DERE YATAğıNA RUHSAT YOK
Aliağa belediye başkanı Tansu Kaya, modern şehircilik anlayışında, dere yataklarına ve akarsu havzalına bina yapmanın cinayet olduğunu söyledi.
2005-01-02 20:27:41
Aliağa belediye başkanı Tansu Kaya, modern şehircilik anlayışında, dere yataklarına ve akarsu havzalına bina yapmanın cinayet olduğunu söyledi. Türkiyede yıllardır büyük bir ihmalin insanların yaşamını tehlikeye attığını söyleyen Kaya, Aliağada da geçmişte dere yataklarına bina yapıldığını ve geçmiş yönetimlerin bunlara göz yumduğunu ifade etti.
Aliağada Siyasi çıkar ve Birşey olmaz zihniyetiyle dere yatağına inşa edilen binalar bundan sonra yapılmayacak diye konuşan kaya, İstiklal Caddesinde Tüpraş yolu ile Alp oğuz Anadolu Lisesi kavşağı yanındaki dere yatağına bina yapılmasına müsaade etmediğini ve bölgenin yeşil alan yapıldığını hatırlattı.
Konu, Belediye Meclisinin 15 Aralık tarihli oturumunda konunun gündeme gelirken dere yatağı meclis tarafından imar plan tadilatı yapılarak yeşil alan olarak kabul edildi. Böylece bundan sonra dere yatağına yeni bina yapılması engellenmiş oldu.
Belediye meclis toplantısında, gündemin 12. maddesi olarak 1 Nolu Gecekondu Önleme Bölgesi içerisinde Bayındırlık ve İskan Bakanlığına ait dere yatağında bulunan parselin sel baskını tehdidi içerisinde olduğu gerekçesiyle yapılaşmanın sakıncalı olduğu, bundan dolayı yeşil alan olarak plan tadilatı yapılması oy birliği ile kabul edilmişti.
DERE YATAĞINA NASIL BİNA RUHSATI VERDİLER?
Başkan Tansu Kaya, İstiklal Caddesi ile Atatürk Caddesi arasında Doğan Nakliyat şirketinin olduğu yerin hemen yanındaki boş arazinin ortasından bir dere geçiyor. Derenin akış güzergahına dikkat ederseniz devam eden iki adet inşaat var. Bu imar plan değişikliği ileride ah keşke dememek için talep ettiğimiz bir şeydi. Çünkü orada yapılan 2 binayı gördükçe (bu yapılaşmaya nasıl izin verdiler) diyorum. Çünkü tam dere yatağının içerisine 2 tane inşaat için izin verilmiş binanın birisi oturma aşamasına gelmiş diğeri ise kaba inşaatı bitmiş durumda. 2 inşaat da ruhsatlı olunca ne yapılmış ortaya bir ark yapılarak derenin akışı sözüm ona sağlanmış. Su oradan akıyor . dedi.
Modern şehircilik anlayışı gereği, belediyelerin sorumlu davranması gerektiğinin altını çizen başkan Tansu Kaya, İnşaat mühendisliği okuyan herkes bilir; Her ne kadar küçükse de olsa sade şeklinde de olsa dere yatakları kesinlikle kapatılmamalı ve inşat izni verilmemelidir. Biliyorsunuz PETSAN evleri aynı konumda aynı sıkıntıyı çekiyor. Her yağmurda orayı su basıyor. Su basar. Niye? Çünkü daha önce hepimizin bildiği rafineri yolundan itibaren takip ettiğimizde 102 Evlerin oradan devam eden güzergahta daha önce akan bir dere vardı. Bu kapatılıp, büzlerin içine alındı. Bu büzler, fazla yağmur yağdığı zaman çekmiyor. Belli periyotlar içersinde suyun akışı hızlandığı zaman orası bu suyu çekmiyor. Dedi.
BELEDİYE BAŞKANI OLDUĞUM SÜRECE İNŞAAT RUHSATI VERMEM
Ben bir tanesini kurtarabiliyorum. Ama oraya diğer binalar yapılmamış olsaydı, ben onları ya istimlak eder kamulaştırırdım ya da orayı alıp vatandaşa başka yer verirdim. Ne yapıp edip, dere yatağına ev yaptırmazdım. Diye konuşan Aliağa belediye başkanı Tansu Kaya, Çünkü şuur ve izan onu söylüyor insana. Dere yatağının içine ev yapılmaz. İstanbul, İzmir ya da diğer yerlerde her yağmurdan sonra su bastı diye tv ekranlarına yansıyan yerlerin hepsi dere yatağıdır. İstanbul Kağıthaneyi sel götürüyor. Çünkü Kağıthane deresine ev yapıldığı için. Dere yatağına ev yapılmaz. Böyle bir şey yoktur. Ben, bir tanesini kurtarabiliyorum. Orada da hiç kimseyi mağdur etmiyorum. Dedi.
Başkan Tansu Kaya, söz konusu bölgenin Bayındırlık Bakanlığına ait olduğunu kaydederek, O yer gecekondu önleme bölgesi içinde olduğundan bayındırlık bakanlığına ait bir yerdir. Ben, burada belediye başkanı olduğum sürece inşaat ruhsatı vermem. Çünkü ondan sonra dere oradan akamaz ve yolun üst tarafı taşmaya başlar. Dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.