22 Kasım 2024
  • İzmir21°C

EGE’NİN ZEYTİNYAĞI GÜNEŞLE PARLAYACAK

Türkiye ve dünyanın en başarılı kooperatifçilik öykülerinden birini yazan Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, üretim tesislerinde kullandığı enerjinin yüzde 70’ini karşılayacak güneş enerjisi yatırımıyla stratejik bir adım attı

Ege’nin Zeytinyağı Güneşle Parlayacak

17 Haziran 2016 Cuma 16:41

EGE’NİN ZEYTİNYAĞI GÜNEŞLE PARLAYACAK

Türkiye ve dünyanın en başarılı kooperatifçilik öykülerinden birini yazan Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, üretim tesislerinde kullandığı enerjinin yüzde 70’ini karşılayacak güneş enerjisi yatırımıyla stratejik bir adım attı. Yaklaşık 3 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirilen proje sayesinde, kooperatiflerin “kendi çözümünü yaratma” konusundaki öncülüğü de bir kez daha tescillenmiş oldu. Öte yandan bunu ilk örnek alanlar da yine üreticiler oldu; Birlik bünyesindeki bazı kooperatifler de güneş enerjisi için harekete geçti.

İnsan sağlığı denince ilk akla gelen zeytinyağı ile çevre sağlığı denince ilk akla gelen yenilenebilir enerji birleşerek, örnek bir projeye dönüştü. Projenin işaret fişeği, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’nin son genel kurulunda Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin tarafından atıldı. Buradaki konuşmasında kooperatiflerin her alanda örnek modeller oluşturması gerektiğini vurgulayan Çetin, girdi maliyetlerinde en fazla paya sahip olan enerji konusunda da açılımlar yapılması gerektiğini savundu. Böylece kooperatifçilik modeli için umut veren bir somut örnek daha yaratılmış oldu.

YÜZDE 50’Sİ HİBE

Birliğin Çiğli’de Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan tesislerinin çatısına kurulan güneş panelleri aracılığıyla enerji üretimi için gerekli olan 2 milyon 800 in TL’lik yatırım konusunda ise Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Destek Programı’ndan da yüzde 50 hibe alınması sağlandı.  Çevreci bir enerji olan güneş enerjisi ile yılda ortalama 1 milyon KWH elektrik enerjisinin ise, tesislerin toplam ihtiyacının yüzde 70’ine karşılık geldiği belirtildi.  

KOOPERATİFÇİLİĞİN ÜRETKEN GÜCÜ

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, bu yatırımı yaparak kooperatifçiliğin yaratıcı ve üretken gücünü de gösterdiklerini belirtti. Bir üretim tesisinin en büyük girdi maliyetinin enerji olduğunu hatırlatan Çetin, “En büyük sorunumuz olan haksız rekabetle mücadele etmek için maliyetlerimizi de azaltmak durumundayız. Bunun için de projeler geliştirmek gerekiyordu. Ne mutlu ki; benim genel kurul konuşmamdan görev çıkaran mühendislerimiz projeyi hazırladı ve yürüttü” dedi. Kooperatiflerin sürekli bir şey istemek yerine, değer ve çözüm yaratan kuruluşlar olmak zorunda olduğunu vurgulayan Çetin, “Bu doğrultuda ürettiğimiz çözüme destek olarak hibe almaya hak kazandık. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na teşekkür ediyoruz. Ayrıca projeye büyük sempati gösteren organize sanayi bölgesi yönetimine de teşekkür ederiz” diye konuştu.

İLK ÖRNEK ALAN ÜRETİCİLER

Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın zeytincilik konusundaki dünya ikinciliği hedefi için rekabetin de önemli bir unsur olduğunun altını çizen Çetin, “Rekabet etmek için proje geliştirmek ve uygulamak zorundayız. Biz de bu kapsamda tabiatın bölgemize bahşettiği bu nimeti kullanmamız gerektiğini düşündük. Şimdi kooperatiflerimize de projeyi yaymak istiyoruz. Bazı kooperatiflerimiz çalışmalara başladılar, bu konuda yatırım yapma aşamasındalar. Bu proje kolektif çalışmayı göstermesi açısından da ümit ve güven veriyor” dedi.

DOĞAYA DOST ÜRETİCİ

Avrupa Birliği’nin her yıl tarım desteklerini belirlerken aldığı eleştiriler karşısında,  çiftçinin çevreciliğine ve ekosisteme olan katkısına vurgu yaptığını hatırlatan Çetin, “Çiftçi, sadece üretim yapmaz. Aynı zamanda doğayı yeniler. Doğaya saygılı enerji üretimi de aslında bu yaklaşımı destekliyor” dedi.  

Projenin yürütücüleri olan mühendisler Elif Bozoğlan Topaç ve Anıl Evren Öğütcen’e de teşekkürlerini ileten Çetin, “Kooperatifler onları sahiplenen genç çalışanlar tarafından da ileri noktalara taşınacaktır” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.