22 Kasım 2024
  • İzmir21°C

DOÇ. DR. DERVİŞCEMALOĞLU, “KİTAP OKUMAK KÜLTÜRÜMÜZÜN BİR PARÇASI OLMALI”

GÜNAYDIN ALİAĞA GAZETESİ / DOÇ. DR. DERVİŞCEMALOĞLU, “KİTAP OKUMAK KÜLTÜRÜMÜZÜN BİR PARÇASI OLMALI”

Doç. Dr. Dervişcemaloğlu,  “Kitap okumak kültürümüzün bir parçası olmalı”

14 Nisan 2017 Cuma 16:21

Türkiye’nin kitap okuma kültürüyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bahar Dervişcemaloğlu, “Kitap okuma alışkanlığı kazanmamız için bu geleneği benimsememiz gerekiyor. Kitap okumak kültürümüzün bir parçası olmalı. Esnek bir eğitim sistemi ile bu mümkün olabilir” dedi.

Uluslararası Yayıncılar Birliği 2016 verilerine göre, Türkiye’de kişi başına 8,4 kitap düştü. TÜİK verilerine göre, kitap okumak Türk insanının ihtiyaç listesinde 235’inci sırada yer aldı. Günde kitap okumaya ayrılan süre ise ortalama sadece 1 dakika olarak açıklandı.
Doç. Dr.   Dervişcemaloğlu; “Kitap okuma alışkanlığını kazanabilmek için, çocukluktan itibaren kitapların içinde yaşamak gerekiyor. Anne baba da okuyacak, çocuk bunu görecek. Kitap okumak yemek yemek su içmek gibi bir ihtiyaç haline gelmeli. Kitap okumanın temel ihtiyaçlardan bir farkı yok” diye konuştu.

“HER MAHALLEYE BİR KÜTÜPHANE”
Kitap okumanın ulaşılabilir bir hale gelmesi için önerilerde bulunan Doç. Dr.  Dervişcemaloğlu, “Belediyeler kitap okuma alışkanlığı kazandırabilmek için etkinlikler yapabilir, her mahallede çocuklar için kütüphaneler oluşturulabilir. Kitap okumak için mekânlar inşa edilebilir, ortam sağlanabilir. Eğitime yapılan yatırımlar arttırılmalı" dedi. Ayrıca ders kitaplarının okuma zevki uyandıracak içeriklerle desteklenmesi gerektiğini ifade eden Dervişcemaloğlu, “Ders kitaplarının görsel içerikleri zenginleştirilmeli, güzel sanatlar ile ilgili öğeler arttırılmalı ve çocuklar için merak uyandıracak hale getirilmeli. Ders kitaplarının büyük bir heyecan ve keyifle okunması için yapılan çalışmalar arttırılmalı” dedi. İZMİR(Ege Ajans)- Ebru Özcan-Müge Özkan-Gülcan Demirel

TÜRKİYE TELEVİZYON VE İNTERNETİ TERCİH EDİYOR
TÜİK verileri, Türk insanının kitap okumaya sadece 1 dakika ayırdığını gösteriyor. Buna karşılık televizyon izlemeye ortalama 6 saat, internete bağlanmaya 3 saat ayırıyor. İhtiyaç listesinde kitap okumak 235’inci sırada yer alıyor. En fazla kitap okuyan ülkelerin başında   yüzde 21 ile Fransa ve İngiltere var. Ardından  yüzde 14 ile Japonya geliyor. ABD'de bu oran yüzde 12, İspanya'da ise, yüzde 9. Türkiye'de ise bu oran binde bir.  Okuma alışkanlığında, dünyada 86’ncı sıradayız.  

İZMİR, Aliağa Haber / Aliağa Haberleri / Aliağa Gündem / Balçova, Çiğli, Gaziemir, Karşıyaka, Konak, Aliağa, Bayındır, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Dikili, Foça, Karaburun, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Menderes, Menemen, Narlıbahçe, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı, Urla, Güzelbahçe, Urla

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.