26 Kasım 2024
  • İzmir6°C

ELEKTRONİK ORTAMDA GIDA GÜVENLİĞİ

Dünyada gıda bilimi ve teknolojisinde lider üniversitelerden biri olan Hollanda’nın Wageningen Üniversitesi Gıda Teknolojisi ve Gıda Güvenliğindeki MSc programlarında bulunan uluslararası öğrenci grubu ve Gıda Teknolojisi Bölümü tarafından çalıştırı

Elektronik Ortamda Gıda Güvenliği

2006-02-12 11:48:02

 Dünyada gıda bilimi ve teknolojisinde lider üniversitelerden biri olan Hollanda’nın Wageningen Üniversitesi Gıda Teknolojisi ve Gıda Güvenliğindeki MSc programlarında bulunan uluslararası öğrenci grubu ve Gıda Teknolojisi Bölümü tarafından çalıştırılan Gıda-Bilgi Sitesi (http://www.food-info.net/tr/index.htm) Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Ötleş ve Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Göğüs koordinasyonunda Türkçeye çevriliyor.
Bu sitenin farklı Avrupa dillerinin yanı sıra Çince ve Rusça’ya da çevrilerek hizmet vermesinin amaçlandığını açıklayan Prof. Dr. Semih Ötleş, “Bu çalışma bir Avrupa Socrates projesi olan ve gıda güvenliği ile çevre bilgisinin gıda ile entegrasyonunun sağlanmasını amaçlayan “ISEKI-Food” ağının bir parçası olan çeşitli Avrupa ülkelerindeki iyi bilinen üniversitelerin işbirliği ile sağlanmaktadır” dedi.
Söz konusu sitenin Türkçe dilinde de var olması ve Türk bayrağının bu listede yer alması için öğrenci grupları ile birlikte çevirinin gerçekleştirilmesi için yoğun bir çalışma yürüttüklerini açıklayan Prof. Dr. Ötleş, şöyle devam etti: “Bu sitenin hiçbir ticari amacı olmadığı gibi, çevirilerin gerçekleştirilmesi gönüllü bir ekip tarafından sağlanmaktadır. Sitenin ana dili İngilizcedir. Türkçe siteye düzenli olarak yeni bilgiler girilmektedir. Site; gıdalar, gıda bileşenleri, gıdaların nasıl yapıldığı (üretimi), gıda katkı maddeleri, E-numaraları (katkılar) ve gıda güvenliği konularında kısa bilgiler sunmaktadır. Sitenin bölümlerinde farklı düzeylerde bilgilere ulaşılabilmektedir. “Konular” ana başlığı altında “gıda bileşenleri, gıda alerjileri, gıda güvenliği ve fonksiyonel gıdalar” alt başlıklarına ve her alt başlığın altında da daha detaylı bilgilere ulaşılabilmektedir. Örneğin “fonksiyonel gıdalar” kısmında genel bir “giriş” dosyasının yanı sıra fonksiyonel gıdalar için farklı örneklerin sunulduğu “örnekler” ve şu anda çok yaygın bir şekilde gündemde olan iki fonksiyonel tür “probiyotikler” ve “prebiyotikler” hakkında detaylı bilgiler bulunmaktadır. Bu şekilde toplumun merak ettiği gıda konularının yanı sıra; gıdaların üretimlerine yönelik bilgiler, her seviyeden öğrencinin ve tüketicilerin öğrenmeye ihtiyaç duyabileceği gıda bileşenlerine ait yapısal ve daha derinlemesine bilgilerle site bir bütünlük taşımaktadır.”
Sitede “sorular ve cevaplar” olarak adlandırılan gıdalar hakkında sorulan yüzlerce sorudan ve bu sorulara verilen cevapların ve açıklamaların bulunduğu bir bölümün de yer aldığını açıklayan Prof. Dr. Ötleş, “Bu bölüm siteyi benzer bilgi sitelerinden ayıran en önemli özelliktir. Sitede var olan bilgiler içersinde aradığını bulamayanlar; merak ettikleri konular hakkında doğrudan sorular sorarak cevabını öğrenmektedirler” dedi. Sitenin şu anda 17 bin 500’den fazla ziyaretçisinin bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Ötleş, “Bu ziyaretçilerin yüzde 70’den fazlası siteye Türkiye’den bağlanırken, geri kalan kısmı Hollanda, Belçika ve Almanya çoğunlukta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinden bağlanmaktadırlar. Şu an itibariyle sitenin günlük bağlantı sayısı 200 dolayındadır” diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.