23 Kasım 2024
  • İzmir20°C

ARTIK BİREYLER DOKTORUNU ARAŞTIRIYOR, RANDEVUSUNU KENDİ ALIYOR

Online platformların bu kadar büyümesinin yansımalarının sağlık alanında da görüldüğüne dikkat çeken dijital pazarlama danışmanı Harun Ünlüsoy, “Toplumun %66,3’ü internet üzerinden hekim araştırması yapıyor

Artık Bireyler Doktorunu Araştırıyor, Randevusunu Kendi Alıyor

22 Haziran 2016 Çarşamba 21:20

ARTIK BİREYLER DOKTORUNU ARAŞTIRIYOR, RANDEVUSUNU KENDİ ALIYOR

Online platformların bu kadar büyümesinin yansımalarının sağlık alanında da görüldüğüne dikkat çeken dijital pazarlama danışmanı Harun Ünlüsoy, “Toplumun %66,3’ü internet üzerinden hekim araştırması yapıyor. Böylece sağlıkta dijitalleşmeye Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu MHRS sistemi ve özel girişimler de öncülük ediyor.” dedi.

Türkiye’de özellikle son yıllarda internet teknolojilerinin gelişmeye başlamasıyla beraber, tüm sektörlerde dijitalleşme büyük oranda artıyor. İnternet kullanım oranının yükselmeye başlamasına paralel olarak dijital medya kullanımı artarken, geleneksel medya gündemden düşüyor. Artık toplum iletişim, alışveriş, araştırma yapma gibi tüm ihtiyaçlarını dijital platformlar üzerinden sağlıyor.

Online platformların bu kadar büyümesinin yansımalarının sağlık alanında da görüldüğüne dikkat çeken Dijital Pazarlama Danışmanı Harun Ünlüsoy, internetin diğer kanallara göre daha ucuz ve hızlı erişilebilir olmasının sağlık araştırması yapan kişi sayısını da artırdığını ifade etti. Ünlüsoy en önemli noktanın da artık bireylerin kendi yaptıkları araştırmanın sonuçlarına göre doktor ve sağlık kurumundan randevu aldıklarını belirtti.  Harun Ünlüsoy: “İnternet kullanıcılarının davranış şeklinin de değişmesine sebep olan bu alışkanlık, hastayı sağlık araştırması yapma sürecinde edilgen halden çıkararak etkin hale getiriyor.” dedi.

KULLANICILARININ %66,3’Ü İNTERNET ÜZERİNDEN SAĞLIKLA İLGİLİ ARAŞTIRMA YAPIYOR

Harun Ünlüsoy, ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2015 verilerine göre internet kullanan bireylerin %80,9’unun sosyal medya üzerinde profil oluşturdukları, mesaj gönderdikleri veya fotoğraf vb. içerik paylaştıklarına dikkat çekti. Ünlüsoy, kullanıcıların %70,2’sinin online haber,  gazete ya da dergi okuduğunu, %66,3’ünün ise sağlıkla ilgili bilgi aradığını belirtirken sözlerine şöyle devam etti: ”İnternete girenlerin %62,1’i kendi oluşturduğu metin, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb. içerikleri herhangi bir web sitesine paylaşmak üzere yükleme yapıyor. %59,4’u mal ve hizmetler hakkında bilgi arıyor.” dedi.

KADINLAR DAHA FAZLA ARAŞTIRIYOR

İnternet üzerinden sağlıkla ilgili bilgi almak amacıyla yapılan aramalarda kadınların daha fazla bir orana sahip olduğunu belirten Ünlüsoy, ”Kadınların %75,2’si sağlıkla ilgili internette bir araştırma yaparken erkekler de ise bu oran %60.1 oranında.” dedi.

Toplumun %66,3’ünün internet üzerinden   hekim araştırması yapmasının geleneksel sağlık araması davranışının değiştiğini ve dijitalleştiğini gösterdiğini kaydeden Harun Ünlüsoy, Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu MHRS sistemi ve özel girişimlerin de bu konuda öncülük ettiğine dikkat çekti. Ünlüsoy son olarak: ”Pazaryeri (marketplace) olarak adlandırılan sitelerin Türkiye Alexa sıralamaları incelendiğinde sağlık sitelerinin de bu listede yer almaya başladığı görülüyor. Bu dönüşüm gerçekten de önemli bir gösterge.” dedi.

TÜRKİYE ALEXA VERİLERİNE GÖRE PAZARYERLERİ İNTERNET SİTELERİNİN SIRALAMASI

1.      Sahibinden.com
2.      Hepsiburada.com
3.      N11.com
4.      Gittigidiyor.com
5.      Aliexpress.com
6.      Amazon.com
7.      DoktorTakvimi.com
8.      Kariyer.net
9.      Yemeksepeti.com
10.     Milliyetemlak.com

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.