BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ
Türkiye Bilişim Derneği (TBD), geleneksel Bilişim '05 etkinliğini bu yıl 9-11 Kasım günleri arasında Ankara’da düzenliyor. Ankara’nın yeni kongre merkezi Sheraton Convention Center’da,
2005-11-11 01:13:33
Türkiye Bilişim Derneği (TBD), geleneksel Bilişim '05 etkinliğini bu yıl 9-11 Kasım günleri arasında Ankara’da düzenliyor. Ankara’nın yeni kongre merkezi Sheraton Convention Center’da, yurtdışından gelen çok önemli konuşmacıların katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte, Türkiye’nin gelecekte olması gereken yer için yapılabilecekler eylem adımlarına dökülecek, çözüm önerileri üretilecek, temel politikaların şekillenmesine katkıda bulunulacak. TBD’nin, ülkemizin geleceğinin sadece teknoloji tüketmek değil teknoloji üretmekten geçtiğine inanarak “Geleceği Yönetin” sloganıyla düzenlediği etkinliğin açılış törenine, Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı. Etkinlikte, katılımcı firmaların ürün ve hizmetlerini sergileyebilecekleri bir de fuar düzenleniyor.
Etkinliğin açılışında bir konuşma yapan Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, Bilişim '05 gibi etkinliklerin, yapılanların gözden geçirilmesi ve yapılacaklara ışık tutacak, yol gösterecek ortak aklın yaratılması açısından önemli olduğunu söyledi. "E-Dönüşüm Türkiye Projesi, Bilişim '05'in bu yılki teması olan 'geleceğin yönetilmesi' açısından güzel bir örnek teşkil etmektedir" diyen Şener, söz konusu projenin ülkemizin geleceğinin, insanı, teknolojisi, hukuki ve kurumsal altyapısı ile doğru ve uygun bir şekilde hazırlanmasına hizmet ettiğini bildirdi. Şener, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'de bilgi toplumuna dönüşüm sürecindeki en önemli gelişme ulusal bilgi toplumu stratejisinin hazırlanmasıdır. Proje kapsamında bugüne kadar geliştirilen iki eylem planının da ilk maddesini oluşturan bilgi toplumuna esas teşkil edecek çalışma, Devlet Planlama Teşkilatı koordinasyonunda halen devam etmektedir. Çalışmaya ülkemizde konu ile ilgisi olan her kurum ve kuruluştan, üniversitelerden, özel sektörden ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler dahil edilmiştir. Bu kapsamda, hedef senaryo seçenekleri konusunda ilgililerin değerli görüş ve önerilerinin değerlendirilmesi amacıyla dün başlanan atölye çalışması bugün de devam etmektedir. Strateji çalışması tamamlandığında, Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşümünde; teknik ve yasal altyapıdan, iş ortamı ve girişimciliğe, insan kaynaklarından e-devlete kadar uzanan alanlarda 2010 yılı hedefleri, bu hedeflere ulaşmak için giderilmesi gereken eksiklikler ve atılması gereken adımlar tek tek ortaya konmuş olacaktır. Hazırlanacak ulusal bilgi toplumu stratejisi raflarda unutulacak bir temenniler belgesi olmayacaktır. Bunun yerine, devamlı olarak izlenen ve ölçülen hedeflere yönelik bir eylem planını da içeren, yaşayan bir belge olacaktır."
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da açılışta bir konuşma yaptı. Hisarcıklıoğlu, ulusal bilim ve teknoloji politikalarının geçmişine değinerek başladığı konuşmasında bu politikaların başarısız olmasındaki en büyük etkenin, bürokrasi ve hükümetlerin konuyu yeterince sahiplenmemesi olduğunu söyledi. Oluşturulan politikaların toplumun her kesimince benimsenmesi gerektiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, bu amaçla 1983 yılında kurulan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun daha sık toplanması ve aldığı kararların uygulanması için bürokratik engellerin kaldırılması gerektiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu konuşmasına şöyle devam etti: "Kurumlar ileri görüşlü, öngörülü, teknolojik gelişmelere açık, paylaşımcı kadrolar ile desteklenmelidir. Özellikle kamudaki yetişmiş insan gücü eksikliği teknolojik gelişmelerin izlenmesi ve bilimsel yönetim ile planlama yeteneğinin düşük kalmasına neden olmuştur. Ayrıca, siyasi nedenlerden dolayı karar verici konumundakilerin sık sık değişmesi, istikrarlı, ülke çıkarlarını gözeten politikaların uygulanmasını engellemiştir. Bu nedenle, kamu reformu ülkemizin teknolojik ilerlemesini hızlandıracak hayati bir gelişmedir. Türkiye, bilişim sektöründeki gelişmelere kayıtsız kalamaz. Gelecek bugünden şekillenmektedir. Bugünü kaçırırsak geleceği yakalamamız asla mümkün olmayacak. Biz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak bilgi toplumuna ulaşma yolunda elimizden geleni yapıyoruz. Bu çerçevede bilgisayar okur yazarlığının küçük yaşlarda edinilmesi amacıyla, Milli Eğitim Bakanlığımıza 1000 adet bilgisayar bağışında bulunduğumuzu belirtmek isterim.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yaptığı açılış konuşmasında bilişim zirvelerinin Ankara'ya önemli açılımlar ve katkılar sunduğunu söyledi. Bilişim teknolojilerini belediyecilik anlamında iki ana başlık altında değerlendirdiklerini anlatan Gökçek, ''Bilişim teknolojilerini hizmet üretirken ve ürettiğimiz hizmeti vatandaşa sunarken kullanıyoruz'' dedi. Kentte, bilişim sektörüyle ilgili çok sayıda çalışma yaptıklarını ifade eden Gökçek, Gazi Üniversitesi ile birlikte yürütülen Bel-Tek kurslarının bilgisayar bölümünden 14 bin kişinin mezun olduğunu sözlerine ekledi. Belediye olarak bilişim teknolojilerini hizmetin her alanında kullandıklarını anlatan Gökçek, Milli Kütüphane önünde oluşturulan Gökkuşağı Rekreasyon Alanı'nda kurulacak bilgisayar odalarında kablosuz ve ücretsiz İnternet bağlantısı bulunacağını kaydetti. Belediyenin, İnternet sitesinde de yeni yılda bazı değişiklikler yapmayı planladıklarını anlatan Gökçek, yeni sitede e-belediyecilik için gerekli tüm altyapının bulunacağını belirtti. İnternet sitesinde elektronik imza ve elektronik sertifika uygulaması başlatacaklarını belirten Gökçek, belediye ihalelerinin de her aşamasında İnternet sitesinden takip edilebileceğini bildirdi. Armada Alışveriş Merkezi'nin karşısında bir teknopark inşa etmeyi planladıklarını anlatan Gökçek, Ankaralı işadamlarını bu projeye destek vermeye davet etti.
TBD Başkanı Turhan Menteş de, yaptığı konuşmada, İstanbul'da düzenlenen Bilişim Zirvesi'nde sektör içindeki bütün kesimlerin bir araya getirilemediğini gözlemlediklerini söyledi. Kamu sektörünün İstanbul'daki zirvede hiç temsil edilmediğini belirten Menteş, Bilişim '05'te 3 gün boyunca tüm tarafların bir araya gelebileceği ve tüm konuları kapsayan bir program hazırladıklarını, katılımın yoğunluğunun bunun doğru bir karar olduğunu gösterdiğini kaydetti. Menteş, "Ankara'nın da bu bağlamda itici güç olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple bu tip etkinlikleri Başkent'te yapmak daha fazla yarar sağlıyor kanaatindeyim" şeklinde konuştu. Menteş konuşmasına şöyle devam etti: "Sadece bilgisayar satışını veya kullanımını artırarak bilgi toplumu olmamız mümkün değil. Sektörün bütün ekonomi içindeki yeri %2,3 oranında. %97'lik kısmında ulusal olarak yokuz. Bilişim sektörü olarak genel ekonomi içindeki varlığımızı artırmamız şart. Kamunun ve tüm sivil toplum kuruluşlarının dahil olduğu icra kurulu toplantıları ile bu konuyu masaya yatırıyoruz. Ar-Ge ve teknoparklar konusunda da çalışmalar devam ediyor. 3 teknopark ve 5 üniversite ile Ankara Türkiye'nin bilişim başkenti olabilir. Bu husustaki çalışmalarımızı yoğunlaştırarak sürdüreceğiz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.