DEVLET VE İŞ DÜNYASI
Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi - EDU, Uluslararası Teknoloji Forumu ve Teknoloji Yönetim Derneği’nin Pfizer’in ana sponsorluğunda ortaklaşa düzenlediği “Stratejik işbirlikleri; Teknolojiyi işbirliği ağlarıyla yönetmek
2005-09-30 09:50:11
13. Uluslararası Teknoloji Konferansı Sabancı Üniversitesi’nde Düzenlendi
Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi - EDU, Uluslararası Teknoloji Forumu ve Teknoloji Yönetim Derneği’nin Pfizer’in ana sponsorluğunda ortaklaşa düzenlediği “Stratejik işbirlikleri; Teknolojiyi işbirliği ağlarıyla yönetmek” başlıklı Uluslararası Teknoloji Konferansı, 22-23 Eylül’de Sabancı Üniversitesi’nde yapıldı.
EDU’nun ev sahipliğinde hazırlanan Konferans’ta; teknolojideki yenilik ve transferlerin kullanımına yönelik olarak, iş dünyası, devlet temsilcilikleri ve akademisyenler bir araya geldi. Teknolojide yenilikçilik, teknoloji transferi ve kullanımı konusunda geliştirilen ağların, işbirliklerinin ya da problemlerin ele alındığı “Uluslararası Teknoloji Konferansı”nda kendi alanlarında uzman akademisyen ve pratisyenler bir araya geldi. Böylece, Türkiye’de bu konuda ilk girişimlerden biri sayılan Konferans’la birlikte, hem firma bazında hem de ülke düzeyinde uygulanan teknoloji yönetimi, strateji ve işbirlikleri konularının tartışılması, teorik ve pratik bilgilerin paylaşılması ve arttırılması gündeme getirildi. Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Çetindamar’ın yaptığı açılış konuşmasında; “Teknoloji alanındaki yenilikleri daha iyi takip etmeliyiz, mevcut kaynaklarımızı daha iyi kullanmalıyız. Gelecek neslin kullanacağı tenolojiyi bugünden öğrenmeliyiz. Bunu da ancak akademisyen ve yöneticilerle ortak çalışmalar yaparak gerçekleştirebiliriz ” dedi.
Forum, şirketlerin genel müdürleri ve yardımcıları, Ar-Ge müdürleri, proje ve üretim müdürleri, dizayn ve üretimde çalışan mühendisler, finans, pazarlama ve halkla ilişkiler müdürleri, teknoloji ve yönetim konularında eğitim verenler, teknoloji politikalarının yapımında bulunan politikacılar, sektör dernek ve kurumlarının profesyonel yöneticileri ve MBA öğrencilerinden oluşan geniş bir yelpazeyi hedefledi.
Konularında uzman uluslararası akademisyenlerin ve farklı sektörlerden konuşmacıların katıldığı panellerin yer aldığı Konferans’a ana sponsor Pfizer’in Bilim ve Teknoloji’den sorumlu Başkan yardımcısı Peter Corr’un yanı sıra, IBM İspanya ve İspanya & Portekiz Teknik Uzmanlık Komitesi Üyesi Constantino Veiga Rodriguez, ProTon Europe Yönetim Kurulu Başkanı Gilles Capart gibi isimler konuşmacı olarak yer aldı. Konferans’ın yönetimini ise Teknoloji Yönetim Derneği Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi olan Doç.Dr. Dilek Çetindamar tarafından yapıldı.
İKİ GÜN SÜREN KONFERANSTA ŞU KONULAR ELE ALINDI:
• Teknoloji geliştirme ne demektir?
• Teknoloji planlaması ne demektir?
• Teknoloji işbirlikleri türleri nelerdir?
• İşbirliklerinde başarının sırrı nerededir?
• Bir firma/ ülke teknoloji çağında nasıl kendi rekabet gücünü arttırır?
• Sürekli değişen ve kompleks teknoloji ortamında nasıl ayakta kalınabilir?
• Teknoloji transferi sırasında nelere dikkat etmek gerekir?
• Ortaklardan yetenekler ve yetkinlikler öğrenmenin yolları nelerdir?
• Uluslararası değer zincirlerinde nasıl yer alınır?
• İşbirliklerinde fikri mülkiyet hakları nasıl korunur?
• Bir firma mevcut finansal kaynakları başta olmak üzere kısıtlı kaynaklarını işbirliklerinde nasıl yönetebilir?
• Ülkenin geleceği için önemli kazançlar sağlayacağı düşünülen teknolojilerin saptanması ve geliştirilmesi için iş dünyası, devlet kuruluşları, ve bilim dünyası arasında nasıl işbirlikleri geliştirilmelidir?
• Teknoloji işbirliklerinde girişimcilerin rolü nedir?
• Dünyada meydana gelen yeni teknolojik gelişmelerin sistematik olarak incelenmesi nasıl sağlanabilir?
• Bir firma geleceğe yönelik yeni ürün ve üretim düşüncelerini nasıl geliştirebilir?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.