EGE ÜNİVERSİTESİNDE TİYATRO TEDAVİNİN BİR PARÇASI
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde tedavi gören hastalar,
29 Mart 2019 Cuma 11:49
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde tedavi gören hastalar, kendi yazdıkları oyunu sahneledi.
Merkezde görev yapan Sosyal Hizmet Uzmanı Arda Tomba, Psikolog Dr. Ayşe Altan ve Uzm. Hemşire Gülçin Sügün koordinatörlüğünde sahnelenen “Mutlu olmak istiyor musun ?’’ adlı tek perdelik oyun, büyük beğeni topladı.
“TIYATRO, IYILEŞTIRIR’’
Hastaların oyunun yazımından sahnelenme aşamasına kadar geçen tüm sürece dahil olduğunu ifade eden oyunun yönetmeni Arda Tomba, ‘‘Merkezimizde hastalarımızın tedavisinde birincil olarak ilaç tedavisi ikincil olarak da sosyal rehabilitasyon çalışmaları uygulanıyor. Oyunumuz psiko-dramanın temel ilkelerinin kullanıldığı bir çalışma. Bu tür sanatsal aktivitelerle hastaların rehabilite edilerek iyileşmesini ve onların topluma kazandırılmasını amaçlıyoruz. Bu anlamda da emeğimizin çok kaliteli ve verimli bir yere vardığını görmek bizleri mutlu ediyor. Hastalar, onların aileleri ve tüm tedavi ekibi bu çalışmadan dolayı çok memnun. Tüm çalışmalar sonucunda kısacası şunu söyleyebilirim: ‘ Tiyatro, sahne, iyileştirir’ ’’ diye konuştu.
Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde 7 senedir hastalara yönelik tiyatro çalışmaları yürüttüklerini söyleyen Psikolog Dr. Ayşe Altan ise “Tiyatro çalışmalarının hastalarımızın tedavilerini devam ettirmelerine çok büyük faydası olduğunu gördük. Bu çalışmalar ile hastalarımız grup olarak sosyalleşiyorlar ve dayanışma içerisinde oluyorlar. Gündüz hastanesine daha çok geliyorlar. Tiyatro çalışmalarının hastalarımızın bilişsel işlevler açısından iyileşmelerine büyük katkısının olduğunu ve psikozun negatif belirtileri üzerine olumlu etkisi olduğunu söyleyebiliriz’’ diye konuştu.
HEM YAZIP HEM DE OYNADILAR
Sahneye çıkmanın hastalara değerli bir deneyim sunduğunu belirten Altan, şöyle konuştu: ‘‘ Hastalarımız sahneye çıkmaktan çok zevk alıyorlar. Dolayısıyla her sene kadromuz genişliyor. Skeç ve komedi oyunları ile başladığımız oyunlarımızın içeriğini her yıl zenginleştirdik. Geçen yıl komedi türünde bir oyun oynamıştık. Bu sefer mutluluk konusunu sahneleliyoz. Bu oyunun bir güzelliği de oyunun yazılma sürecinin hastalarımızn fikirlerinden yola çıkılması. Yani oyunu onlar yazıyorlar aslında. Tüm olay örgüsünü hastalarımızla yaptığımız beyin fırtınası sırasında belirliyoruz. Bu toplantılar da çok değerli ve tedavinin bir parçası. Yani prova süreci, oyunun yazılması bütün bunlar hastalarımızın tedavisine çok faydalı oluyor.’’
Hazırladıkları oyunları, başka toplum ruh sağlığı merkezlerinde de sahnelediklerini belirten Altan, ilerleyen dönemde bu tür grupların sahne alacağı bir tiyatro festivali oluşturmayı planladıklarını söyledi. Gündüz Hastanesinde rehabilite programlarına katılan hastaların seramik, resim, ahşap boyama gibi sanatsal aktivitelerle yaptıkları eserler de fuaye alanında açılan stantta satışa sunuldu. /EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.