DEMİRCİLERDE, ERÖCAL İLE DEVAM
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin 2005 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Kurul Salonu'nda bugün yapıldı. Aynı zamanda Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanlığı'nı sürdüren Servet Eröcal'ı
2006-03-29 11:02:15
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin 2005 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Kurul Salonu'nda bugün yapıldı. Aynı zamanda Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanlığı'nı sürdüren Servet Eröcal'ın, Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanlığı'nı 2006-2008 döneminde de sürdürmesi bekleniyor.
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin Genel Kurulu'nda konuşan Servet Eröcal, demir-çelik ve demirdışı metaller sektörlerinde son dönemde fiyat değişkenliğinin üst seviyede olduğunu, bunda da en önemli etkenin Çin'den kaynaklandığını söyledi. "Çin'in komünistliğinin sürdüğü bir konjonktürü yaşıyoruz" diyen Eröcal, "Hammadde, yarı mamül ve mamül fiyatları neredeyse 2004 seviyesinde. 2002/2004 yılları arasında yüzde 300'lere varan büyük fiyat hareketleri oldu. Sektörün değişiklikleri dikkatle, anında izlemesi ve hızlı kararlar alması lazım. Sektör en büyük ithalatçı konumundan ihracatçı konuma geçen Çin'e önem vermeli" şeklinde konuştu.
Demir-çelik sektöründe önemli bir maliyet yükü oluşturacak olan Çevre Bakanlığı'nın yüzde 5 fon alma çabasının şimdilik durduğunu kaydeden Eröcal, "Bunu bakanlığın hesap bilmeme olgusu olarak değerlendiriyoruz. Demir çelikte yüzde 5'lik net kar çok zor elde edilir" dedi.
Döviz kurlarının seyrinin ihracatçının aleyhine işlemeye devam ettiğini belirten Eröcal, "Başta istihdam üzerindeki yükler ve enerji fiyatları olmak üzere maliyetlerimizdeki yüksekliği Mısır'daki sağır sultan bile duydu ama hala bir çözüm üretilmiş değil" diyerek sözlerine son verdi.
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin Genel Kurulu'nda Divan Başkanlığı yapan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Ender Yorgancılar ise, döviz kurlarının 1.55'ten, 1.35'e geldiğini, aynı dönemde enflasyonunun da yüzde 11 seviyesinde gerçekleştiğini söyledi. Yorgancılar, "Döviz kurları geriliyor, enflasyon artıyor buna paralel olarak maliyet artışlarımız var. Teşviklerin sektörel olarak verilmesi lazım. 49 il için sağlanan bölgesel teşviklerin Uşak, Tokat ve Kahramanmaraş dışında hiçbir ile faydası olmadı. Sadece tekstil ve turizm değil, gıda, demir-çelik ve daha pek çok sektör sıkıntıda. En yüksek vergi yükü asgari ücrette. Şu an yüzde 53.5 dolayında olan bu yüklerin, AB'de olduğu gibi yüzde 30-35 gibi makul seviyelere indirilmesi lazım. Bu sayede iki yıl daha ücretlere zam yapılmadan ya da makul düzeylerde zam yapılarak idare edilebilir" diye konuştu.
Merkez Bankası'na 15 gündür başkan ataması yapılmamasının piyasalarda tedirginliğe yol açtığını savunan Yorgancılar, "Biran önce Türkiye"nin teamüllerine uygun bir başkanın atanması hepimizin menfaatinedir. Bunu da yapacak olan Hükümet'tir" dedi.
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu için yapılan seçimler sonucunda Yönetim Kurulu; "İzmir Demir Çelik A.Ş., Norm Cıvata Sanayi A.Ş., Erbakır Elektrolitik Bakır Mam. A.Ş., Özkan Demir Çelik San. A.Ş., Yaşar Dış Ticaret A.Ş., Ege Dış Ticaret A.Ş., Kılıçlar Geri Dönüşüm Mad. San. Tic. A.Ş., BMS Çelik Hasır San. Tic. A.Ş. ve Kardemir Haddecilik Ltd. Şti." firmalarından oluşurken, Denetim Kurulu'na; "Güven Haddecilik Ltd. Şti. ve Bir Polat Ltd. Şti." firmaları seçildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.