ÇALIK ENERJİ’DEN RAFİNERİ
Çalık Enerji, Ceyhan’da, 15 milyon ton kapasiteli entegre bir rafineri ve petrokimya kompleksi kurulması ve işletilmesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) resmi lisans başvurusunu dün (2 Ağustos 2006) yaptı. Proje, Çalık Enerji ve
2006-08-04 00:10:34
ÇALIK ENERJİ CEYHAN’A RAFİNERİ İÇİN EPDK’YA BAŞVURDU
Çalık Enerji, Ceyhan’da, 15 milyon ton kapasiteli entegre bir rafineri ve petrokimya kompleksi kurulması ve işletilmesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) resmi lisans başvurusunu dün (2 Ağustos 2006) yaptı. Proje, Çalık Enerji ve Hindistan’ın en büyük devlet petrol şirketi olan Indian Oil Corporation Limited (IOCL) işbirliği içerisinde yürütülecek. Yaklaşık 4.9 milyar dolara mal olacağı tahmin edilen bu entegre kompleksin yıllık ham petrol işleme kapasitesi 15 milyon ton olacak.
Konuya ilişkin bir açıklama yapan Çalık Enerji İcra Kurulu Başkanı Erdal Çelik, söz konusu kompleksin hem iç hem dış pazarın ihtiyaçlarına yönelik üretim yapacağını belirterek, “Bu dönemde talepteki mevcut artış oranı nedeniyle, Türkiye yakın gelecekte petrol ürünleri açığı ile karşı karşıya kalacaktır. Türkiye aynı zamanda bir petrokimya ürünleri ihracatçısı olup önemli bir oranda ithalata bağlıdır ki, bu ithalat oranının ilerleyen dönemlerde artacağı gözükmektedir. Ceyhan’da kurulması önerilen tesisin, petrol ve petrokimya ürünleri açığını karşılaması planlanmaktadır. Aynı zamanda, diğer ülkelere yüksek katma değerli ve işlenmiş ürün ihracatı yapılabilecektir” dedi.
SAMSUN-CEYHAN PROJESİ İLE ENTEGRASYON
Çalık Enerji ve İtalyan Eni şirketi işbirliğiyle gerçekleştirilecek Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı’nın da tam kapasite devreye girmesiyle, Ceyhan bölgesindeki günlük ham petrol ihracat hacmi 4,5 milyon varile ulaşacağına ve Ceyhan’ın çok önemli bir arz merkezi haline geleceğine dikkat çeken Çelik, Türkiye’nin bu imkandan maksimum ölçüde yararlanması gerektiğini vurguladı. Erdal Çelik, şunları belirtti:“Ceyhan’da kurmayı planladığımız entegre rafineri ve petrokimya kompleksi, global pazarlarda rekabet edecek şekilde, uluslararası kaliteye uygun nitelikte üretim yapacaktır. Ortağımız IOCL, halen çok sayıda rafineride 54 milyon ton/yıl petrol işleyen, bu sektörde dünyanın önde gelen şirketlerinden birisidir. IOCL, yakın zamanda yayımlanan ‘Fortune Global 500 Company’ listesinin 153’üncü sırasında yer almaktadır. Bu dev entegre kompleks, sadece Türkiye’nin petrol ve petrokimya ürünleri açığını karşılamakla kalmayacak, aynı zamanda diğer ülkelere ihracatını temin edecek ve ülkemizden ihracatta yeni ufuklar açacaktır.”
Çelik, bu projenin, Samsun-Ceyhan Boru Hattı Projesi ile entegrasyon düşünülerek planlandığını belirterek, “Çalık Enerji-IOCL işbirliğiyle kurulacak entegre rafineri ve petrokimya kompleksi, ülkemizin en önemli ve yüksek katma değere sahip yatırımlarından biri olacaktır” diye ekledi.
Çalık Enerji, Grubun enerji sektöründeki faaliyetlerini yürütmek üzere 1998 yılında kurulmuştur. Çalık Enerji, muhtelif coğrafyalarda doğalgaz ve petrol kaynaklarının işletilmesi, arama-üretim safhalarında ve uluslararası piyasalara sevki ile satışında rol almaktadır. Şirket aynı zamanda elektrik enerjisi üretimi ile telekomünikasyon alanında da faaliyet göstermektedir. Şirket, gerçekleştirdiği tüm çalışmalarında, konusunda yetkin ve başarılı firmalarla ortak projeler yürütürken, geçtiğimiz yıl Türkmenistan'da toplam gücü yaklaşık 400 MW'a varan üç enerji santralini (Abadan-123 MW; Nebitdağ-126.4 MW ve Türkmenbaşı Rafinerisi Doğal Gaz Çevrim Santrali-126 MW) hizmete sokmuştur.
Çalık Enerji, halen, Malatya'da bulunan Çalık Holding tekstil tesislerinin ihtiyacı olan elektrik enerjisini üretecek iki adet kojenerasyon projesi üzerindeki çalışmalarını, Türkmenistan'da ise petrol arama ve uydu yer istasyonu kurulması projelerini yürütmektedir. Şirket, uluslararası uzman kurumlar ile işbirliği içerisinde doğalgaz, petrol ve telekomünikasyon sahalarında ulusal ve uluslararası ölçekteki faaliyetlerini geliştirmeyi hedeflemektedir. Çalık Enerji, uluslararası uzman kurumlar ile işbirliği içerisinde doğalgaz, petrol ve telekomünikasyon sahalarında ulusal ve uluslararası ölçekteki faaliyetlerini geliştirmeyi hedeflemektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.