DOSTLAR AŞIK VEYSELİ HATIRLADI
Aliağa Belediyesi Konservatuarı, ölümünün 33. yıldönümünde Aşık Veysel’i anma gecesi düzenledi. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği anma gecesi Tüpraş Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirildi. Anma gecesine duyulan yoğun ilgi nedeniyle bazı Al

2006-04-06 21:59:01
ALİAĞA’DA AŞIK VEYSEL TÜRKÜLERLE ANILDI
Aliağa Belediyesi Konservatuarı, ölümünün 33. yıldönümünde Aşık Veysel’i anma gecesi düzenledi. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği anma gecesi Tüpraş Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirildi. Anma gecesine duyulan yoğun ilgi nedeniyle bazı Aliağalıların yer yokluğu nedeni ile geri dönmek zorunda kaldığı gözlendi. 21 Mart 1973'te, doğduğu köy olan Sivas'ın Sivrialan İlçesi'nde hayata gözlerini yuman büyük halk ozanı Aşık Veysel'in banttan kendi sesiyle açılan gecede Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Öğretim üyeleri ve son sınıf öğrencilerinden oluşan topluluk şef Ali Hikmet Gökçen yönetiminde Aşık Veysel’in türkülerinden seçmeler sundu. Gecede, Halk Ozanı Aşık Veysel türküleriyle anılırken, TRT İstanbul Radyosu sanatçılarında Cengiz Özkan’da Veysel türkülerinden oluşan mini bir konser verdi. Gerçekleştirilen Anma gecesine Halk Ozanı Aşık Veysel’in sevenleri, dostları ve türkü sever Aliağalılar büyük ilgi gösterdi. Aşık Veysel’in hayatını anlatan multivizyon gösterisinin ardından sahneye gelen sanatçı ruhlu Aliağa Hakimi Mustafa Yörü’de Aşık Veysel'in ozan kimliğinden bahsetti. Ozanların halkın yaşadıklarından ilham alarak, onlara sözle hayat veren bilge kişiler olduğunu belirten Yörü, bu konuda ilk akla gelen ismin Aşık Veysel olduğunu belirtti. “Ne şiir felsefeden üstündür, ne de felsefe şiirden. İkisi de insandan yana olduktan sonra. Düzeni ve kargaşayı ne bir gizemci, ne de bir düşünür anlatabilir insana” diyen Yörü, “Şairin teni ölse de, şiiri ölmez. Şairin doğurduğu gebeninkinden farklıdır. Doğurduğu yalnızca kendisinin değil toplumun, herkesindir. En az sözcükle en derin anlam yalnızca şiirde var. Bu yüzden tek bir dize bile okyanustur. Şair geçmişin belleği, çağının tanığı ve geleceğin mimarıdır. Her dev, şairin yanında şiir, şarap gibidir. Okurun başını döndürür. Anadolu insanının en tabii, en doğal kaynağından akar gibi ifadelerini Aşık Veysel'de buluyorsunuz. Halk, onu ayna gibi, kendisi gibi görüyor. İnsanımızın dile getiremediklerini o sazıyla, sözüyle dile getirmiş. Bu nedenle Aşık Veysel yer altındaki hiçbir zaman sönmeyen bir yanardağ gibi. Aşık Veysel’in büyüklüğü eserlerinde gizlidir " şeklinde konuştu. Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya anma gecesinde yaptığı duygu dolu konuşmasında, Her yönüyle zengin ve köklü güzelliklere ev sahipliği yapan Anadolu'nun, yetiştirdiği ozanlar ile de haklı gururumuz olduğunu belirterek “Avrupa bu değerlerimizden örnek alması gerekir. Ozanlar halkın yaşadıklarından ilham alarak, onlara sözle hayat veren bilge kişilerdir” dedi. Aşık Veysel’in (Şatıroğlu) bu konuda akla gelen ilk isimlerden bir tanesi olduğunu işaret eden Kaya, "Hayata, hastalıktan gözlerini kaybederek başlayan Aşık Veysel, ömrünü acı çekerek tamamlasa da geride bıraktığı güzellikleriyle bugün dilden dile dolaşmaktadır" dedi.
Aşık Veysel'i anma programı çerçevesinde ünlü Halk Ozanı Aşık Veysel'in oğlu Ahmet Şatıroğlu ile de Aliağa’ya davet etmek için temasa geçtiklerini söyleyen Başkan Kaya, “Programının yoğunluğu nedeni ile çorumda olacağını belittiler. Gelecek yıl yapacağımız anma programına mutlaka davetimizi tekrarlayacağız. Aşık Veysel Anadolu'nun sesi olmayı başarabilmiş çok büyük bir ozandır. Anadolu insanını onun sözlerinde kendisini bulmaktadır” diye konuştu. Belediye Başkanı Tansu Kaya, Ünlü ozanın Anadolu'nun içerisinden çıkmış dünya çapında büyük bir halk ozanı olduğunun altını çizerek, “Türkiye mozaiğinin en iyi kaynaştıranlardan birisi olan Halk Ozanı Aşık Veysel’i bu vesile ile rahmetle anmaktan mutluyuz.” Şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.