EGE ÜNİVERSİTESİ'NDE DERS BAŞI
Ege Üniversitesi’nin (EÜ) 2006-2007 öğretim yılı açılış törenine katılarak eğitim yılının ilk dersini veren İstanbul Bağımsız Milletvekili, Sanatçı Zülfü Livaneli, bir toplumun kültürünün sahip olduğu değerler sistemininden geldiğini ve bu sisteme s
2006-10-05 22:55:51
Ege Üniversitesi’nin açılışında ilk ders Livaneli’den “Değerler sistemimize sahip çıkmalıyız”
Ege Üniversitesi’nin (EÜ) 2006-2007 öğretim yılı açılış törenine katılarak eğitim yılının ilk dersini veren İstanbul Bağımsız Milletvekili, Sanatçı Zülfü Livaneli, bir toplumun kültürünün sahip olduğu değerler sistemininden geldiğini ve bu sisteme sahip çıkılması gerektiğini belirterek, “Eğer bir halk değerlerini, kimliğini ve dilini kaybederse kendisine yardım edecek kimse kalmamıştır” dedi.
Son yıllarda etkisini gösteren tüketim toplumunun ve medyada yaratılan yaşam biçiminin insanları ahlaki kavramlardan uzaklaştırdığını ifade eden Livaneli, “Tüketim kültürü gençlerin önünde hırstan başka bir model oluşturmamaktadır. Biz kültürümüzle var olan bir toplumuz. Dolayısıyla bir kültür krizinin içine girildiği zaman toplumdaki bütün yapılar bozulur. Ekonomik, siyasi ve toplumsal bütün krizlerin temelinde kültürel kriz vardır. Bu krizin önüne geçmek için tek yapmammız gereken kimliğimizi ve değerlerimizi korumaktır. Atatürk bütün bunları düşünerek kültür ile ilgili çalışmalara ağırlık verdi” diye konuştu.
Seçim sistemi ve siyasi partiler yasasının demokrasiyi yalnızca bir şekil haline getirdiğini belirten Zülfü Livaneli, seçim sistemindeki yüksek baraj oranının çoğunluğun oyunun temsil edilmediği parlementolar ortaya çıkardığını ve bu durumun bir çözüme kavuşturulması gerektiğini vurguladı.
“BİZİM ÇÖZÜMÜMÜZ DEMOKRASİDEDİR”
Türkiye’de siyasi mücadele yerine rejim mücadelesi verildiğini kaydeden Livaneli, “Demokratik ülkelerde parti mücadeleleri mevcuttur. Siyaset temel yönelimleri belirlenmiş bir ülkede rejim tartışmasına girmeden farklı yöntemler öneren partilerin mücadelesidir. Ancak ülkemizde cumhuriyetle birlikte artık sona ermiş olması gereken laiklik, ulusbirliği ve bağımsızlık anlayışı kavramları tartışmaya açılmak istenmektedir. Cumhuriyeti koruyan bütün kurumlar çok değerlidir. Bizim çözümümüz demokrasidedir. Kurtuluş savaşı sonunda kazanılan bağımsızlık ve uygarlık hedefine halk olarak sarılmalıyız” şeklinde konuştu. Rektör Prof.Dr. Ülkü Bayındır Livaneli’ye bir plaket sundu. Livaneli’nin konuşmasından ardından sahne alan EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Halk Oyunları Bölümü öğrencilerinin sergilediği milli mücadele ve devrim yılları konulu gösteri izleyenler tarafından büyük alkış topladı. Gösterinin ardından İzmirli Sanatçılar Karma Sergisi’nin açılış töreni gerçekleştirildi. Sergi 13 Ekim 2006 tarine kadar açık kalacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.