DİKKAT! YOLUNUZA LENFOMA ÇIKABİLİR
Türk Hematoloji Derneği, lenf bezi kanseri olarak bilinen lenfoma konusunda kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Eylül ayında bir kampanya başlattı. Bir ay sürecek olan "Dikkat Lenfoma" kampanyası; çoğu zaman belirtileri nedeniyle farklı hastalıklar ile karıştırılılabilen ve teşhis konulamayan lenfoma"yı tanıtmayı ve tedavi edildiğinde, tedavi başarısının yüksek olduğunu anlatmayı hedefliyor.
Eylül ayı boyunca gazetelerde, sokak ilan panolarında, alışveriş merkezlerinde, metro ve otobüs gibi toplu taşıma araçları ile internet"te yer bulacak kampanyada; trafik işaretleri tabelalarında okuma-yazması olmayan kişilerin bile rahatlıkla anlayabileceği kolaylıkta simgeler kullanılacak. Televizyon filminde ve ilanlarda hastalığın genel belirtileri anlatılırken, www.dikkatlenfoma.com internet sitesinden her türlü ayrıntıya ulaşılabilecek. Kampanyanın tanıtım toplantısına Türk Hematoloji Derneği Lenfoma Alt Komitesi Başkanı Prof. Dr. Bülent Ündar ve Türk Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Mustafa Nuri Yenerel ile birlikte katılan Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, uygun tanı ve gerekli tedavinin yapılması halinde tamamen iyileşme sağlanan bir hastalık olan lenfoma"nın Türkiye"de yeterince tanınmadığına dikkat çekerken, geniş kitlelere ulaşmak istediklerini; ayrıca kampanyanın 15 Eylül Dünya Lenfoma Günü"ne rastladığına ve 15 Eylül"de birçok ülkede hastalığa dikkat çekileceğini ifade etti.
Grip benzeri semptomlarla kendini gösteren lenfomanın en önemli işaretlerinin boyunda, koltuk altında veya kasıklardaki oluşan ağrısız bezeler, gece terlemesi, düşmeyen ve sebebi bilinmeyen ateş olduğunu söyleyen Prof. Dr. Muhit Özcan, sürekli yorgunluk ve kilo kaybının da lenfoma habercisi olabileceğini dile getirdi.
Tüm kanser vakalarında olduğu gibi lenfomada da erken teşhisin önemini vurgulayan Prof. Dr. Muhit Özcan, Lenfomanın belirtileri çoğu zaman grip gibi basit hastalıklarla karıştırılabilir ve hastanın teşhisi gecikebilir. Oysa uygun tanı ile lenfoma tedavisinde başarı oranı çok yüksektir. Kampanyamız süresince hekimlerimize de ulaşmak için ayrı bir gayret içinde olacağız. Çünkü bu belirtilerle gelen hastaların, konunun uzmanlarına ve uygun merkezlere zaman kaybetmeden yönlendirilmesi büyük önem taşıyor. Türkiye gibi lenfomanın bilinmediği bir ülkede, hekimlerimizin konuyla ilgili hassasiyetleri daha fazla hayat kurtarabilir. diye konuştu.
Lenfoma nedir?
Lenfoma, lenf sisteminden kaynaklanan kanserlerin ortak adıdır. Lenfoma çok çeşitli alt tiplerden oluşan, çok farklı davranış özellikleri gösterebilen bir hastalıklar grubudur. Birçoğunda doğru tanı ve güncel tedavi uygulamaları ile hastalıksız ve uzun süreli yaşam şansı mevcuttur.
Lenf sistemi nedir?
Lenf sistemi bedenimizin bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Lenf sistemi, hastalık nedeni olabilecek dış etkenler ile mücadele eden akyuvarları üretir, depolar ve bedenimizin her köşesine taşır. Lenf sistemini tüm bedenimizde dağılmış olan bir ağa benzetebiliriz. Bu ağda lenf damarları, lenf bezleri ile diğer lenf organ ve dokuları bulunmaktadır. Lenf damarları, kan damarları gibi ama onlardan ayrı bir sistem içinde bedenimizin tüm bölgelerine dağılır. Lenf damarlarında renksiz, suya benzeyen bir sıvı taşınmaktadır. Bu sıvıya lenf sıvısı denir. Lenf sıvısında yer alan akyuvar hücreleri, hastalıklar ile mücadele etmek üzere bedenin her noktasına ulaştırılmaktadır. Bu hücrelere lenfosit de denilmektedir. Lenfositlerin iki görevi çok önemlidir; yabancı mikroorganizmalar ile savaşmak ve bedenimizde olası bir tümörün büyümesine engel olmak.Bu ağın üzerinde bulunan önemli bir yapı da lenf bezleridir. Lenf bezleri, fasulye benzeri bir yapıya sahip olan küçük dokulardır. Bunlar bağışıklık sistemimiz için önemli hücrelerin üretilmesinden ve depolanmasından sorumludur. Lenf bezleri boyun, koltuk altları, kasıklar, göğüs kafesinin içi ve karın gibi bedenin belli bölgelerinde gruplar halinde bulunur. Lenf sisteminin diğer organları arasında bademcikler, dalak, kemik iliği de bulunmaktadır. Ayrıca mide, barsak ve cilt gibi bazı organlarımızda da lenf sisteminin özelliğini taşıyan doku bölümleri vardır. Lenf damarları, lenf bezleri, diğer lenf organ ve dokularını kapsıyan tüm bu yapıya lenf sistemi denmektedir. Bu yapı içinde ortaya çıkan kanserlerin genel adı da lenfoma"dır.
Lenfoma kimlerde görülür?
Lenfoma, hem çocuklarda hem de erişkinlerde görülebilen bir hastalıktır. Bağışıklık sistemini zayıflatan durumlar, bazı kimyasal maddelere (böcek öldürücü ilaçlar) maruz kalmak, belirli bazı virüslerden kaynaklanan hastalıklar lenfoma"ya yol açabilen bazı risk faktörleri arasında yer almaktadır.
Lenfoma"nın belirtileri nelerdir?
En sık görülen belirti, boyunda, koltuk altında ya da kasıklardaki lenf bezlerinin ağrı vermeyen şişliğidir. Ayrıca sebebi bilinmeyen ateş, gece terlemesi, geçmeyen bitkinlik hali, nedeni açıklanamayan kilo kaybı, ciltte kaşıntı görülebilir.
DİKKAT! LENFOMA ÇIKABİLİR
Türk Hematoloji Derneği, lenf bezi kanseri olarak bilinen lenfoma konusunda kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Eylül ayında bir kampanya başlattı. Bir ay
15 Eylül 2007 Cumartesi 14:45
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.