DIŞ BORÇ STOKU
Hazine'den yapılan açıklamaya göre, kısa vadeli borçların toplam dış borç stoku içerisindeki payı yüzde 20.7 ve Orta-Uzun Vadeli Dış Borçların payı ise yüzde 79.3 oldu. Toplam dış borç stoku, 2005 Haziran sonu itibariyle 161.8 milyar ABD doları olarak g
2005-09-30 22:40:34
Toplam dış borç stoku, 2005 Haziran sonu itibariyle 161.8 milyar ABD doları olarak gerçekleşti.
Hazine'den yapılan açıklamaya göre, kısa vadeli borçların toplam dış borç stoku içerisindeki payı yüzde 20.7 ve Orta-Uzun Vadeli Dış Borçların payı ise yüzde 79.3 oldu.
Açıklamada şu bilgiler verildi:
"1. Kısa Vadeli Dış Borçlar: T.C. Merkez Bankası tarafından izlenen kısa vadeli dış borçlar, 2005 Haziran sonu itibariyle 33,5 milyar ABD doları tutarında gerçekleşmiştir. Kısa vadeli dış borçların yüzde 8,6'sı T.C. Merkez Bankası, yüzde 43,5'i Ticari Bankalar ve yüzde 47,9'u ise diğer sektörlerin borçlarından oluşmaktadır.
2. Orta Uzun Vadeli Dış Borçlar:
Konsolide Bütçe Borçları: Hazine'nin, uluslararası sermaye piyasalarında tahvil ihracı yoluyla doğrudan gerçekleştirdiği borçlanmalar ile proje finansmanı amacıyla genel ve katma bütçeli kuruluşlara ve diğer kamu kuruluşlarına kullandırdığı borçlusu Hazine olan kredilerden oluşan konsolide bütçe dış borç stoku, 2005 Haziran sonu itibariyle 66,2 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu miktarın 30,2 milyar ABD dolar tutarındaki kısmı, Konsolide Bütçe'nin finansmanı amacıyla uluslararası finansal piyasalarda gerçekleştirilen tahvil ihraçları stokundan oluşmaktadır.
Diğer Kamu Kuruluşlarının Borçları: Konsolide Bütçe dışında kalan yerel yönetimler, fonlar, üniversiteler, özerk kuruluşlar, kamu bankaları ve KİT'lerden oluşan kamu kuruluşlarının toplam dış borçları, 2005 Haziran sonu itibariyle 4,4 milyar ABD doları tutarında gerçekleşmiştir.
T. C. Merkez Bankası Borçları: Orta uzun vadeli TCMB dış borçları, 2005 Haziran sonunda 14,2 milyar ABD doları tutarında gerçekleşmiştir.
Özel Sektör Dış Borç Stoku: 2005 Haziran sonu itibariyle orta ve uzun vadeli özel sektör dış borç stoku 43,5 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Özel sektör dış borç stokunun yüzde 27,6'sı Finansal Kesim'e (Özel Bankalar ve Özel Bankacılık Dışı Mali Kuruluşlar) ve yüzde 72,4'ü ise Finansal Olmayan Kesim'e ait borçlardan oluşmaktadır.
Kur etkisi: Bilindiği gibi dış borç istatistiklerinde uluslararası standart, büyüklüklerin Amerikan doları cinsinden ifade edilmesidir. Bu durum, yayınlanan istatistiklerdeki dış borç büyüklüklerinin çapraz kurlarda gerçekleşen hareketlerden etkilenmesine yol açmaktadır.
Bu çerçevede, 2004 Aralık - 2005 Haziran döneminde dış borç stoku, döviz kuru değişikliklerinden dolayı yaklaşık 7,8 milyar ABD doları tutarında azalış göstermiştir. Bu değişimdeki en büyük etken, 2005 Haziran sonu itibariyle 2004 yıl sonuna göre ABD dolarının Euro, SDR ve Japon Yeni karşısında değer kazanmasıdır."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.