ENKA SANTRALI KAPATILSIN!
Tüm hukuk kararlarını hiçe sayılarak faaliyete devam eden Enka Doğalgaz Çevrim Santralı, son olarak Danıştay kararını da “takmadı”! Enka’nın Türk hukuk kurumlarını tanımayarak adeta Müstemleke zihniyetiyle faaliyetini sürdürmesine Aliağ
2006-01-18 01:14:51
Tüm hukuk kararlarını hiçe sayılarak faaliyete devam eden Enka Doğalgaz Çevrim Santralı, son olarak Danıştay kararını da “takmadı”! Enka’nın Türk hukuk kurumlarını tanımayarak adeta Müstemleke zihniyetiyle faaliyetini sürdürmesine Aliağa halkı büyük tepki gösteriyor.
Aliağa’da Anavatan Partisi Genel Başkanı ve dönemin başbakanı Mesut Yılmaz’ın gayretleriyle yaptırılan İntergen –ENKA doğalgaz çevrim santralı hukuk tanımazlığını sürdürüyor. ENKA’nın patronu Şarık Tara, Mahkemelerin aldığı kararları hiçe sayarak hukuku ayaklar altına alıyor. Aliağa Kamuoyu, mahkeme kararlarına direten santralın biran önce kapatılmasını istiyor.
ANAYASA SUÇU İŞLENİYOR
Enka-Intergen tarafından yap-işlet modeliyle kurulan doğalgaz çevrim santralı hakkında Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen, santralın haftalardır işletilmeye devam edildiği belirtildi. Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Merkezi Vakfı'ndan (KİGEM) yapılan açıklamada, “Danıştay 13. Dairesi'nin İzmir Doğalgaz Çevrim Santralı sözleşmesine ilişkin olarak verdiği yürütmeyi durdurma kararına aldırmayan ilgili kurumlarca Anayasa suçu işleniyor'' denildi.
KAMU YARARINA AYKIRI ÇALIŞIYOR
Açıklamada, Aliağa, Adapazarı, Gebze ve Ankara'da kurulan bu tür santralların, yanlış planlama ve aşırı fiyatlandırma yüzünden kamu yararına aykırı durumlarının sürüp gittiği savunularak, “uygulandığında kamu yararına aykırı sonuç doğuracak mahkeme kararı uygulanmaz” şeklinde ileri sürülen ilkenin temel hukuk kavramlarıyla ve Anayasa'yla bağdaşmadığı, bunun mutlaka dava konusu yapılacağı dile getirildi.
Yazılı Basın Açıklamasında, Rusya- Ukrayna arasında yaşanan doğalgaz sorununun Türkiye'nin enerji politikasını yeniden gündeme getirdiği belirtilerek “bu konuda çeşitli iktidarlarca işlenmiş olan hataları tartışmak ve geleceğe bu tartışma ışığında bakmak kaçınılmaz olmuştur” denildi.KİGEM’in, kamu İşletmeciliğini geliştirme ve o alandaki yanlış an düzeltip eksikleri giderme yönünde çalışmak üzere ‘Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Merkezi’ adıyla 1994'te kurulduğu belirtilen açıklamada, “Vakıf, amacını gerçekleştirmenin birinci koşulu olarak KİT'lerin yokedilme pahasına satışına karşı başlattığı mücadeleyi kurucuları arasında bulunan işçi sendikaları, meslek odaları ve akademisyenlerle birlikte sürdürmektedir. Bu, ciddi bilgilere dayalı raporlarla ve özelleştirmeye karşı sendikalara verilen hukuk desteğiyle, gerektiğinde Vakıfça açılan davalarla Anayasa ve yasalar çerçevesinde yürütülen bir mücadeledir.” İfadelerine yer verildi.
HUKUK CİNAYETİ İŞLENİYOR
Açıklamada; “enerji konusunda dış kaynaklara ilişkin olarak ortaya çıkan bu aşırı ve dengesiz bağımlılık, büyük ölçüde KİGEM'ce yürütülen mücadelenin sonuçlarına karşı gösterilen umursamazlıktan ve işlenen hukuk cinayetlerinden doğmuştur” denildi.
Yazılı açıklamada Şu görüşlere yer verildi: “Danıştay 13. Dairesi'nin aliağa Doğalgaz Çevrim Santralı sözleşmesine ilişkin olarak verdiği ‘yürütmeyi durdurma’ kararına aldırmayan ilgili kurumlarca ve en başta da bugünkü hükümetçe işlenen bir Anayasa suçudur. Anayasa'nın 138. maddesi, yönetimin bütün organlarıyla mahkeme kararlarına uymasını ‘zorunlu’ sayar ve bu organlara ‘mahkeme kararlarını hiçbir surette değiştirme ve yerine getirilmesini geciktirme’ olanağı tanımaz. Oysa, Aliağa’da Enka- Intergen tarafından “yap-işlet modeliyle kurulan doğal gaza dayalı santral, Danıştay 13. Dairesi'nin son kararına karşın haftalardır işletilmeye devam ediyor.”
DERHAL FAALİYETE SON VERSİN!
KİGEM, İzmir, Ankara, Adapazarı, Gebze ve Ankara'da bu santraller kurulsun diye taraflarca 1998'te imzalanan sözleşmenin bir (imtiyaz sözleşmesi) olduğunu ve belirli koşulların yerine getirilmesi gerektiğini savunmuş, ancak bu görüş o dönemin ilgili bakanlığınca dikkate alınmadığı için yanlış planlama ve aşın fiyatlandırma yüzünden kamu yararına aykırı bir durum sürüp gitmiştir. Ne tuhaftır ki, şimdi, ‘kamu yararı’na aykırı olduğu artık belirginleşmiş durumlara ilişkin yürütmeyi durdurma kararları karşısındaki bu akıl almaz umursamazlığın gerekçesi olarak, 1992'den beri çeşitli özelleştirmelerde yine ‘kamu yararı’ bahanesiyle ileri sürülen ve hükümetlerce kamuoyundan ısrarla gizli tutulan bir ‘ilke kararı’dır. ‘Uygulandığında kamu yararına aykırı sonuç doğuracak mahkeme kararı uygulanmaz’ diye özetlenen böyle bir ‘ilke’yi temel hukuk kavramlarıyla ve yürürlükteki Anayasa'yla bağdaştırmanın asla mümkün olmadığına inanan KİGEM, bu uygulamanın, daha doğrusu ‘uygulamadığını" peşini bırakmayacağını ve mutlaka bir dava konusu yapacağını kamuoyuna önemle duyurur.”
ALİAĞA SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ EYLEM PLANI GELİŞTİRECEK
Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Merkezi Vakfı’nın(KİGEM) tepkisine Aliağa kamuoyundan da destek geldi. Aliağa’daki bir çok Sivil toplum örgütü, Sendika ve hukuk çevreleri, aşırı fiyatlandırma ve yanlış planlamalar sonucu kamu yararına aykırı kurulduğu hukuk kurumlarınca da sabit görülen bir durumda mahkeme kararlarının uygulanmamasını devletin zaafı olarak değerlendiriyor. Çeşitli sivil toplum örgütlerinin de önümüzdeki günlerde bu hukuksuzluğa karşı eylem planı geliştireceği öğrenildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.