24 Kasım 2024
  • İzmir6°C

ENGEL TANIMAYAN SAĞLIK PERSONELLERİ YETİŞİYOR

Ege Haberleri / Aliağa Haber / Foça HaberAliağa / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi / Engelli dostu üniversite’ olma yolunda önemli adımlar atan İzmir Üniversitesi, Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bö

Engel Tanımayan Sağlık Personelleri Yetişiyor

01 Nisan 2016 Cuma 14:31

İZMİR ÜNİVERSİTESİ ENGEL TANIMAYAN SAĞLIK PERSONELLERİ YETİŞTİRİYOR
Ege Haberleri / Aliağa Haber / Foça HaberAliağa  / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi
‘Engelli dostu üniversite’ olma yolunda önemli adımlar atan İzmir Üniversitesi, Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü öğrencilerine seçmeli ders olarak ‘İşaret Dili Dersi’ vermeye başladı.
 
Türkiye’deki yaklaşık 8 milyonluk engelli nüfusunun, ortalama yüzde 2’sini oluşturan işitme ve konuşma engelli bireyler, işaret dili bilen kişi sayısının yetersizliği yüzünden iletişim sorunu yaşıyor. Bu anlamda en büyük sorun sağlık alanında ortaya çıkarken, engelli bireylerle etkili iletişim kurabilmek için yapılan çalışmalar her geçen gün artıyor. Engellilerin yaşamını kolaylaştıran pek çok uygulamayı hayata geçiren İzmir Üniversitesi de bu kapsamda harekete geçerek, Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümünde seçmeli ‘İşaret Dili Dersi’ vermeye başladı. İzmir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İşaret Dili Eğitmeni Özlem Zeybekoğlu’nun eğitmenliğinde yapılan İşaret Dili Dersi ile öğrenciler temel seviyede işaret dili öğrenerek mezun olacak. 
 
KALİTELİ SAĞLIK HİZMETİ SAĞLAYACAK
Yükseköğretim Kurulu Engelli Öğrenci Komisyonunun 2013 yılında yaptığı toplantıyla tüm yükseköğretim programlarına seçmeli ders olarak eklenmesini zorunlu hale getirdiği İşaret Dili Dersi, öğrencilerden yoğun ilgi gördü. İzmir Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Fisun Şenuzun Aykar, şu an sadece Hemşirelik Bölümünde verilen İşaret Dili Eğitimini, önümüzdeki dönemlerde başta sağlık alanı olmak üzere tüm akademik bölümlere yaymayı planladıklarını söyledi. İşaret dili eğitiminin sağlık alanındaki önemli bir eksiği gidereceğini dile getiren Prof. Dr. Aykar, böylece işitme ve konuşma engelli bireylere daha kaliteli sağlık hizmeti sunulacağını vurguladı. Lisans eğitimi içerisinde işaret dili eğitimi veren çok fazla üniversite olmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Aykar, “İzmir Üniversitesi bir engeli daha ortadan kaldırdı. İşaret dili bilen, engel tanımayan sağlık personelleri yetiştiriyoruz. Hastayla iletişim kurabilecek sağlık personellerini yetiştireceğimiz bu uygulama hem öğrencilerin kariyer planlamalarında hem de toplumda önemli bir ayrıcalık yaratacak” dedi.
 
ABLALARI İÇİN ÖĞRETMEN OLDU
Yaklaşık 20 yıldır işitme engelliler öğretmenliği yapan Özlem Zeybekoğlu, genetik olarak işitme engelli doğan iki ablası olduğunu, kendisinin de bu sebeple işaret dili alanında eğitim aldığını belirtti. Hastanelerde, işaret dili bilmeyen sağlık personeli olmasının, hastalar için oldukça yıpratıcı bir süreç doğurduğunu anlatan Zeybekoğlu, “Hastayla iletişim kurulamadığı için bir yakını olmadan muayene yapılamıyor. Acil durumlarda bu daha büyük sorunlar yaratıyor. Toplum engelli bireylerle yaşamayı ve onlarla iletişim kurabilecek yöntemleri öğrenebilmeli. Bu farkındalığa ve eğitime sahip sağlık personellerinin yetişiyor olması umut verici” diye konuştu.
 
ENGELLİ DOSTU ÜNİVERSİTE: İZMİR ÜNİVERSİTESİ
- İzmir Üniversitesi geçmiş yıllarda Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK), Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu ve Otizmli Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği (ODER) sponsorluk desteklerinde de bulundu. 
 
- İzmir Üniversitesi Karşıyaka Engelli Spor Kulübü Basketbol Takımının sponsorluğunu üstlenerek engelli sporuna destek oluyor.
 
İzmir Üniversitesi engelliler için Karabağlar Belediyesi ve Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı ile işbirliği yapıyor. / EGE BASIN GRUBU
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.