EGE TEKSİL İHRACAATI 1 MİLYAR $
Jak ESKİNAZİ “2006 Yılında Ekonomide Kriz Beklentileri”.konulu toplantıda yaptığı konuşmada son 15 yılda ülkemizin yaşadığı krizleri işaret ederek,”2002 yılından bu yana yaşadığımız ekonomideki büyümeye karşın; enflasyon ve faizlerdeki d
2005-12-16 13:44:10
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak ESKİNAZİ “2006 Yılında Ekonomide Kriz Beklentileri”.konulu toplantıda yaptığı konuşmada son 15 yılda ülkemizin yaşadığı krizleri işaret ederek,”2002 yılından bu yana yaşadığımız ekonomideki büyümeye karşın; enflasyon ve faizlerdeki düşüşe insanın pek inanası gelmiyor.Makro ekonomideki gelişmelere bir bakarsak;İhracat artıyor, Özelleştirmede rekorlar kırılıyor Dubailisi, İtalyan’ı, Alman’ı ve Korelisi yatırım yapmak için gözünü Türkiye’ye dikiyor.Kurumlar ve Gelir Vergisi oranlarında indirimler olurken, doğrudan yabancı yatırım çekimi açısından bir adım daha öne geçtiğimiz ifade ediliyor.
” DEVLET BİRAZ YÜRÜSE, İŞ DÜNYASI KOŞUYOR.”
En son Standart & Poor’s ta kredi notumuzu yükseltti. IMF’nin, kredi derecelendirme kuruluşlarının ve pek çok kesimin sürekli uyarılarına konu olan bir cari açık konusu var. İhracat artıyor ama ithalat daha hızlı artıyor Yeni Türk Lirası aşırı değer kazanmış durumda. Faiz oranlarımız tarihsel süreç içinde düşmüş olsa da, dünya standartlarında hala yüksek.Bu nedenle, sıcak para Türkiye’yi mesken tutmuş durumda.Merkez Bankası, ‘bizim kurla ilgili bir taahhüdümüz yok, sadece aşırı oynaklıklara müdahale ediyoruz’ diyor. Ama, 2006 yılında açık enflasyon hedeflemesine geçiyoruz açıklaması var, bu süreçte döviz kurları nasıl bir seyir izleyebilir? Cari işlemler açığı aynı zamanda bir borç yükümlülüğü olduğuna göre; 2005’in ilk 10 ayında 17,1 milyar $’a ulaşan cari açığın sürdürülebileceğini düşünüyor musunuz? Sorularının kamuoyunda tartışılması gerekir.”
“EGE, KONFEKSİYONDA 1 MİLYAR 150 MİLYON DOLAR İHRACAATI BAŞARDI”
Çin Ürünlerinin tüm sektörlerin başının belası olduğunu söyleyen ESKİNAZİ,”hazır giyim başta olmak üzere, tüm sektörlerde dünyayı kırıp geçiriyor. Ekonomimizin bir kez daha rayından çıkmaması; bir gecede insanların varlığını yarı yarıya kaybetmemesi için siyasi ve ekonomik istikrarın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle; iyi bir yatırım ortamı, istikrarlı ve öngörülebilir ekonomi politikaları, sağlıklı işleyen hukuk sistemi yatırımların devamı için zorunlu unsurları oluşturuyor. Ekonomide yavaş yavaş taşlar yerine oturunca, devlet biraz yürüse, iş dünyası koşuyor. Ege Bölgesinde konfeksiyon sektörü olarak 2005 yılı için belirlediğimiz 1 milyar 100 milyon -1 milyar 150 milyon $’lık ihracat hedefimizi gerçekleştirebileceğimiz anlaşılıyor. Bakınız bu sadece miktar bazında bir hedefi gerçekleştirmenin ötesinde; ihracatçı firma kompozisyonunda da bir değişime tanık oluyoruz. Örneğin; imalatçı firma bazında konfeksiyon ihracatı yapan firma sayısı geçen yılın ilk 11 ayında 771 iken, bu yıl 856’ya yükseldi. Bunun yanında; 1 milyon $’ın altında ihracat yapan firma sayısı geçen yıl 651 iken, bu yıl 721’e yükseldi.Bu da; daha fazla KOBİ’nin ihracata yöneldiğine işaret ediyor.
İktisatçı değilim haddim olmayarak ülkemizin tasarruf açığı hakkında bir görüşümü ifade etmek istiyorum.Ülkemizin tasarruf açığını kapatmanın en sağlam dış finansman kaynakları olarak; Birinci sırada ihracatı, İkinci sırada doğrudan dış yatırımı, Üçüncü sırada da turizmi gördüğümü belirtmek isterim. Türkiye’de bir devlet politikası olarak; teknoloji içeriği ve katma değeri yüksek ürünlerin özendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.Özellikle, konfeksiyon gibi bir alanda; moda, marka ve satış sonrası destek hizmetleri üzerinde mutlaka ısrarla durmamız lazım. Ben, büyük hatalar yapılmadığı sürece, ülkemizin geleceğinin son derece aydınlık olduğunu düşünüyorum.” dedi.
“İHRACATÇIYA HÜKÜMETİN DESTEĞİNİN DEVAM ETMESİ GEREKİR”
Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak ESKİNAZİ, Devlet bakanı Kürşat Tüzmen’in ihracatçı firmaların sorunlarına sahip çıktığını ve firmaların dış bağlantılarının üst düzeyde gerçekleştirilmesinde öncülük ettiğini ifade ederek,”Üç yıl daha ekonomideki istikrarın devam etmesi durumunda, ülkemizin çok ciddi bir sıçrama gerçekleştirebileceğine inanıyorum.Bakınız, biraz AB müzakere sürecinin desteği, biraz IMF ve Rating Kuruluşlarının olumlu açıklamaları özelleştirmede ibreyi neredeyse 180’e vurduruyor.Yerliler kadar yabancı yatırımcılar da özelleştirme ihalelerini sıkı bir şekilde takip ediyor. Telekom ve Telsim ihalelerinde verilen 6,5 ve 4,5 milyar $’lık fiyatlar ülkemize duyulan güvenin bir eseri olarak yorumluyorum.Turizm de ülkemizin elinin çok güçlü olabileceği alanların başında geliyor. Ama, turisti ürkütecek lüzumsuz tartışmalara girmenin çok anlamlı olmadığını düşünüyorum.”dedi.
ESKİNAZİ, “Türkiye’de düşük enflasyon ortamı; iş dünyası, tüketiciler ve hatta akademisyenler için bile son derece yeni bir konu, bu yeni yaşam biçiminin ülke gündeminde; yatırım, ihracat ve istihdam gibi reel ekonomiyi ilgilendiren konuların daha üst sıralarda olması gerektiğini işaret ederek,”enflasyon ve faizlerin düştüğü bir ortamda sanayicilere, ihracatçılara hükümetin desteğinin devam etmesi gerekir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.