BAHAR YORGUNU OLMAYIN
Havaların yavaş yavaş ısınmasıyla birlikte, uykusundan uyanan doğa; açan çiçekleri, cıvıldayan kuşlarıyla baharın geldiğini müjdeliyor. Doğada yaşanan bu değişim, insan metabolizmasında da kendini gösteriyor. Anlam verilemeyen ağrılar, sebepsiz sıkıntılar

2006-04-17 00:14:50
Bahar Yorgunu Olmayın
Havaların yavaş yavaş ısınmasıyla birlikte, uykusundan uyanan doğa; açan çiçekleri, cıvıldayan kuşlarıyla baharın geldiğini müjdeliyor. Doğada yaşanan bu değişim, insan metabolizmasında da kendini gösteriyor. Anlam verilemeyen ağrılar, sebepsiz sıkıntılar, bitmek bilmeyen halsizlik ve uykusuzluk halleri, baharın bize getirdiklerinden sadece birkaçı...
Ege Üniversitesi Hematoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Güray Saydam, bu durumun sebebinin bahar yorgunluğu olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bahar doğada nasıl değişimler meydana getiriyorsa, insan bünyesinde de değişimleri ortaya çıkarıyor. Bunların yansıması kişide bahar yorgunluğu dediğimiz bir tablo olarak ortaya çıkıyor."
YORGUNLUK NEDENİ
Bahar yorgunluğu özellikle bahar mevsiminin başladığı günlerde birçok kişide görüldüğüne dikkat çeken Saydam, "Halsizlik, uyuşukluk, ağır yaşam tarzının bir anda daha neşeli daha enerjik bir yaşam tarzına dönüşmesi, beslenme alışkanlıklarındaki değişimler ve dışarıda fazla vakit geçirilmesi, vücudun fizyolojisini bozuyor. Bu durum kişinin kendini rahatsız hissetmesine neden oluyor" dedi. Bahar yorgunluğunun temelinde yatan nedenin hormonel değişimlerin olduğunu kaydeden Saydam, bahar yorgunluğunu bir hastalık değil, bir süre dikkat edilmesi gereken bir dönem olarak tanımlıyor."Sabahları sebepsiz, daha önce kişide olmayan yaygın ağrılarla uyanabilir, gün içinde kendini belli eden halsizlik, birşey yapmama isteği, devamlı uyku isteği en önemli semtomlar arasında sayılabilir" diyen Dr. Saydam, hastalarda daha çok sabahları yorgun kalkmak, mutsuzluk, halsizlik, uyku sorunu gibi şikayetlerle geldiğini belirtiyor.
NELER YAPILMALI?
Bahar yorgunluğuna karşı esas sebepleri belirleyip ona karşı önlem almak gerekiyor. Doç. Dr. Saydam alınacak tedbirleri şöyle sıralıyor: "Yorgunluk sorunu olan hastaların bol miktarda meyve, sebze tüketmeleri gerekiyor. Günde en az 2 litre su içilmeli, stresten mümkün olduğunca uzak durulmalı. Sigara, alkol ve kafeini mümkün olduğunca az tüketmeye çalışmalıdır."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.