ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA ÇALIŞMAK İSTEYEN ÇOK KİŞİ OLACAK
Türk ekonomisinde son dönemde yaşanan daralmanın Türkiye’ye özgü olmadığını belirten Ekonomik Prof. Dr. Emre
24 Aralık 2018 Pazartesi 12:36
Türk ekonomisinde son dönemde yaşanan daralmanın Türkiye’ye özgü olmadığını belirten Ekonomik Prof. Dr. Emre Alkin, dünyadaki siyasi ve politik problemlerden dolayı tüm dünyanın fırtınalı bir sürece girdiğini kaydetti.
Ege İhracatçı Birlikleri’nde (EİB) mevcut ekonomik durum ve 2019 öngörüleri ile ilgili “Fırtınadan Sağ Çıkma Sanatı” başlıklı bir sunum yapan Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin Türkiye’ye lazım olan şeyin kalkınma olduğunu ifade etti.
EİB’de düzenlenen toplantıda, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üyelerine mevcut ekonomik durum ve 2019 öngörüleri ile ilgili sunum yapan Alkin, “Fırtına geliyor. Yapacak bir şey yok ama bu dünyanın tamamına geliyor. Sadece Türkiye’ye değil” dedi. Alkin, “Türkiye’ye lazım olan şey kalkınma. Milli geliri büyütmenin büyük ehemmiyeti yok. Çocuğu da bırak, kendi kendine büyür zaten ama biz kaliteli büyümesini isteriz. Nüfusu büyüterek, ekonomik rakamları büyüterek, çok fazla üreterek bir yere varamayız. Çok fazla ürün değil, değerli ürün üretmeliyiz” diye konuştu.
“VENEZUELA DEĞİLİZ AMA ARJANTİN KIVAMINDAYIZ”
Sunumda enflasyon rakamlarını da değerlendiren Alkin, şöyle konuştu: “407 malın 261’inde fiyat yükseldi, 110’unda düştü. 37’si olduğu yerde saymış. Bu 110 mal doğrudan çarpanı yüksek olan mallar. Şu an Venezuela değiliz ama Arjantin kıvamındayız. Meseleyi kabul edersek meselenin çözümüne geçebiliriz. Meselenin çözümü sizde. Merkez Bankası 149 firmaya anket yolluyor. Özel sektör ‘bir yıl sonra enflasyon yüzde 16,5, iki yıl sonra 12.4’e düşer’ demiş. Bir inanç var. Rapor gösteriyor ki 2020’de enflasyonda yüzde 10’un altına düşebiliriz. Türk insanı enflasyon oranlarına alışmadan düşürmek için hamle yapılması lazım.”
VATANDAŞIN TALEBİ DÜŞTÜ
Türkiye’de negatif büyüme ihtimali olduğunu belirten Alkin, sözlerini şöyle sürdürdü: “4. çeyrekte iyi şeyler olmayacak. Negatif büyüme ihtimaline kendinizi hazırlayın. Büyüme rakamlarında 3. çeyrekte stok erimesi ciddi şekilde var. Ekim ayında sanayi üretim endeksi Türkiye’de ciddi yavaşlamanın eşiğinde. Fırtınanın içine girilmeye başlandı. Bunu bekliyorduk. Perakende satış endeksi ekim ayında sert düşüş yaşamış. Gösteriyor ki vatandaş da talep etmekten kendini alıkoyuyor.
“TARIMIN EN BAŞTAN ELE ALINMASI LAZIM”
Tarımın ekonomi içinde payının da düştüğünü ifade eden Alkin, “Bu böyle olmaması lazım. Bizdeki sıkıntı; ‘millet nasıl yapmış’ diye sormuyoruz. Onu sormalıyız. ‘Neden olmuyor’, kibirli bir ifade. Tarımın en baştan ele alınması lazım. Tarımdaki problem sadece üretmemek değil. Ürettiğimizle ilgili fiyat politikalarını oluşturamıyoruz. Bunda bir tuhaflık var. Dünya’da gıda fiyatları yükselirken bizde düşüyor.”
“KAYIT DIŞI İSTİHDAMDA YOĞUNLUK”
Kayıt dışı istihdamın çok yoğun halde yaşanacağı devreye girildiğini de dile getiren Alkin, “Yarı zamanlı, hatta kısa vadeli çalışma durumları yaşanacak. İşsizlik biraz daha yukarı doğru çıkacak. Asgari ücretin altında çalışmak isteyen çok kişi olacak” dedi.
ARAMIZDAN AYRILAN DOSTLARIMIZ OLACAK
Ekonomideki fırtınadan dolayı önümüzdeki bir yıl içinde bazı firmaların ticari faaliyetlerini sürdüremez noktaya geleceği öngörüsünde bulunan Prof. Dr. Emre Alkin, “Bu süreçte borç vermeyin, taşıma su ile değirmen dönmez. O işletmeleri çalıştırabileceğinize inanıyorsanız satın alın ya da ortak olun. O işletmeyi devreden başka bir şekilde geri dönecektir” şeklinde konuştu.
Özel sektör temsilcilerine siyasilerin karar alma mekanizmasını benimsememeleri önerisinde bulunan Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin şöyle devam etti: “Siyasiler gerçekleri sevmez, hoşa giden şeyler duymak ister. İş dünyası hiyerarşiden vazgeçen çalışanlara sorumluluk veren bir yapıya dönmeli. Başarısızlık yöneticilerin kendi etrafında oluşturduğu oligarşinin yanlış yönlendirmesinden kaynaklanıyor.”
Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin’in, “Fırtınadan Sağ Çıkma Sanatı” başlıklı sunum yaptığı toplantıya Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Terci, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Ege İhracatçı Birlikleri Geçmiş Dönem Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üyeleri katıldı. /EGE BASIN GRUBU
GAZETELERİMİZ
GÜNAYDIN EGE GAZETESİ www.gunaydinege.net
BAKIRÇAY GAZETESİ www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET GAZETESİ www.egehakimiyet.com
FOTO HABER GAZETESİ www.fotohaber.com.tr
VAZİYET GAZETESİ www.yenivaziyet.com
YENİ VİZYON GAZETESİ www.yenivizyon.net
ARASTA GAZETESİ www.arastahaber.com
ALİAĞASPOR GAZETESİ www.aliagaspor.com
SAZAN MİZAH GAZETESİ www.yenisazan.com
SAĞLIK GAZETESİ
VİVA İNDİRİM GAZETESİ
İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ
ALİAĞA HABER www.aliagahaber.com
ARASTA HABER www.arastahaber.com
YENİ SAZAN www.yenisazan.com
YENİ VAZİYET www.yenivaziyet.com
YENİVİZYON www.yenivizyon.net
ALİAĞA TARİHİ www.aliagatarihi.com
GÜNAYDIN ALİAĞA www.gunaydinaliaga.com
ALİAĞASPOR www.aliagasport.com
ALİAĞAMIZ www.aliagamiz.com
BAKIRÇAY www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET www.egehakimiyet.com
GÜNAYDIN İZMİR www.gunaydinizmir.com
AZİZ İZMİR www.azizizmir.com
EGE RAPOR www.egerapor.com
EGE İLAN www.egeilan.net
EGE İHALE www.egeihale.com
ALFA TİVİ www.alfativi.com
EGE VİDEO www.egevideo.com
EGEPLAY www.egeplay.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.