25 Kasım 2024
  • İzmir10°C

ANTALYA FİLM FESTİVALİ YENİLİKLERLE DOLU BİR YILI GERİDE BIRAKTI

Türkiye’nin en köklü sinema etkinliği Uluslararası Antalya Film Festivali; 16-23 Ekim tarihleri arasında 7 salonda, 227 seansta 39 ülkeden 134 film izleyicileriyle buluşturdu...

Antalya Film Festivali yeniliklerle dolu bir yılı geride bıraktı

30 Ekim 2016 Pazar 16:55

Türkiye’nin en köklü sinema etkinliği Uluslararası Antalya Film Festivali; 16-23 Ekim tarihleri arasında 7 salonda, 227 seansta 39 ülkeden 134 film izleyicileriyle buluşturdu, 130’a yakın yan etkinlik düzenledi, Altın Portakal dahil 43 ödül sahibini buldu. Festival Merkezi, Festival Yolu ve Film TMR platformu gibi yepyeni adımlarla sinemaya ve Antalya’ya katkı sağladığı bir yılı daha geride bıraktı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel başkanlığında ve Elif Dağdeviren direktörlüğünde gerçekleştirilen 53. Uluslararası Antalya Film Festivali, EXPO 2016 Antalya Kongre Merkezi’ndeki muhteşem kapanış töreniyle sona erdi. Her iki tören de Antalya Kültür Merkezi’ne (AKM) kurulan dev ekranlarda eş zamanlı olarak yayınlandı.

Festival süresince 8 gün boyunca, 7 Salonda, 227 seansta 39 ülkeden 134 film izleyicileriyle buluştu. Festival filmleri bu yıl; Ulusal Yarışma, Uluslararası Yarışma, Dünya Sinemalarından, Ustaların Gözünden, Rengahenk, İlk Filmler, Hiçbir Yerin İnsanları, Bir Ülkeye Bakış: Çin, Güneş Tutulması, Anısına, Gece Yarısı Gösterimleri, Özel Gösterimler, Onuruna, Anısına, Engelsiz Filmler, Kısa Film Seçkisi ve Belgesel Seçkisi başlıkları altında toplandı. Geniş bir katılımcı kitlesinin takip ettiği festivale Antalya’nın iletişim fakültesi öğrencileri ve akademisyenlerinin de yoğun ilgi vardı. Bu sene ilk defa gösterimleri ve etkinlikleri kolaylıkla takip edebilmeleri için üniversiteye özel 500’den fazla festival akreditasyonu sağlandı.

Altın Ayı ve 6 Altın Portakal ödüllü usta yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun başkanlığını yaptığı Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması jürisinde; yine Altın Portakal sahibi Beste Bereket, cast direktörü Harika Uygur, sinema, tiyatro ve dizi oyuncusu Mehmet Özgür, müzisyen Orhan Topçuoğlu, Norveç Trömsö Uluslararası Film Festivali Direktörü Martha Otte ile uluslararası sinema endüstrisinin en önemli isimlerinden sinema yazarı ve danışman Sydney Levine da vardı.

Uluslararası Yarışma filmlerinde ise bu yıl, festivaller genelinde görülmemiş biçimde, kadın ve erkek yönetmenler eşitliği sağlandı. On filmden dördünü kadın, dördünü erkek yönetmenler çekti, iki tanesi de biri kadın biri erkek olan, ikişer yönetmen tarafından yapıldı. Uluslararası yarışmaya Türkiye’den seçilen iki film; “Tereddüt” (Clair Obscur) Yeşim Ustaoğlu’nun, “Toz” (Dust) ise Gözde Kural’ın imzasını taşıyordu. Ulusal ve Uluslararası Yarışma, Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu ve Antalya Film Forum ile izleyici ödülleri ve özel ödüller de dahil toplam 43 ödül sahiplerini bulurken 460 bin TL ve 50 bin Euro para ödülü dağıtıldı. (Ulusal Yarışma 100 bin TL/ Uluslararası Yarışma 50 bin Euro/ Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu 100 bin TL/ Antalya Film Forum Belgesel Pitching Platformu 2 projeye toplam 60 bin TL/ Antalya Film Forum Kurmaca Pitching Platformu 2 projeye toplam 60 bin TL/ Antalya Film Forum Work In Progress Ödülü 100.000 TL) Ayrıca festivalin ulaşım sponsoru THY tarafından En İyi Film’e verilen 1 milyon uçuş mili’nin sahibi “Mavi Bisiklet”in yapımcısı Ümit Köreken oldu. TRT’nin, Antalya Film Forum Proje Geliştirme ödülünü ise (40 bin TL) Şahmerdan kazandı.

Dünyaca Ünlü Yıldızlar Festivale Aktı

53. Uluslararası Antalya Film Festivali, konuklarıyla da dikkatleri üzerine çekti. Açılış töreninde Altın Portakal Onur Ödülü alan başarılı genç Fransız oyuncu Audrey Tautou, Uluslararası Jüri üyesi olarak gelen ve “Antalya’ya hayran kaldım. Bütün arkadaşlarıma anlatacağım” diyen ünlü Amerikalı oyuncu Andie MacDowell, Yaşam Boyu Başarı ödüllerinin sahipleri, çok özel iki isim; İran sinemasının genç ustalarından Asghar Farhadi ve oyunculuğun yaşayan efsanelerinden Harvey Keitel… Kapanış törenindeki mini konseriyle büyüleyen, sert filmlerin sert görünüşlü ama yumuşak ruhlu ustası Robert Davi, Uluslararası Jüri’ye başkanlık eden Oscar ve Bafta ödüllü İngiliz saygın yönetmen Hugh Hudson, yine Uluslararası Jüri’de yer alan bol ödüllü senarist ve yönetmen Wash Westmoreland, Filistinli kadın yönetmen Najwa Najjar, ile Altın Küre ödüllü oyuncu Rutger Hauer… Festival kapsamında gösterilen “İkinci Bahar” (Silver Skies) filminin Amerikalı usta oyuncusu George Hamilton, festivalde bir Ustalık Atölyesi gerçekleştiren Portekizli yıldız Esai Morales, “Şeytanın Avukatı” (Devil’s Advocate) ve Gladyatör filmi ile parlayan yetenekli ve güzel oyuncu Connie Nielsen, efsane filmlerin usta Amerikalı oyuncusu John Savage, sinema tarihine damga vurmuş “Postacı” (Il Postino) filminin başrol oyuncularından ve “Dünya Yetmez” ile Bond kızlarından biri olan İtalyan oyuncu Maria Grazia Cucinotta, dünya ekranlarında fırtınalar estiren “Game of Thrones” dizisi ile gençlerin yakından takip ettiği İngiliz oyuncu Tara Fitzgerald, yine bir başka efsaneleşmiş oyuncu Armand Assante ve Altın Palmiye dahil dünyanın önemli festivallerinden 50’ye yakın ödülü olan Filipinli ünlü yönetmen Brillante Mendosafestivalin bu yılki uluslararası büyüleyici isimlerindendi.

Bu konukların ve tüm festival konuklarının ağırlanması için birden çok lisan bilen 25 mihmandar ile 500 saha görevlisi 200 araç ile 16 saat duraksız çalışan shuttle servisler aracılığı ile 5 hotel ve 4 festival merkezi arasında mekik dokudu. Antalya havalimanında ICF ve İstanbul’da TAV özel karşılama servisleri ile 24 saat havaalanı hizmeti verildi. 15 kayıt noktasında 3000 katılımcının kaydı yapılırken bunların 2000 adetinin uçak biletlemesi ana sponsor THY işbirliği ve Scala MICE tarafından gerçekleştirildi. En önemlisi de bütün bunlar hiç hayır denilmeden yapıldı.

Festival, merkezine kavuştu

Yarım asırlık tecrübesine sürekli yeni açılımlar ekleyerek hem sinemamıza hem Antalya’ya katkısını artıran festival; bu yıl bilhassa yenilikleriyle dikkat çekti. Yerli ve yabancı, 3000 konuğu Antalya’nın özgün atmosferinde ağırlayan, 20 bin biletin kesildiği, bir o kadar da akredite seyirci alan festival; geçtiğimiz yıllarda da festivale mekan olarak büyük katkılar sağlayan Cam Piramit’i bu yıldan itibaren Festival Merkezi olarak 8 gün boyunca sinema profesyonellerinin hizmetine açtı. Bu amaçla 40 TIR malzemenin kullanıldığı Cam Piramit’te 14 özel oda ve ofis kuruldu. 500 kişiye hizmet verebilecek oturma grubu ve ofis malzemelerinin yerleştirildiği mekan, 2 bin 500 metrekare halı ile kaplanarak özel aydınlatma sistemi ile ışıklandırıldı. Yerel, ulusal ve uluslararası alandan festivali takip etmek üzere gelen 250’ye yakın basın mensubuna hizmet vermek üzere bir basın merkezinin de yer aldığı mekanda ayrıca 200 kişilik özel bir gösterim salonu ile 6 adet video izleme odası oluşturuldu.

Kral Yolu, Festival Yolu’na dönüştü

Festivalin ana mekanlarından Cam Piramit ve AKM’nin yer aldığı Antalya Kültür Park içerisinde bulunan Kral Yolu da Festival Yolu adıyla Pera Event tarafından tüm konuklar için bir şölen alanına dönüştürüldü. Aralarında Antalya Büyükşehir Belediyesi Evcil Hayvan Edindirme standından, çocuklara yönelik etkinliklerin bulunduğu alanlar ile dublaj ve green box deneyimleri yaşatan uygulamalara kadar 14 farklı standın kurulduğu Festival Yolu, 12 saat boyunca, büyük küçük herkesin keyifle vakit geçirdiği, ünlü simalarla yan yana gelip sohbet ettiği, kitaplarını imzalattığı, fotoğraf çektirdiği capcanlı bir etkinlik alanıydı. Aynı zamanda her gece ayrı bir konsere sahne olarak sinemayla müziği buluşturdu. Tanıtım ve duyuruların, anlık olarak 70 metrekarelik LED ekranlardan yapıldığı güzergahta, 50 metrekarelik 4 adet çadır kuruldu. Festival Yolu’nda bu yılki Onur Ödülü sahibi Yılmaz Gruda ve Feyzi Tuna, Ulusal Jüri üyesi, cast direktörü Harika Uygur, Yeşilçam’ın usta oyuncularından ve “Babamın Kanatları” filmindeki performansı ile Altın Portakal kazanan Menderes Samancılar, İstanbul Film Festivali’nin kurucusu ve 25 yıl direktörlüğünü yapan Hülya Uçansu ile yapımcı Arif Keskiner, ve oyunculuğunun yanı sıra şiirleriyle de bilinen emektar isim Kemal İnci, kitaplarını imzalayarak hayranlarıyla sohbet etti. Özgün Çoban, Ümit Kantarcılar, Gülsen Tuncer, Selim Bayraktar, Alper Saldıran, Berke Üzrek, Kaan Çakır gibi özellikle gençlerin gözdesi olan bazı isimler de sohbet saatlerinde Antalya halkı ile buluştu. Göksel, Taksim Trio, Mehmet Erdem, Sümer Ezgü ve Sixpack’in konser verdiği alanda ayrıca dans gösterileri ile film müzikleri konserleri de gerçekleştirildi.

Film TMR hayata geçti

Türkiye’de üretilen filmlerin ulusal ve uluslararası alanlarda satış, dağıtım, iletişim ve pazarlamalarına katkıda bulunmak üzere başlatılan Film TMR, geçtiğimiz yıl Festival Direktörü Elif Dağdeviren tarafından sektör temsilcilerine özel bir sunumla duyurulmuştu. Bu yıldan itibarense Film TMR (Film Talent and Marketing Rounds) bizzat sahnedeydi! Film TMR’ye henüz ilk yılında 57 Türk filmi başvurdu. Yerli yapımlara pazarlama ve finans anlamında ulusal ve uluslararası destek sağlamayı hedefleyen platform; üreticiler ile dağıtımcıları, online ve televizyon film alıcılarını buluşturdu, ön anlaşmaları Film TMR’de yapılan filmler oldu. Türkiye dışında Rusya, Almanya, Makedonya, İran, Fransa, Çin, Azerbaycan, Yunanistan ve Amerika Birleşik Devletleri’nden de katılım vardı. Sektör bazında tüm bu ülkeler arasında birebir görüşme organizasyonları gerçekleşti.

Muhteşem törenler için muhteşem mekanlar

53. Uluslararası Antalya Film Festivali’nin, yerli ve yabancı sinema yıldızlarıyla ışıldayan açılış ve kapanış törenlerine ev sahipliği yapan EXPO 2016 Antalya Kongre Merkezi de 1800 kişinin görev aldığı titiz bir çalışmayla hazırlandı. Törenlerin olmazsa olmazı ‘kırmızı halı’ geçişi için halıdan 63 metre uzunluğunda yol yapıldığı mekana, 700 metrekare LED ekran sistemi kuruldu. Sadece sahne için 320 kişilik ekip 4 gün boyunca çalışırken açılış töreninin unutulmaz sahnelerini oluşturan görsel şovlar için 12 kişilik uluslararası bir ekip, 3 ay boyunca çalıştı.

Festivalin ‘olmazsa olmaz’ı, geleneksel kortejde ise bu sene tam bir şov vardı. Sinema filmleri ve dizilerde kullanılan 15 klasik araç; Antalya Büyükşehir Belediyesi Bandosu’nun film müzikleri eşliğinde John Savage, Maria Grazia Cucinotta, Esai Morales, Mustafa Alabora, Ali Düşenkalkar, Özgür Çevik, Mehmet Özgür, Menderes Samancılar, Nursel Köse, Tijen Par, Erhan Yazıcıoğlu, Ziya Kürküt, Göksel, Özgün Çoban, Ümit Kantarcılar, Aliye Uzunatağan, Selim Bayraktar, Selim Gürata, Erdal Tosun, Atilla Olgaç, Gülsen Tuncer, Ayten Uncuoğlu ve Ali İpin gibi isimleri Antalyalılar ile buluşturdu. Sinemamızın gizli kahramanlarına saygı duruşunda bulunan Rabarba sergisinin yıldızları dublaj sanatçıları da kortejde halkı selamlayan isimler arasındaydı.

Hatıra tutkunu sinefiller için

Festivali takip etmekle yetinmeyip festivalden bir hatıra saklamak isteyenler ve koleksiyonerler için de 53. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde her şey vardı. 3 bin adet kataloğun basıldığı festivalde, Ali Can Sekmeç tarafından hazırlanan 1500 adet “Altın Portakallı Sanatçılar” kitabı da festival takipçilerine sunuldu. Fotoğraf sanatçısı Serdal Güzel ve oyuncu Deniz Çakır işbirliğiyle hayata geçirilen, 150 dublaj sanatçısının fotoğraflarıyla hikayelerinden oluşan “Rabarba” adlı kitap da 2 bin adet basılırken sergi ziyaretçileri tarafından yoğun ilgi çekti ve hemen tükendi. Deniz Yavuz tarafından sektöre özel olarak hazırlanan “Türkiye Sinemasının Dijital Serüvenindeki Son 5 Yıl” kitapçığı da sektörün ilgisiyle karşılandı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da festivale özel tasarlanmış çanta ve tshirt’ler takipçilerin gözdesiydi; 1750 t-shirt ve 1500 çanta, festival boyunca sinemaseverlerin üzerindeydi. Çantalar; Antalya Büyükşehir Belediyesi sosyal sorumluluk projeleri kapsamında geliştirilen ve amacı, unutulan el işçiliğini yaşatarak ev kadınlarına ek gelir imkanı sağlamak olan ASMEK tarafından tek tek elle dikilerek hazırlandı. Çantaların içinde de yine Antalya Büyükşehir Belediyesi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencileri tarafından elleriyle yaptıkları hediyeler yer aldı.

Türkiye’nin en güçlü sponsorları festivalin destekçisiydi

53. Uluslararası Antalya Film Festivali bu yıl da güçlü destekçileriyle sinemaya katkılarını artırdı. Festival; Türk Hava Yolları’nın (THY) ulaşım sponsorluğu, Turkuvaz Medya’nın ana medya sponsorluğunda, Türk Telekom, EXPO 2016, 1000 Volt Post Production, ICF Airports, The Land of Legends Theme Park Rixos, Rixos Downtown, Hotel Su, Puding Otel, Memorial, TAV, Denizbank, Philips, Ajans Press, Anadolu Yakası, Steigenberger Hotel Maslak İstanbul, AVR Sigorta, Rebul, Sortie, AKRA Barut Hotel, Kızılay İçecek, Sola Unitas, MAC, Portakalbahcem.com, Antalya Migros AVM, Nehirim Cattering, Mark Antalya, BNG-Nilgün Gülen, MD Kuaför, Urart, Anatoli, Setrow, Arma Balık ve Shikka’nın desteğiyle gerçekleşti.

2000 Kişiye Yakın Ekip Çalıştı

Tüm festival Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel başkanlığında ve Elif Dağdeviren’in direktörlüğünde ANSET çatısı altında EDGE CCF, Pera Event, SM360, Scala MICE, Festival Team, YapımLab, A Haber ana işbirlikleri ile temel olarak yaklaşık 150 kişi ve 30’a yakın iş ortağı tarafından gerçekleştirildi. Çalışan sayısı canlı yayın ve saha çalışanları ile dönemsel olarak 2000’e yaklaştı.

53. Uluslararası Antalya Film Festivali Ödülleri:

Ulusal Ödüller:

En İyi Film: Mavi Bisiklet (Ümit Köreken)

En İyi Yönetmen: Ümit Köreken (Mavi Bisiklet)

En İyi İlk Film Ödülü - Babamın Kanatları (Kıvanç Sezer)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü - Kübra Kip (Babamın Kanatları)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü - Haji Gul Aser (Toz)

En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü - Rauf (Vedat Özdemir)

En İyi Kurgu Ödülü - Genç Pehlivanlar (Ali Aga)

En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü - Rauf (Devrim Ömer Ünal)

Dr. Avni Tolunay Juri Özel Ödülü - Babamın Kanatları (Kıvanç Sezer)

Behlül Dal Jüri Özel Ödülü - Genç Pehlivanlar Tüm Oyuncuları

Film Yöneticileri Derneği (FİLM YÖN) En İyi Yönetmen Ödülü - Yeşim Ustaoğlu (Tereddüt)

Rengahenk Film Seçkisi İzleyici Ödülü: Yağmurlarda Yıkansam (Gülten Taranç)

Belgesel Film Seçkisi İzleyici Ödülü: Ben Ömer (Mesut Gengeç)

Kısa Film Seçkisi Ödülü: 7 Santimetre (Metehan Şereflioğlu)

En İyi Senaryo: Ümit Köreken (Mavi Bisiklet )

En İyi Kadın Oyuncu: Ecem Uzun (Tereddüt)

En İyi Erkek Oyuncu: Menderes Samancılar (Babamın Kanatları)

En İyi Müzik: Burak Korucu (Babamın Kanatları)

Ulusal Yarışma İzleyici Ödülü: Babamın Kanatları (Kıvanç Sezer)

Özel Ödüller:

Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu Ödülü: Ay Dede (Abdurrahman Öner)

Yaşam Boyu Başarı Ödülü: Emel Sayın

Yaşam Boyu Başarı Ödülü: Harvey Keitel

Yaşam Boyu Başarı Ödülü: Asghar Ferhadi

Altın Portakal Onur Ödülü: Audrey Tautou

Altın Portakal Onur Ödülü: Feyzi Tuna

Altın Portakal Onur Ödülü: Yılmaz Gruda

Altın Portakal Emek Ödülü: Altan Karındaş

Altın Portakal Emek Ödülü: Toron Karacaoğlu

Yıldırım Önal Anı Ödülü: Kenan Işık

Uluslararası Ödüller:

En İyi Film: Tereddüt (Yeşim Ustaoğlu)

En İyi Yönetmen: Yeşim Ustaoğlu (Tereddüt)

En İyi Erkek Oyuncu: Tamer Nafar (48 Kavşağı / Junction 48’)

En İyi Kadın Oyuncu: Ecem Uzun (Tereddüt)

En İyi Senaryo: Marina Seresesky (Açık Kapı / La Puerta Abierta)

En İyi Müzik: Tamer Nafar (48 Kavşağı / Junction 48’)

İzleyici ödülü: Açık Kapı (La Puerta Abierta)

Jüri Özel Ödülü: Başkalarının Evi (House of Others)

Antalya Film Forum Ödülleri

Villa Kult Rezidans Ödülü - Anadolu Leoparı

TRT Proje Geliştirme Ödülü - Şahmerdan

Kurmaca Pitching Platform Ödülü - Kız Kardeşler/Güven

Belgesel Pitching Platform Ödülü - Ben de Buradayım/Kim Mihri

Difiglame Renklendirme ve Görsel Efekt - Daha

Work in Progress Ödülü – Mr. Gay Suriye

/Ege Basın Grubu

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.