BENZİNLİKLERE SON SÜRE VERİLDİ
1 Mayıs 2006 tarihine kadar işe başlayan mükelleflerin akaryakıt pompalarını ödeme kaydedici cihazlara bağlatma mecburiyetleri, 1 Temmuz 2006'da başlayacak. 1 Mayıs 2006 tarihinden sonra işe başlayan mükellefler ise işe başlama tarihinden itibaren 60 gün
2006-02-05 00:55:20
Pompalarını yazarkasaya bağlama zorunluluğu 1 Ocak 2006'da başlayan akaryakıt bayilerine, 1 Temmuz 2006'ya kadar süre verildi.
Maliye Bakanlığı'nın ''Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunla İlgili Genel Tebliği'', Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Akaryakıt istasyonu işletmecilerinden (LPG dahil), 2004 yılı akaryakıt satışları toplamı 1 milyon YTL'nin (1 trilyon TL) altında kalanlar ile 2005 yılında işe başlayanların akaryakıt pompalarını ödeme kaydedici cihazlara bağlatma mecburiyetlerinin 1 Ocak 2006'da başladığı hatırlatılan tebliğde, ''teknik zorunluluklar'' nedeniyle, bu tarihin 1 Temmuz 2006'ya uzatıldığı kaydedildi. Bu mükelleflerin, 1 Ocak 2006'ya kadar Maliye Bakanlığı'ndan onay alan ödeme kaydedici cihaz firmalarına müracaat ederek pompalarına bağlanacak cihazların alımına ilişkin siparişi belgelendiren ve montaj tarihini ihtiva eden yazılarını almış olmaları gerektiği hatırlatılan tebliğde, ''Mecburiyetleri daha önce başlamış olan mükelleflerin kurulum işlemlerinin halen devam etmesi ve montajı gerçekleştiren pompa yetkili servis elemanlarının sayı olarak kısıtlı olması nedeniyle akaryakıt pompalarını ödeme kaydedici cihazlara bağlatma mecburiyetleri 1 Ocak 2006'da başlayan mükelleflere ilişkin bahse konu tarih, 1 Temmuz 2006 olarak yeniden belirlenmiştir'' denildi. Tebliğe göre, 2005 yılı da dahil olmak üzere, 1 Mayıs 2006 tarihine kadar işe başlayan mükelleflerin akaryakıt pompalarını ödeme kaydedici cihazlara bağlatma mecburiyetleri, 1 Temmuz 2006'da başlayacak. 1 Mayıs 2006 tarihinden sonra işe başlayan mükellefler ise işe başlama tarihinden itibaren 60 gün içerisinde akaryakıt pompalarını ödeme kaydedici cihazlara bağlatmış olacak. Tebliğde belirlenip açıklanan usul ve esaslara uymadıkları tespit edilenler adına, işledikleri fiile göre, ilgili kanunlarda belirtilen cezalar kesilecek. Mükelleflere, elektronik kayıt ünitesi bulunan yazarkasaların kullanımı konusunda da kolaylık sağlandı. Maliye Bakanlığı, dileyen mükelleflerin, ödeme kaydedici cihazlara ait satış fişlerinin işletmede kalan nüshaları (kayıt ruloları) ile raporların (X, Z ve Mali Hafıza) ikinci nüshalarını, belirli açıklamalar çerçevesinde elektronik kayıt ortamında saklamalarını uygun gördü. Mükellefler, tebliğin yayımından itibaren, raporlar (X, Z ve Mali Hafıza) ve müşteriye verilen satış fişlerinin ilk nüshasını kağıt şeride basan, ikinci nüshalarını ise (kağıt rulolar yerine) bünyelerindeki elektronik kayıt ünitesine kaydeden ödeme kaydedici cihazları da kullanabilecekler. Ancak, gerek mevcut gerekse de yeni üretilecek veya piyasaya sürülecek olan ödeme kaydedici cihazların, tebliğde yer alan açıklamalar doğrultusunda kullanılmaya başlanmasından önce, ilgili üretici veya ithalatçı kuruluşlar tarafından Maliye Bakanlığı'na onaylatılması gerekiyor. Ödeme kaydedici cihaz üretici veya ithalatçısı firmalar, elektronik kayıt ünitelerinin temini konusunda her türlü önlemi alacak.
Elektronik kayıt yapabilme özelliğine sahip ödeme kaydedici cihazları kullanan mükellefler, tebliğde sözü edilen elektronik kayıt ünitelerini (üzerinde, kullanıldığı ödeme kaydedici cihazın sicil numarası ile elektronik kayıt ünitesinin sıra numarasının yazılı olduğu etiket yapıştırmak suretiyle) sıra dahilinde ve uygun ortamlarda, Vergi Usul Kanunu'nun defter ve belgelerin muhafaza ve ibrazı mecburiyetine ilişkin hükümleri gereği saklayacaklar ve gerektiğinde ibraz edecekler. Mükelleflerin, kullanmakta oldukları elektronik kayıt ünitesine sahip ödeme kaydedici cihazlarını bir başka mükellefe satmaları halinde, kullandıkları dönemlere ait elektronik kayıt üniteleri kendilerinde kalacak ve bunlar saklanacak.
Tebliğde, elektronik kayıt ünitelerinin ve elektronik kayıt ünitesi ihtiva eden ödeme kaydedici cihazların özellikleri de belirlendi. Elektronik kayıt üniteleri, ödeme kaydedici cihazın içinde olacak ve cihaz mührü sökülmeksizin dışarıdan takılıp çıkarılabilecek. Üniteye yalnızca ait olduğu ödeme kaydedici cihaz ile kayıt yapılabilecek, bu kayıt bilgileri ödeme kaydedici cihaz tarafından denetlenebilecek ve her hangi bir değişiklik olduğu takdirde kolaylıkla anlaşılabilir yapıda olacak. Kaydedilmiş bilgiler, harici bir enerjiye ihtiyaç duymaksızın, en az 10 yıl süreyle silinemeyecek.
Bir adedi, en az 150.000 satırlık işlemi kaydetme kapasitesine sahip olacak. Elektronik kayıt ünitesi, bilgisayar veya özel bir cihaz yardımıyla okunabilir yapıda olacak.
Elektronik kayıt ünitesine sahip ödeme kaydedici cihazlarda, ''Elektronik Kayıt Ünitesi Detay Raporu'' basma özelliği bulunacak. Satış fişleri veya raporlar, ödeme kaydedici cihaz yazıcısından tek tek veya dönemsel olarak basılabilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.