22 Kasım 2024
  • İzmir19°C

EİB’DEN OCAK AYINDA 1 MİLYAR 37 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Ege İhracatçı Birlikleri, Ocak ayında 1 milyar 37 milyon dolarlık ihracata imza attı

EİB’den Ocak Ayında 1 Milyar 37 Milyon Dolarlık İhracat

06 Şubat 2019 Çarşamba 09:54

Ege İhracatçı Birlikleri, Ocak ayında 1 milyar 37 milyon dolarlık ihracata imza attı. EİB’nin 2018 yılı Ocak ayı ihracatı ise; 1 milyar 70 milyon dolar olarak kayıtlara geçmişti. Ege Bölgesi’nden ihracat Ocak ayında yüzde 3 geriledi.
 
Ege İhracatçı Birlikleri’nin son bir yıllık ihracatı ise; yüzde 11’lik artışla 13 milyar 294 milyon dolar oldu. EİB çatısı altındaki 12 ihracatçı birliğinden 5 tanesi, 2018 yılı Ocak ayına göre ihracatını arttırmayı başarırken, 7 ihracatçı birliği 2018 yılı Ocak ayındaki performansının gerisinde kaldı.
 
SANAYİ ÜRÜNLERİ İHRACATI 572 MİLYON DOLAR OLDU

 
Ocak ayında EİB’den yapılan sanayi ürünleri ihracatı 572 milyon dolar olarak kayıtlara geçerken,tarım ürünleri ihracatı 402 milyon dolar oldu. Madencilik sektörünün ihracatı ise; 62,7 milyon dolar olarak gerçekleşti.
 
HUBUBAT VE YAĞLI TOHUMLAR İHRACAT ARTIŞ REKORTMENİ OLDU
 
2018 yılında Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 7 tarım birliği arasında ihracat artış rekortmeni olan Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2019 yılının Ocak ayında ise; yüzde 83’lük ihracat artışı yakaladı ve EİB bünyesindeki 12 birlik arasında ihracatını en fazla arttıran birlik oldu. Ocak ayında Ege Bölgesi’nden yapılan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ihracatı 34,4 milyon dolara ulaştı.
 
DEMİR-ÇELİK İHRACATI ZİRVEYE DEMİR ATTI
 
2018 yılını zirvede geride bırakan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 2019 yılının Ocak ayında da 119 milyon dolarlık ihracatla ilk sıradaki yerini korudu.

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 106 milyon dolarlık tutarla zirve ortağı olurken, üçüncü sıranın sahibi 88,7 milyon dolarlık ihracatla Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği oldu.
 
TÜTÜN İHRACATI YÜZDE 7 ARTTI
 
Ocak ayında ihracatını arttıran birliklerden biri olan Ege Tütün İhracatçıları Birliği, ihracatını yüzde 7 arttırarak 80,4 milyon dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı.
 
Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında başarılı bir sezon geçiren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 67 milyon 325 bin dolarlık ihracata imza attı.
 
Ege Maden İhracatçıları Birliği, Türkiye’nin yeraltı zenginliklerini ekonomiye kazandırarak 62,7 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşırken, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ise; yüzde 5’lik ihracat artışıyla 61 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
 
Ana ihraç kalemleri mobilya, kağıt ve orman ürünleri olan Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Ocak ayında 48,6 milyon dolarlık ihracata imza atarken, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği 19,6 milyon dolarlık ihracatta kaldı ve geçen yılki performansını arattı.
 
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği 17 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşırken, 2019 yılına İtalya ve İzmir’de düzenlenen fuarlarla giren Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği 11,3 milyon dolarlık ihracat rakamıyla Ocak ayını geride bıraktı.
 
Ege İhracatçı Birlikleri’nin Ocak ayındaki performansını değerlendiren EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 2018 yılında ihracat rekorları kıran Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin 2019 yılına parlak bir giriş yapamadığını bu nedenle Ocak ayında ihracatlarının gerilediğini, önümüzdeki aylarda Ege Bölgesi ihracatında toparlanma beklediklerini kaydetti.
 
Ege Bölgesi'nden yapılan ihracatın tekrar artışa geçmesi için ihracat yapan firma sayısının artması, ihracat yapan firmaların ihracatlarının yükselmesi için fuar, alım heyeti, sektörel ticaret heyeti, URGE Projeleri başta olmak üzere her türlü aksiyonu aldıklarını dile getiren Eskinazi, “Ekonomide son dönemde yaşanan dalgalanmayı üretim ve ihracatımızı arttırarak, yabancı sermaye yatırımı çekerek aşacağız” diye konuştu.
 
RUSYA 15 BASAMAK YÜKSELDİ
 
Ege İhracatçı Birlikleri’nden Ocak ayında 172 ülkeye ihracat yapılırken, Almanya 113 milyon dolarlık ihracat rakamıyla zirvedeki yerini korudu. İkinci sırada 73 milyon dolarlık ihracatla Amerika Birleşik Devletleri yer alırken, üçüncü sıranın sahibi 66 milyon dolarlık ihracatla İngiltere oldu.
 
2018 yılı Ocak ayında 10 milyon dolarlık ihracatla 24. Sırada yer alan Rusya ise; 2019 yılı Ocak ayında yüzde 140’lık ihracat artışıyla 24,6 milyon dolara ulaştı ve sıralamada 15 basamaklık sıçramayla 9. Sıraya yükseldi.   /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.