26 Kasım 2024
  • İzmir10°C

EGE İHRACATINI TARIM KURTARDI

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından kayda alınan ihracat rakamları 2006 yılı Nisan ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7’lik artışla 408 milyon 466 bin dolara ulaştı. Ocak – Nisan döneminde ise, yüzde 2’lik

Ege İhracatını Tarım Kurtardı

2006-05-03 13:00:46

EGE İHRACATÇI BİRLİKLERİ İHRACATINDAKİ ARTIŞI

TARIM SEKTÖRLERİ SÜRÜKLEDİ...

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından kayda alınan ihracat rakamları 2006 yılı Nisan ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7’lik artışla 408 milyon 466 bin dolara ulaştı. Ocak – Nisan döneminde ise, yüzde 2’lik artışla 1 milyar 710 milyon 248 bin 844 dolar ihracat değerine ulaşıldı. Nisan’da Ege ihracatçı Birlikleri kayıtlarının yaklaşık % 6 olarak gerçekleşen Türkiye Geneli ihracat kayıtlarının üzerinde gerçekleşmesi olumlu karşılandı.

Ege İhracatçı Birlikleri kayıtlarının Nisan ayında yüzde 7’lik artış kaydetmesinin aşırı değerli Yeni Türk Lirası ve yüksek kamusal maliyetlerin yüksek olduğu bir ekonomik konjonktürde takdir edilmesi gereken sevindirici bir artış olduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa TÜRKMENOĞLU, “2003 yılında % 30’a ulaşan Birliklerimizin ihracat artışı, izleyen yıllarda yüzdesel olarak düşüş trendini sürdürmektedir. Aşırı değerlenen YTL, dış pazarlarda rekabet ve maliyet anlamında genel ihracat sorunlarının en önemlisidir ve bu günden yarına çözülmesi gereken problem haline gelmiştir. Artık bunu ne verimlilik, ne daralan iç pazarın itici gücü, ne de finansal enstrümanlar sürdürülebilir kılar. Girdi maliyetlerinin rekabetçi olması gerekir. Aşırı değerli YTL ihracata odaklı kalkınma modelinin başarıya ulaşmasının en büyük handikaplarından biridir. Enflasyonun düşmesi, TCMB döviz rezervlerinin artması, faizlerin düşüş trendinde olması, yabancı sermaye girişinin artması, makro ekonomik politikalar için olumlu gelişmeler olarak görünmekle birlikte, makro ekonomik politikaların  ihracata etkisi genel olarak ekonomiye olan katkısı kadar  olmamakta ve kurdaki olumsuz gidiş ihracatımızın önündeki en önemli engeldir.” şeklinde konuştu.

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki sanayi ürünleri ihraç eden birliklerin ihracatı  Nisan 2006’da yüzde 3’lük bir gerileme yaşarken, tarım ürünleri ihraç eden birlikler yüzde 19’luk bir artış gösterdi ve Ege İhracatçı Birlikleri’nin toplamda artıya çıkmasına önemli katkı sağladı. Kurulduğu günden bu yana ihracatını sürekli arttıran Ege Maden İhracatçıları Birliğimiz de, yüzde 25’lik artış oranı ile toplam rakamın artıya geçmesinde önemli katkı yaptı.

Ege İhracatçı Birlikleri arasında en büyük ihracat artış hızını tütün ihracatı sağladı. Ege Tütün İhracatçıları Birliği, 2005 yılının Nisan ayında 24 milyon 554 bin 235 dolarlık ihracat yaparken, 2006 yılı Nisan ayında 48 milyon 773 bin 369 dolarlık ihracat gerçekleştirerek, yüzde 99’luk ihracat artışına imza attı. 

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği de ihracatta rekorlara imza atan diğer bir birliğimiz oldu. Özellikle Irak ve Suriye’ye yapılan bitkisel yağ ihracatı rekor kırılmasında etkili oldu. 2005 yılının ilk 4 aylık döneminde Irak’a 31 bin 329 dolarlık ayçiçek yağı ihraç edilirken, bu yılın aynı döneminde bu iki ülkeye 8 milyon 329 bin dolarlık ayçiçek yağı ihraç edildi.

Yeni Türk Lirasının aşırı değerlenmesi sonucunda zor günler geçiren İhracatımızın lokomotifi Hazır Giyim ve Konfeksiyon sektörümüzün ihracatı, 2006 yılı Nisan ayında da ekside kaldı. 2005 yılının Nisan ayında 92 milyon 230 bin 341 dolarlık ihracat gerçekleştiren Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimizin ihracatı, 2006 yılının aynı döneminde yüzde 15’lik gerileme ile 78 milyon 792 bin 001 dolara geriledi. Geçtiğimiz aylarda getirilen KDV indiriminin Hazır Giyim ve Konfeksiyon gibi emek-yoğun sektörlerimizin ihracatının arttırılmasında tek başına yeterli olmadığı, kurun normal düzeyine getirilmesinin ve işçilik ve enerjideki kamu paylarının azaltılarak bu sektörlerimizin önünün açılması gerektiği düşünülüyor.

Ege İhracatçı Birlikleri arasında en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci birlik olan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz, yüzde 7’lik artışla 74 milyon 378 bin bin 713 dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

İştigal alanı Tarım, Hayvancılık ve Gıda ürünleri olan Birliklerimizden yaş meyve sebze ve mamullerinde yaşanan ve mamul ürünlerden kaynaklanan % 17 oranındaki düşüş de temel olarak kurlardaki olumsuz seyrinden kaynaklanıyor.

Kuru Meyve ve Mamulleri Birliğimizin kayıtlarında da aylık bazda %2 oranında bir düşüş görülürken, içinde bulunduğumuz yılın yok yılı olması itibariyle zeytin-zeytinyağı ihracatımız geçtiğimiz yılın Nisan ayına göre %30 oranında geriledi.

Canlı Hayvan Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimizin aylık ihracat kayıtlarında %1 oranında bir gerileme görülürken, mobilya ve kağıt alt sektörlerimizde görülen gerilemenin de önemli etkisiyle Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri ihracatımız % 22 oranında azalmıştır.

Tarıma Dayalı Sanayi ürünleri sektörlerinden Tekstil ve Hammaddelerinde Nisan ayında geçtiğimiz aylara göre önemli bir artış oranı (% 21) yakalanırken, Deri ve Deri Mamulleri sektörümüzün ihracatı % 1 artışla yerinde saymıştır.

01 Ocak - 30 Nisan arasında görülen % 2 artışı,  bölgemiz ihracat potansiyeli için yeterli görmemekteyiz. Bölgenin kurulu altyapısına, üretimine ve kapasite kullanımına, istihdam gücüne ve hedeflerine bakıldığında daha yüksek  ihracat hacimlerine ulaşmanın mümkün olduğu düşünülüyor. 

Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, büyüyen dış ticaret açığı, tarımdaki istihdamın azalması, işsizliğin artması, kapasite kullanımı oranlarının azalması konularının her geçen gün büyüyen bir problem halinde önümüzde durmakta olduğunu ifade ederek, bu açığın düşürülmesi için de ihracat seferberliği başlatılarak turizm ve yurtdışı müteahhitlik hizmetleri gelirlerinin arttırılması gerektiğini, serbest bölgelerin çifte vergilendirilmesinin kaldırılması, tarım kanununda öngörülen tarım üretiminin bütçeden % 1 pay ayrılarak desteklenmesi gibi konuların doğru kararlar olmakla birlikte ihracatın düşük kur yükünü ortadan kaldıracak nihai çözümler olmadıklarını, ihracatçının önündeki en önemli sorunun değerli YTL olduğunu önemle vurguladı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.