DERELERE DENİZ SUYU
Derelerden yayılan kötü kokuları önlemek ve Körfez’in kirlenmesini engellemek amacıyla bugüne kadar hiç uygulanmayan bir yöntemle Manda, Meles, Arap, Laka, Bostanlı derelerinin denizle buluştuğu noktalarda yoğun
2006-02-08 23:11:02
Derelerden yayılan kötü kokuları önlemek ve Körfez’in kirlenmesini engellemek amacıyla bugüne kadar hiç uygulanmayan bir yöntemle Manda, Meles, Arap, Laka, Bostanlı derelerinin denizle buluştuğu noktalarda yoğun bir temizlik çalışması gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, projenin ikinci etabını da uygulamaya başladı.İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı proje uyarınca; deniz seviyesinin altında kalan ve dere ağızlarında biriken durağan suyu hareketlendirmek, su içinde mikroorganizmaların üremesini ve bunlardan kaynaklanan koku oluşumunu önlemek amacıyla derelerin çıkış noktalarına pompa istasyonları kuruluyor, derelerin iç kısımlarına doğru boru döşeniyor. İlk çalışması Bostanlı Deresi’nden başlatılan çalışmalar tamamlandığında pompalarla dere yataklarına temiz deniz suyu basılarak hem su ve atık birikimi önlenecek hem de dere suyunda oksijenlenme sağlanarak kötü koku oluşumunun önüne geçilmiş olacak. Bostanlı Deresi çıkışından PTT köprüsüne kadar dere kenarından geçecek toplam 580 metre uzunluğundaki boruların 200 metrelik kısmı döşendi. Güneşe dayanıklı hdp borular kelepçelerle duvar kenarına monte ediliyor, diğer yandan pompa terfi merkezi kurma çalışmaları da hızla ilerliyor.
DERELER KOKU KAYNAĞI OLMAKTAN ÇIKTI
Körfezin İzmir için önemine değinen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Kötü koku yayan, içerisi katı atık dolu olan dereleri, bugüne kadar hiç uygulanmayan bir yöntemle temizledik. Önce derelerin ağzını kapatıp içindeki suyu boşaltarak detaylı bir temizlik yaptık. Böylece, derelerde yıllardır biriken atıkların, yağışlarla birlikte gelen yoğun suyla Körfez’e akma riskini engelledik ve dereleri koku kaynağı olmaktan çıkardık” dedi.
Başkan Aziz Kocaoğlu, yapılan temizlik çalışmalarının ardından projenin ikinci etabına Bostanlı Deresi’nden başladıklarını belirterek, aynı şekilde Manda, Arap, Laka, Poligon ve Meles derelerinin denizle birleştiği noktalara da pompa terfi merkezleri kuracaklarını söyledi. Başkan Kocaoğlu, pompa istasyonlarından dere içlerine doğru borular döşeyerek, yağmurun olmadığı günlerde dere yataklarına temiz deniz suyu vereceklerini belirterek, “ Bastığımız deniz suyu, derede biriken durgun suyun oksijen almasını sağlayarak, mikroorganizmaların üremesini engelleyecek ve hijyenik bir ortam oluşacak. Böylelikle derelerde yaptığımız temizlik çalışmasının da sürekliliğini sağlamış olacağız. Tüm derelerdeki çalışmalar 6 ay içerisinde tamamlanacak” diye konuştu.
DERE ÇIKIŞLARINA ATIKLARI TOPLAYACAK BARİYERLER
Başkan Kocaoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu çalışmayla birlikte derelerin belli noktalarına dere genişliği boyunca birbirine zincirle bağlı köpükler yerleştireceğiz. Su üzerinde durabilen köpüklerden dere genişliği boyunca bir set oluşturacağız. Derelerde yüzer durumdaki atıklar bu setlerde toplanarak denize gitmesi engellenecek. Denizden gelen yüzen atıkların da dereleri kirletmesini önleyecek.”
SİSTEM NASIL İŞLEYECEK ?
Manda, Laka, Meles, Arap, Bostanlı ve Poligon derelerinin denizle birleştiği noktaya pompa terfi merkezleri kurulacak. 2.5 metre çapındaki bu pompa terfi merkezlerinde, her bir dere için ayrı ayrı hesaplanan kapasitede 2’şer pompa bulunacak. Bu istasyonlardan dere içlerine doğru uzanan polietilen borular döşenecek. Manda Çayı’na döşenecek boruların uzunluğu 954 metre, Meles Çayı’na 1200, Arap Deresi’ne 685, Laka Deresi’ne 620, Bostanlı Deresi’ne 580 ve Poligon Deresi’ne döşenen boruların uzunluğu ise 270 metre olacak. Pompalar aracılığı çekilecek deniz suyu, döşenen bu borularla derelerin iç kısımlarına basılacak ve dere yataklarındaki durgun suyun oksijenlenmesi sağlanmış olacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.