26 Kasım 2024
  • İzmir8°C

ÇEVREYİ KİRLETEN YANDI !

Son aylarda Türkiye ve Aliağa kamuoyunun gündeminde tartışılan çevre kirliliğine karşı tedbirler arttırılıyor. Çevre ve orman Bakanlığı çevre cezalarını yeniden belirledi. Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, son yıllarda hem vatandaşlarda hem de işletme

Çevreyi Kirleten Yandı !

2006-06-12 21:56:38

ÇEVRE SUÇLARINA AĞIR CEZA 

Son aylarda Türkiye ve Aliağa kamuoyunun gündeminde tartışılan çevre kirliliğine karşı tedbirler arttırılıyor. Çevre ve orman Bakanlığı çevre cezalarını yeniden belirledi. Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, son yıllarda hem vatandaşlarda hem de işletmelerin çevre sorumluluğunun arttığını belirterek, hava, su, toprak başta olmak üzere çevreyi kirletenler yeni genelgeye göre çok ağır cezalara maruz kalacak” dedi.

ÇEVREYİ KİRLETENLER YANDI

15 Mayıs’tan sonra meydana gelen Çevre suçlarına ağır para cezası getirildiğini kaydeden Emir Osman Bulgurlu, 6 Haziran tarih ve 26190 sayılı Resmi gazetede yayınlanan Genelge kapsamındaki ağır cezalara maruz kalmamak için Aliağa’da bundan böyle çevre kirliliği yaşanmaması için bölgedeki sanayiciler başta olmak üzere ilgili tüm kişi ve kuruluşları uyardı.

Kaymakam Bulgurlu genelgeden bazı bilgiler de vererek “Resmi Gazete'de yayımlanan 'çevre cezalarına ilişkin yeni düzenleme'ye göre, tehlikeli atıkları rastgele taşımak ve saklamanın cezası bir milyon YTL, ülkeye tehlikeli atık sokmanın cezası ise 2 milyon YTL oldu.” Dedi.

Resmi Gazete'de yayınlanan yeni çevre cezaları uygulamada kolaylık sağlamak için hava, gürültü ve titreşim, iyonlaştırıcı olmayan radyasyon, su, toprak kirliliği gruplarına ayrıldığını açıklayan Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, “Ayrıca atıklar, arıtma ve bertaraf yükümlülükleri, tehlikeli kimyasallar, biyolojik çeşitliliğin ve ekosistemin korunması, çevresel etki değerlendirmesi süreci, bildirim ve bilgi verme yükümlülüğü, çevre yönetim birimi kurma, acil durum planlarına uymama ve umuma açık yerlerde çevreyi kirletme olmak üzere cezalar 15 ayrı başlıkta sınıflandırıldı.” Dedi.

KİRLİLİK DEŞARJININ CEZASI 48 BİN YTL

“Yeni genelgeye göre İzin almadan kurulan işletmelerin havaya deşarjları 24 bin YTL, sınır değerlerin üzerinde kirlilik deşarjı ise 48 bin YTL oldu. Gürültü kirliliğinde ise sınırın üstünde gürültü ve titreşime sebep olan işletmelere 4 bin YTL, fabrika, şantiye eğlence yerlerine ise 12 bin YTL gürültü cezası verilecek.” Şeklinde konuşan Aliağa Kaymakamı Bulgurlu, “Su kirliliğinde içme suyu alanı olmayan suları kirletenlere 24 bin, içme suyu havzalarını kirletenlere ise 48 bin YTL ceza öngörülürken, denize kanalizasyon deşarjı yapan konutlara 600 YTL, içme suyu havzasını kanalizasyonu ile kirleten meskenlere bin 200 YTL para cezası getirildi. Atıkları ile toprak kirletenlere 24 bin, kanalizasyonu toprağa veren konutlara ise 600 YTL ceza uygulanabilecek. Tehlikeli atıkların her ne şekilde olursa olsun ülkeye girişini veya transit geçişini sağlayanlara ise 2 milyon YTL ceza verilecek. Tehlikeli atık mali sorumluluk sigortası yaptırmayanlara da 24 bin YTL idari ceza uygulanacak.” Dedi.

ALİAĞA’DA ÇEVRE KİRLİLİĞİNE SON VERİLECEK

Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret kentlerinden olan Aliağa’da hava, deniz ve çevre kirliliği sorunları bulunduğunu ifade eden Kaymakam Bulgurlu, “Yaşadığımız çevreyi korumak hepimizin görevidir. Biz yasalardan kaynaklanan tüm denetim yetkimizi kullanarak ilçemizde çevrenin kirlenmesine izin vermeyeceğiz. Zaten bu konuda bir çok sanayicimiz de çevreyi koruyucu yatırımlarına hız verdi. Umuyoruz kısa sürede Aliağamızda çevre kirliliği sorunu en aza inecek” dedi.

YERE TÜKÜRENE DE 100 YTL CEZA

Kaymakam Bulgurlu Resmi gazetede yayımlanan Çevre cezaları genelgesinde; Arıtma ve Bertaraf Yükümlülüğünde ise ön arıtma, arıtma veya bertaraf tesisi kurmadan çalışanlara 60 bin YTL, alt yapısını kurmayanlara belediyelerde nüfusu 100 binden fazla olan yerlerde 50 bin, organize sanayi bölgelerinde 100 bin YTL ceza uygulanacak. Tehlikeli kimyasallarla alakalı malzemeleri kullanan, ambalajlayan, satan ve taşıyanlara 100 bin lira ile 1 milyon YTL arasında ceza verilecek. Biyolojik çeşitliliği bozanlara ise 20 bin, sulak alanları doldurup arazi kazananlara 100 bin YTL ceza verilirken, orman veya sulak alan yanında anız yakanlara dekar başına 100 YTL, normal yerde anız yakanlara dekar başına 20 YTL ceza tatbik edilecek. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine aykırı davrananlara 10 bin YTL, bildirim ve bilgi verme yükümlülüğüne uymayanlara 6 bin YTL, çevre yönetim birimi kurma ve çevre görevlisi yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 6 bin YTL ceza verilecek. Acil durum planlarına uymayanlara 12 bin YTL ceza uygulanacak. Umuma açık yerlerde çevreyi çekirdek kabuğu veya tükürük ile kirletenlere de 100 YTL ceza tatbik edilecek.” Diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.