BAYRAMDA MİSAFİRLERİNİZE AYRAN VE KEFİR İKRAM EDİN
Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, şekerin sağlığa zararlarına dikkat çekerek, “Ramazan orucu sindirim sistemi açısından faydalı.
05 Temmuz 2016 Salı 11:36
BAYRAMDA MİSAFİRLERİNİZE AYRAN VE KEFİR İKRAM EDİN
Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, şekerin sağlığa zararlarına dikkat çekerek, “Ramazan orucu sindirim sistemi açısından faydalı. Söz konusu faydalar, Ramazan Bayramı’nda aşırı derecede tüketilen tatlı yiyecek ve içecekler ile etkisini yitiriyor. Vücutta şok etkisi yaratmamak ve dinlenen sindirim sistemini tekrar yormamak için tatlı gıdalardan uzak durup, ayran ve kefir tüketimini artırmak gerekir” dedi.
Ramazan ayı süresince dinlenme halinde olan sindirim sistemi, bayramın gelmesiyle birlikte bol yağlı ve şekerli gıdaların tüketimi ile olumsuz etkileniyor. Böylece birçok hastalığa davetiye çıkarılmış oluyor. Konuyla ilgili uyarılarda bulunan Prof. Dr. Günsel Avcı, “Bayramda ziyarete gelen konuklara, genellikle şeker oranı yüksek tatlılar ve beraberinde şekerli içecekler ikram ediliyor. Toplumumuzda bu konuda geleneksel bir tutum söz konusu. Fakat söz konusu insan sağlığı ise bir takım alışkanlıklardan vazgeçmek gerekiyor. Gün içinde bir kaç ziyaret yapan bir kişi, her gittiği yerde bu tür ikramlarla karşılaştığında, vücuduna yüksek oranda şeker giriyor. Dolayısıyla konuklarımızı iyi ağırlamak için sunduğumuz bu tür gıdalar, vücudun tahribatını artırarak adeta zehirlenmeye neden oluyor” dedi.
ŞEKER HASTALIĞI KALP HASTALIĞININ EN ÖNEMLİ NEDENİ!
Şekerin alışkanlık ve bağımlılık yapan bir madde olduğuna değinen Prof. Avcı, şeker oranı yüksek besinlerle beslenmenin zararları ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:
“Şekerli besinler kan şekerinin hızla yükselmesine, bunu düşürmek için pankreastan fazlaca insülin salgılanmasına yol açmakta. Fazla salgılanan insülin, kan şekerinin aniden düşmesine neden olarak, acıkma hissi, çarpıntı, ter basması gibi belirtilerle, insanı tekrar şekerli gıdalar almaya yönlendiriyor. Sürekli şekerli gıdalara düşkün olan kimselerde bu durum bir süre devam ettikten sonra, pankreas yorgun düşmekte, salgıladığı insülin kan şekerini düşürmeye yeterli olamamakta, aşırı susuzluk hissi, çok su içme, çok idrara çıkma yakınmaları ile şeker hastalığı ortaya çıkmaktadır. Şeker hastalığı ise, damar sertliği ve kalp krizlerine yol açan kalp hastalığının en önemli nedenidir”
BAYRAMDA ŞİŞMANLAMAYIN!
Prof. Avcı, şekerli besinlere düşkün olanlarda, kanda insülin değerlerinin de sürekli yüksek seyrettiğini, yüksek insülin ile şekerin fazlasının yağ olarak vücudun değişik bölgelerinde ve organlarda depolandığını, bunun da şişmanlığa, kronik yorgunluğa, bağışıklık sisteminin zayıflamasına, şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, karaciğer ve böbrek hastalıkları, kanser gibi ciddi birçok hastalığa neden olduğunu belirtti.
Yediğimiz hemen her besin maddesinde şekerin de bulunduğuna ve vücudun ihtiyacı olan şekeri bu besinlerden karşılayabileceğine vurgu yapan Prof. Avcı, ”Özellikle çocuklarımızı küçük yaşta şekerli besinlere alıştırmamaya özen gösterelim. Bayramda konuklarımızı, az şekerli yiyeceklerle, içecek olarak ise ayran ya da kefir ikram ederek ağırlayalım” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.