖRÜNDE YETİŞMİŞ ELEMAN SAYISI OLDUKÇA AZ
Deri eldiven alanında yetişmiş elemanın oldukça az olduğunu dile getiren Ceyhun Pak, sözlerine şöyle devam etti, “Eldiven sektöründe yetişmiş personelin az ve yetersiz eğitimli olması sorunumuz bulunmakta. Eldiven üretimi için kesici, dikici, ortacı diye tabir edilen üç uzmana ihtiyaç duyulur. Bunlardan biri olmadığı veya deneyimsiz olduğu zaman o eldiven orataya sorunlu olarak çıkar. Konuşmamızın başında belirtmiş olduğum gibi bir eldiven ustası yaklaşık olarak beş yılda yetişmekte. Çok küçük parçalar ile uğraştığınız için sabır gerektiren bir meslek dalıdır eldivencilik. Sıfırdan bir personel yetiştirmek için bireyin bize 16 yaşında teslim edilmesi gerekiyor. Bunun için meslek liseleri ile birlikte yürütülmesi gereken bir projeye ihtiyacımız var.”
KATAR’A BİLE ELDİVEN SATIYORUZ
Altezzoso markasının Genel Müdürü Ceyhun Pak, Yurtdışında Katar’a bile eldiven sattıklarını dile getirdi. Pak, “İsveç, Estonya ve İspanya’da lüks segmentteki marka ve mağazalara fason olarak yada noname üretim yapmaktayız. Biraz ilginç gelebilir ama Katar’a bile eldiven satıyoruz. İtalya, Fransa, Rusya ve Eski Doğu Bloğu ülkelerinde mağazalaşma planımız var. Bunlardan bazıları için güvenebileceğimiz iş ortakları ile hareket edip, franchising sistemi ile ilerlememiz de mümkün. Tekliflere açığız” diye ifade etti.
ELDİVEN KÜLTÜRÜ ZAMAN İÇERİSİNDE AZALDI
Altezoso’nun el emeği deri eldivenlerin arkasındaki isim olan, deri eldiven zanaatçısı Tamer Arslantürk, müşterilerine ürettikleri eldivenlerin Türkiye’de mi yapılıyor? Dedirtmek istediklerini söyledi. Arslantürk, “Müşterilerimize bu eldivenler Türkiye’de mi yapılıyor dedirtmek ve şaşırtmak istiyorduk. Sanırım bunu şimdilik başardık. 60’lı yılların ortalarına kadar Türkiye’de bir eldiven kültürü vardı. Bizim ustalarımızın ustaları Rum ve Ermeni kökenli sanatçılar. Osmanlı’da memur veya asker olamadıkları için bu tür zanaatlara yönelmişler. Özellikle 1942 yılındaki Varlık Vergisi ve 5-6 Eylül 1955 yılında çıkan olaylar eldivencilik sektörü için sonun başlangıcı oldu. Zamanla bu kültür azalmış ve eldivenin konumu farklı noktalara gitmiştir. Ne yazık ki günümüz de bu kültüre sahip insanlar azalmış durumda. Ucuz olsun, ellerimi sıcak tutsun yeter diyen bir toplum var. Eldivenin elinizi ısıtması mümkün değil zaten. Eldiven sadece sizin vücut ısınızı belirli bir süre sabit tutar. Elleriniz soğukken takılan bir eldiven bir işe yaramaz.” şeklinde konuştu.
ADET ARTTIKÇA KALİTE DÜŞER
Türkiye’de deri eldiven sektörünün büyüklüğü seri üretim yapan fabrikalar ve merdiven altı yerler ile birlikte 100-150 bin çift aralığında olduğunun altını çizen Tamer Arslantürk, sözlerine şöyle devam etti, “Biz yaklaşık olarak yüzde beşlik bir oranın talebini karşılıyoruz. Adetten çok nitelik önemli bizim için. Günlük 30 çift eldiven ile üretimimizi sınırlandırmış durumdayız. Adet arttıkça kalite kontrolünü kaybetme riski bulunmakta. Biz seri üretime karşı hep mesafeli duruyoruz. Elde üretilen bir eldivenin kendi ruhu vardır. Her ayrıntısı onu üreten ellerin imzasını taşır. Pres makinası ile kesim yerine, elde kesim yapıyoruz. Bu da üretim kalitesine yansımaktadır. Pres makinası ile deriyi hissedemezsiniz. Deri bir kumaş gibi bir malzeme değil ki. Organiktir ve homojen şekilde her santimetresi aynı doku da değildir. Derinin farklı bölgeleri eldivenin ayrı yerlerinde kullanılmalı. Karın kısmı, sırt kısmı gibi yerleri ayrı şekilde kesilmeli. Dikim kısmı dışında üretimin tüm safhalarını elde üretmekteyiz”/EGE BASIN GRUBU
GAZETELERİMİZ
GÜNAYDIN EGE GAZETESİ www.gunaydinege.net
BAKIRÇAY GAZETESİ www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET GAZETESİ www.egehakimiyet.com
FOTO HABER GAZETESİ www.fotohaber.com.tr
VAZİYET GAZETESİ www.yenivaziyet.com
YENİ VİZYON GAZETESİ www.yenivizyon.net
ARASTA GAZETESİ www.arastahaber.com
ALİAĞASPOR GAZETESİ www.aliagaspor.com
SAZAN MİZAH GAZETESİ www.yenisazan.com
İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ
ALİAĞA HABER www.aliagahaber.com
ARASTA HABER www.arastahaber.com
YENİ SAZAN www.yenisazan.com
YENİ VAZİYET www.yenivaziyet.com
YENİVİZYON www.yenivizyon.net
ALİAĞA TARİHİ www.aliagatarihi.com
GÜNAYDIN ALİAĞA www.gunaydinaliaga.com
ALİAĞASPOR www.aliagasport.com
ALİAĞAMIZ www.aliagamiz.com
BAKIRÇAY www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET www.egehakimiyet.com
GÜNAYDIN İZMİR www.gunaydinizmir.com
AZİZ İZMİR www.azizizmir.com
EGE RAPOR www.egerapor.com
EGE İLAN www.egeilan.net
EGE İHALE www.egeihale.com
ALFA TİVİ www.alfativi.com
EGE VİDEO www.egevideo.com
EGEPLAY www.egeplay.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.