26 Kasım 2024
  • İzmir5°C

ENERJİDE VERİMLİLİK ŞAMPİYONU

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ARASTA GAZETESİ / Üretim maliyetlerinde enerjinin payı yüzde 7 ilâ 8 oranında olan Petkim’in, enerji verimliliği alanında yıllardır sürdürdüğü çalışmalar, Türkiye’nin bu alandaki en prestijli yarışmasında kazanılan birincilik ile t

Enerjide Verimlilik Şampiyonu

10 Ocak 2013 Perşembe 19:35

PETKİM, 7 PROJESİ İLE ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE TÜRKİYE ŞAMPİYONU…

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI’NIN HER YIL DÜZENLEDİĞİ “SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ ARTIRICI PROJE” YARIŞMASINA 7 PROJEDEN OLUŞAN DOSYA İLE KATILAN PETKİM, BİRİNCİLİK İPİNİ GÖĞÜSLEDİ.

7 PROJE İLE TOPLAM 58 MİLYON 396 BİN TL DEĞERİNDE ENERJİ TASARRUFU SAĞLANIRKEN, PETKİM ALİAĞA KOMPLEKSİ’NİN KARBONDİOKSİT SALINIMI 139 BİN 768 TON, ELEKTRİK TÜKETİMİ İSE %10.2 AZALDI.

PETKİM GENEL MÜDÜRÜ SADETTİN KORKUT: ”BU ÖDÜL, MÜHENDİS VE TEKNİSYENLERİMİZİN İŞLERİNE NASIL SAHİP ÇIKTIKLARININ EN ÖNEMLİ KANITI. DAHA AZ ENERJİ HARCAYARAK, DAHA REKABETÇİ ÜRETİM YAPMANIN PEŞİNDEYİZ…”

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ARASTA GAZETESİ / Üretim maliyetlerinde enerjinin payı yüzde 7 ilâ 8 oranında olan Petkim’in, enerji verimliliği alanında yıllardır sürdürdüğü çalışmalar, Türkiye’nin bu alandaki en prestijli yarışmasında kazanılan birincilik ile tescillendi.  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nün her yıl düzenlediği SEVAP (Sanayide Enerji Verimliliği Artırıcı Proje) yarışmasında, “50.000 Ton Eşdeğeri Petrol (TEP) ve Üzerinde Enerji Harcayan Büyük Sanayiciler” kategorisinde 7 proje demeti ile yarışan Petkim, birincilik ödülünü kazandı. Petkim’in ödülü, İstanbul WOW Otel’de düzenlenen 4. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı’nda düzenlenen törenle, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından Genel Müdür Sadettin Korkut’a verildi.

PETKİM’İN CO2 SALINIMI DA AZALDI

Kuruluşların enerji verimliliği ve tasarrufuna yönelik çalışmalarının ödüllendirildiği yarışmaya Petkim;  “Enerji Santralı’nda Enerji Optimizasyonu Programı Uygulaması”, “Etilen Fabrikası Fırınlarında LPG Kullanımının Artırılması Projesi”, “AYPE Fabrikası Yüksek, Orta ve Düşük Basınçlı Buhar Tasarrufu Projesi”, “Aromatikler Fabrikası Fırın Rehabilitasyon Projesi”, “PTA Ünitesi Vent Enerji Gerikazanım Sistemi Kondensatlarının Değerlendirilmesi Projesi”, “Demineralize Su Ünitesi Kompleks Proses Suyu Pompalarına Değişken Hız Sürücüsü Uygulanması Projesi” ve “Su Ön Arıtma Ünitesi Enerji Tasarrufu Projesi”nden oluşan bir dosya ile katıldı.  Petkim Aliağa Kompleksi’ndeki farklı fabrika ve ünitelerde uygulanan proje demetiyle yıllık 58 milyon 396 bin TL değerinde enerji tasarrufu sağlandı. Kompleksin karbondioksit (CO2) salınımının 139 bin 768 ton azaltıldığı bu 7 proje ile ayrıca 42 bin 727 TEP/yıl yakıt kazancı ve 10 bin 654 TEP/ yıl elektrik kazancı elde edildi. Elektrik üretiminde elde edilen kazanç, Petkim’in yıllık tüketiminin yüzde 10.2’sine karşılık geliyor.

 “ÇALIŞANLARIMIZIN BAŞARISI”

Ödül ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, şirketin temel girdisi olan enerjide sağlanan en küçük tasarrufun bile büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, tüm çalışanların bu bilince ulaşmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Petkim’de “Enerji Verimliliği Yılı” ilan edilen 2008’den bugüne,  enerji tasarrufu ve verimliliğinin şirket gündeminde hep ilk sıralarda yer aldığını hatırlatan Korkut, şu bilgileri verdi: “Maliyetlerimizi etkileyen en önemli giderlerden biri enerji maliyeti… Üretim ve yatırım politikalarımızı çevreci, verimli ve rekabetçi üretim gerçekleştirmek üzerine oturtuyoruz. Rekabetçi olabilmemiz için ucuz enerji maliyetleri ile çevre dostu ve enerji tüketiminde cimri teknolojilerle üretim yapmak zorundayız.   Artan enerji maliyetlerimiz ve karbondioksit salınımını azaltma yönünde vermiş olduğumuz taahhütler paralelinde, tüm fabrikalarımız ve iş birimlerinde enerji verimliliğine yönelik çalışmalara ağırlık veriyoruz. Çalışanlarımızın yaratıcı ve yenilikçi düşünceleriyle verimlilik projelerine katılımını artırmak ve en etkin şekilde uygulamaya alınmasını sağlamak amacıyla Öneri Sistemi uygulamamız var. Bu kapsamda bugüne kadar çalışanlarımız tarafından verilen 4200 öneriden, yaklaşık 3000 adetini uygulanabilir bulduk ve 1600 öneriyi uygulayarak verimlilik yarattık.  2008 yılında ‘Enerji Verimliliği Yılı’ olarak ilan etmemizle başlayan ve kampanyalarla da desteklenen bu yönelimi, her yıl stratejik planda ortaya konan projelerle sürdürüyoruz. 2009, 2010 ve 2011 yıllarında uyguladığımız projelerle 21 milyon 300 bin TL değerinde enerji tasarruf ettik. 2012 yılında ise 55 ayrı enerji tasarrufu projesini gündemimize aldık. Bu ödüle de 55 proje içinden seçtiğimiz projelerle katıldık. Şirketimizde Enerji Bakanlığı sertifikalı 23 Enerji Yöneticisi bulunuyor. Fabrikalarımızda yeni teknolojiler, proses iyileştirmeleri ve enerji tasarrufu konularında çok bilgili ve bilinçli mühendis kadrolarımız bulunuyor. Bugün aldığımız bu ödül çalışanlarımızın işlerine sahip çıkmalarının sonucudur.” Petkim’in ihtiyaç duyduğu buhar ve elektriği kendi santralinde ürettiğini hatırlatan Korkut, Enerji Santrali’nde yılda yaklaşık 420.000 TEP karşılığı yakıt tüketilerek 6 milyon ton ekstra yüksek basınçlı buhar ve 1 milyon 200 MW elektrik üretildiğini vurguladı. SEVAP yarışması kapsamında kazandıkları ödülün ulusal bir ödül olduğuna dikkat çeken Korkut, bu başarıyı uluslararası bir proje yarışması ile de perçinlemeyi istediklerini sözlerine ekledi.

 YARIŞMA JÜRİSİ, HANGİ ESASLARA GÖRE DEĞERLENDİRME YAPTI?

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nün (YEGM) düzenlediği yarışmada değerlendirilen projeler çok disiplinli ve ayrıntılı bir değerlendirme sürecinden geçti. Projeleri YEGM temsilcilerinin de içinde bulunduğu; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği,  TÜBİTAK,  Üniversiteler ile Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’nin temsilcilerinden oluşan Büyük Jüri değerlendirdi.  Toplam Tasarruf miktarı, Toplam Tasarruf Oranı, Ekonomiklik, Enerji Yönetimi Uygulamaları,  Özgünlük ve Yaygınlaşma Özelliği, Yenilikçilik ve Öncülük Özelliği gibi başlıklarda ayrı ayrı değerlendirilen projeler puanlamaya tabi tutuldu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.