26 Kasım 2024
  • İzmir6°C

ATO:"TÜKETİCİLERİ KIZDIRMAYIN"

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, kredi kartları yasası ile sorunlu kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda, bankalar tarafından yasanın öngördüğü modelin dışında farklı uygulamalar yapıldığa dikkat çekerek, tüketicilerin

ATO:"Tüketicileri Kızdırmayın"

2006-03-14 12:06:20

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, kredi kartları yasası ile sorunlu kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda, bankalar tarafından yasanın öngördüğü modelin dışında  farklı uygulamalar yapıldığa dikkat çekerek, tüketicilerin dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu. Aygün, “Yasa, bankalar lehine yanlış yorumlanıyor, yanlış uygulanıyor. Bunu yapmayın Tüketiciyi homurdatmayın” dedi. Yaptığı yazılı açıklama yasanın borçların yeniden yapılandırılması için öngördüğü sürenin 60 gün olduğunu, bankalar tarafından kendisine ihtar çekilen ya dsa icra takibi başlatılan kredi kartı borçlularınıon bu yasadan faydalanabileceğini hatırlatan Aygün, özellikle ana para borcunun hesaplanması konusunda yorum hatasına düşülmemesi konusunda tüketici ve bankaları uyardı.
ANA PARA OYUNU
Yasada, borcun,  “Temerrüt tarihindeki ana para borcu, banka tarafından kart hamiline o tarihte gönderilen son dönem borcunda belirtilen toplam borç tutarıdır” şeklinde tanımlandığını anlatan Aygün,  bu maddede atıf yapılan dönem borcu ifadesinin ise, aynı yasada “hesap kesim tarihine kadar oluşan borç ve alacak kayıtlarının bakiyesi ile önceki hesap özeti bakiyesinin toplamı” olarak açıklandığının altını çizdi. Buna göre temerrüt tarihinde son gönderilen banka ekstresinde belirtilen borç toplamının ana para borcu olduğunu, bunun dışında hiçbir yorumun geçerli olmadığını dile getiren Aygün şunları söyledi: “Bu yasa bankalara şunu emrediyor. Diyor ki; temerrüte düşen müşterine, o tarihte gönderdiğin son ekstrede yer alan borç tutarını ana para borcu olarak alacaksın. Bu borç tutarına herhangi bir gecikme ya da temerrüt faizi eklemeyeceksin. Sadece hesap ekstresinde belirlenen toplam miktarı esas alacaksın.  Sonra da son ekstrede yer alan rakama yıllık yüzde 18 faiz uygulayıp, bulduğun rakamı 18 aya böleceksin. Ancak bazı bankalar, tüketiciye ana para borcunun dışında temerrüt ya da gecikme faizleri ekleyemezsin. Tüketiciler bu oyuna gelmemelidir. Tüketiciler böyle bir durumla karşılaşmaları halinde bankayı ya da avukatları uyarmalılar. Tüketicilerden bu yönde şikayetler alıyorum. Ancak bankalar unutmasınlar ki, bu yasa bankaların da lehine bir yasadır. Tahsil edemedikleri paraları da tahsil etmek imkanı bulacaklar. Bu yasa başka bir şekilde yoruma açık bir yasa değildir. Bankaların nasıl davranmaları gerektiği açıktır”
İCRAYA DÜŞENLERİN DURUMU
İcraya düşenlerin ana paralarının da aynı şekilde hesaplanacağını dile getiren Aygün, buradaki tek farkın, icra ve avukatlık masraflarının tüketici tarafından ödenmesi olduğunu söyledi. Aygün, icra takibine düşmüş kredi kartı borçlularının durumunu şu örnekle açıkladı: Bir tüketicinin 1 Şubat 2005 tarihinde gönderilen son ekstredeki borç bildirimi : 1.000 YTL ise, aradan geçen zaman içerisinde icrada katlanan borç 2.500 YTL’ye çıkmış ve 200 YTL’ de icra ve avukatlık masrafları işlemişse ve tüketiciden talep edilen toplam rakam 2.700 YTL ise… Bu durumda ana para 1.000 YTL olarak kabul edilecektir. Böylece; 1.000 YTL ana para, 180 YTL 2005-2006 yılı için yüzde 18 faiz, 200 YTL İcra ve avukatlık masrafları olmak üzere, tüketicinin  toplam 1.380 YTL borcu çıkacaktır. Tüketici bu parayı peşin ödemek isterse başka hiçbir faiz ödemeden bu rakamı ödeyerek borçtan kurtulacaktır. Taksitlendirme yapacak olursa, yüzde 18 faiz daha ödeyip, 18 ay taksitlendirebilecektir İcra takibine düşmüş ve bu borçtan dolayı ev eşyalarına haciz gelmiş, emekli bir tüketici bankaya gerekli başvuruları yapıp borcunu yeniden yapılandırıp, ödeme yapabilir. Ev eşyalarınız üzerindeki hacizler devam edecektir. Ancak nakit kesinti yapılması nedeniyle maaşınız üzerindeki hacizin kaldırılmasını talep edilebilir. Bankanın bu talebinizi kabul etmemesi halinde icra dairesinin bulunduğu adli çevredeki icra hakimliğine dilekçe ile başvuru yapılarak maaş üzerindeki hacizin kaldırılması istenebilir.İcralık olmuş borcuna istinaden avukatlık bürosuna ve icra dairesine ödemeler yapan bir tüketicinin o güne kadar yaptığı ödemeler, temerrüt ihtarında belirtilen anapara borcundan eksiltme yapmamışsa, hesaplamada düşülmeyecektir. Yapılan ödemeler toplamı, işlemiş faizlerin toplamından fazla olup da ödeme mektubunda belirtilen borç miktarından eksiltmeye başlamışsa, kalan bakiye üzerinden yıllık yüzde 18 faiz uygulanmak ve 18 taksitle ödemek koşuluyla yasadan yararlanabilir.
İTİRAZ YOLU AÇIK
Toplam borç tutarının belirtilen şekilde hesaplanmaması durumunda, bankalar tarafından çıkarılan ödeme planının imzalanıp, Tüketici Mahkemeleri’ne itirazda bulunulabileceğine dikkat çeken Aygün, “Ancak itiraz döneminde de ödeme planına uyulması gerekiyor” şeklinde konuştu.
ÖDEME ZİNCİRİ KIRILMAMALI
Taksitlerden birinin vadesinde ödenmemesi halinde, yasa ile sağlanan hakların ortadan kalkacağı ve gecikme faizi üzerinden mevcut icra takibinin devam edeceği  konusunda tüketicileri uyaran ATO Başkanı Aygün, banka avukatlarının uygulamanın nasıl yapılacağı konusunda ivedilikle bilgilendirilmesi konusunda çağrıda bulundu. Aygün sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda tüketicilere bankalar (bekleyin) diyor. Avukatlara başvuran tüketiciler ise (Bilgimiz yok) yanıtını alıyor. Bankalar bir an evvel avukatlarına ve  tüketicilere bilgi vermeliler. Üzerinde uzun uzun düşünecek bişey yok. Fahiş faizlerini düş, 18 faiz ekle, 18’e böl. Bu kadar basit”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.