DENİZ KİRLİLİĞİYLE MÜCADELE
Avrupa Topluluğu 6.Çerçeve Programı kapsamında AT tarafından desteklenen “Çeşitli Deniz Kirliliği Problemlerine Karşı Mücadelede Çözüm Yolları Üretebilmek İçin Araştırma Projelerinin Geliştirilmesi” (MAPO) başlıklı projede Ege Üniversitesi Su
2006-02-28 19:09:33
Avrupa Topluluğu 6.Çerçeve Programı kapsamında AT tarafından desteklenen “Çeşitli Deniz Kirliliği Problemlerine Karşı Mücadelede Çözüm Yolları Üretebilmek İçin Araştırma Projelerinin Geliştirilmesi” (MAPO) başlıklı projede Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi yer alıyor. Projede Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Baha Büyükışık, Prof. Dr. Uğur Sunlu ve Yrd. Doç. Dr. F. Sanem Sunlu çalışıyor.
DENİZ KİRLİLİĞİYLE ETKİN MÜCADELE
Günümüzde dünya ve özellikle de Avrupa denizlerinde ve kıyısal bölgelerinde deniz kirliliği problemlerinin ekosistemler üzerinde ani veya uzun süreli zararlara yol açtığını açıklayan EÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Elbek, “Ne yazık ki son dönemlerde denizlerde gerçekleşen çeşitli felaketler (Levoli Sun, Erika tanker kazaları gibi) deniz kirliliği ile güncel mücadele yollarının verimsiz ve yetersiz olduğunu kanıtlamıştır. Bu nedenle denizlerde faaliyet gösteren kişi ve kuruluşların deneyimlerinin birleşimi ile, deniz kirliliği ile etkin bir mücadele için yeni çözümler geliştirmek, dünyadaki çevre sorunları arasında son yıllarda öncelikli konuların başında gelmektedir” dedi.
Günümüzde tüm Avrupa ülkelerindeki KOBİ’lerin çevre kirliliği konusunda Avrupa Birliği araştırma projelerine katılımlarının düşük seviyede olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Elbek, şöyle devam etti:
16 FARKLI ÜLKEDEN 13 ÖZEL KURUM VE ÜNİVERSİTE
“Bu nedenle kısa adı MAPO olan bu proje ile, güncel teknolojik ortaklıklara Çerçeve Programları dahilindeki araştırma-geliştirme projelerine Avrupa ve ülkemizdeki KOBİ’lerin katılımlarında onlara destek sağlanması amaçlanmıştır MAPO Projesi, bu amaçlara ulaşmak için konusunda tecrübeli Avrupalı birçok kurum ve üniversiteyi bir araya getirmiştir. Bu ortakların belirlenebilmesi aşamasında, projenin tüm Avrupa denizlerini kapsam içine alınmasına dikkat edilmiş ve bu nedenle toplam 10 farklı ülkeden (Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, İspanya, Türkiye, İzlanda, Ukranya, Litvanya ve Belçika) 13 adet özel kurum ve üniversite projeye katılmıştır. Bu projede her bir ortak, 2 veya 3 komşu ülkeden sorumludur ve projenin koordinatörlüğü Fransa tarafından yapılmaktadır. Bu proje kapsamında Ege Üniversitesi’nin sorumluluk alanı ise; Türkiye, Kıbrıs, Yunanistan ve Bulgaristan’da deniz kıyısında yer alan ve deniz üzerinde faaliyet gösteren (Deniz taşımacılığı, tersaneler, gemi söküm tesisleri, marina ve liman işletmeleri, atık su arıtım firmaları, akuakültür işletmeleri vb) KOBİ’lerdir.”
Projenin; tüm Avrupalı KOBİ’lerin günümüzdeki ve gelecekteki Avrupa Birliği Çerçeve Programı kapsamındaki projelere ortak girişimler yaparak katılımlarını teşvik etmek amacında olduğunu açıklayan Yrd. Doç. Dr. Elbek, “Çerçeve programları kapsamında deniz kirliliği ile ilgili yapılmış projeler içinde en iyi uygulamaların araştırılarak tanımlanması, Avrupa’da deniz kirliliği konusunda uzmanlaşmış olan KOBİ, holding ve araştırma enstitülerinin envanterleri ve dağılım haritalarının oluşturularak mevcut durumun güncellenmesi ve internet yoluyla bilgi ağının oluşturulması hedeflenmektedir. Diğer bir amaç ise; 6.Çerçeve Programı kapsamında son ve 7.Çerçeve Programı kapsamında ise ilk çağrılar için Avrupa’da deniz kirliliği konusunda çalışan bütün KOBİ’ler arasında teknolojik ortaklıkların geliştirilmesidir” dedi.
DENİZ KİRLİLİĞİNDE UYARMA VE İYİLEŞTİRME GÜCÜ
Projenin Avrupa’da deniz kirliliği ve çevresel risk konularında deneyimli araştırmacı ve danışmanlık şirketlerini bir araya getirmeyi amaçladığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Elbek, “KOBİ’lerin özellikle deniz kirliliğinin tüm çeşitlerini belirleme, iyileştirme, uyarma ve korumaya yönelik Avrupa Topluluğu tarafından desteklenen araştırma geliştirme projelerine doğrudan katılımlarını sağlamak bir diğer hedeftir” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.