ALO TIBBİ ATIK !
53 hastane, 184 poliklinik ve 540 küçük ölçekli sağlık merkezinden günde 13 ton tıbbi atık toplayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ayrıştırılabilir atıkları da ayrı toplayacak. Alo Tıbbi Atık (293 17 55) ile Alo Atık (293 19 99) hatları sayesinde olası şik

12 Şubat 2008 Salı 13:04
Büyükşehir Belediyesi"nden yeni bir çevre hizmeti daha
ALO TIBBİ ATIK (293 17 55) VE ALO KATI ATIK (293 19 99) HATLARI DEVREDE
53 hastane, 184 poliklinik ve 540 küçük ölçekli sağlık merkezinden günde 13 ton tıbbi atık toplayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ayrıştırılabilir atıkları da ayrı toplayacak. Alo Tıbbi Atık (293 17 55) ile Alo Atık (293 19 99) hatları sayesinde olası şikayet ve talepler anında değerlendirilecek.
Daha temiz bir çevre için gerçekleştirdiği yatırımlar, katı atık yönetimi ve tıbbi atık yönetimi ile Türkiye"ye örnek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni bir uygulamaya daha imza attı. Alo Tıbbi Atık ve Alo Katı Atık hatları hizmete alındı.
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Yıldız Yılmaz, hedeflerinin, halen 120 bin konuttan ayrıştırılmış olarak toplanan geri kazanılabilir atık yönetimini yeni bağlanan tüm ilçe ve beldelere de yaygınlaştırmak olduğunu belirterek, Bu uygulamayı, tıbbi atıklarını ayrı topladığımız hastanelerimizde de başlattık. Halen 53 hastane, 184 poliklinik ve 540 küçük ölçekli sağlık merkezinden günde 13 ton tıbbi atık topluyoruz. Hastanelerimiz ayrıştırılabilir atıklarını da ayrı topladığında, temiz çevre hedefine hep birlikte bir adım daha yaklaşacağız dedi.
İzmir merkezinde bulunan özel ve kamu hastaneleri ile polikliniklerin yöneticilerinin katılımı ile Sağlık Kuruluşlarında Ambalaj Atıkları ve Tıbbi Atıkların Yönetimi Eğitim Programı toplantısı, Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Toplantı Salonu"nda yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Yıldız Yılmaz"ın yönetiminde gerçekleştirilen toplantıya, çok sayıda hastane ve poliklinik yöneticisi katıldı. Toplantıda, Büyükşehir Belediyesi Katı Atık İşletmeler Şube Müdürü Sibel Çoban, İzmir İl Çevre ve Orman Müdürlüğü"nden Ziraat Mühendisi S. Deniz Selimoğlu ve Ziraat Yüksek Mühendisi Çiğden Erzin ile ÇEVKO Vakfı Yerel Yönetimler Bölge Yöneticisi Ebru Ağbulut ve İZGEP Atık Toplama ve Gerdi Kazanım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı A. Ertunga Ardeniz, birer konuşma yapıp, atık yönetimi ile ilgili yasa, yönetmelik ve uygulamalar hakkında aydınlatıcı ve uyarıcı bilgi verdiler.
DAHA YAYGIN VE GÜÇLÜ UYGULAMA
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Yıldız Yılmaz, kent genelinde geri kazanılabilir atıkların toplanmasında başarı oranını daha da yükseltmek için çalıştıklarını belirterek, İzmir"de bu alanda faaliyet gösteren 10 firma ile görüşerek, İZGEP adında ortak bir şirket kurulmasını sağladık. Geri kazanılabilir atıklar artık daha güçlü bir yapı ile tek elden ve daha yaygın bir şekilde toplanmaya başladı dedi. Atıkların ayrıştırılarak toplanması konusunda halkta oluşacak yaygın bilincin önemine dikkat çeken Yılmaz, Bu nedenle ilköğretim okullarında eğitim çalışmaları yapıyoruz. Vatandaşlarımıza da hazırladığımız broşürler ile ulaşıp aydınlatıyoruz. Şimdi de Alo Tıbbi Atık (293 17 55) hattımız ile Alo Atık (293 19 99) nolu telefon hatlarımızı devreye aldık. Bu hatlar sayesinde olası şikayet ve taleplere anında karşılık vereceğiz diye konuştu. Yılmaz, geri kazanılabilir atıkların ayrı toplanmasında Çevre Kanunu"nda yaptırımlar bulunduğunu da anımsatarak, bugüne kadar hiçbir kurum, kuruluş ya da kişiye ceza uygulaması yapmadıklarını, hedeflerinin, bilinçlendirme yoluyla yasa ve yönetmelikleri uygulamak olduğunu söyledi.
Yılmaz, 1999 yılından beri İzmir"de tıbbi atıkların ayrı toplandığını, Büyükşehir Belediyesi sınırlarının genişlemesi ile yeni bağlanan ilçe ve beldelerde bulunan hastane, poliklinik ve muayenelerden de tıbbi atıkları ayrı topladıklarını belirterek, şöyle devam etti: Kuracağımız tıbbi atık sterilizasyon tesisi, topladığımız atıkları hacim olarak yüzde 80 oranında küçültmeye yarayacak. En önemlisi, sterilize ederek taşıyıp Harmandalı Çöp Deponi Alanı"nda özel çukurlarda bertaraf edebileceğiz diye konuştu.
HASTANELER ÖNEMLİ
Büyükşehir Belediyesi katı Atık İşletmeler Müdürü Sibel Çoban da hastane yöneticilerine, ayrıştırılabilir atıklar ile tıbbi atıkların ayrı toplanması konusunda neler yapmaları gerektiğini anlattı. Atıklar için hastanelere cam toplama kutuları yerleştireceklerini anlatan Çoban, kağıt-cam şişe- plastik-karton ve metal gibi atıklar ile enjeksiyonlar, ameliyathane artıkları, sargı bezleri gibi hasta ile doğrudan temas eden maddelerin ayrı torbalarda biriktirilmesi gerektiğini söyledi. Çoban, enjeksiyonlar ile diğer tıbbi atıkların da ayrı toplanması uyarısında bulunarak, Enjeksiyonlar karton veya teneke gibi özel kutularda toplanmalı. Diğer enfekte atıklar ile birlikte polietilen torbaya atıldığında torbayı delebiliyorlar ve tehlikeli durumların ortaya çıkmasına yol açıyorlar diye konuştu.
Çoban, halen 6 büyük hastanede yürütülen ayrıştırılabilir atıkların ayrı toplanması uygulamasına, tüm hastane ve polikliniklerin katılması gerektiğini vurgulayarak, hastane yöneticilerine şu uyarılarda bulundu:
Öncelikle hedefiniz, atık miktarını azaltmak olmalı.
Ünite içi atık yönetimi planlarınızı hazırlayın.
Kesici, delici atıkları ayrı bir torbada toplayın.
Patolojik ve enfeksiyöz atıklar mutlaka ayrı torbalara konmalı.
Tehlikeli atıkları ayrı toplayın.
Radyoaktif Atıkları mutlaka Türkiye Atom Enerjisi Kurumu"na verin.
Sıvı maddeleri, talaş gibi uygun emici maddelerle karıştırarak torbalayın.
Personelenizi bilinçlendirin; enjeksiyonları ayrı kaplarda toplayın.
Atıkları toplayan belediye personelini de düşünün ve onların yaşamını riske atacak uygulamalardan kaçının.
Unutmayın ki 20 yatak kapasitesinden büyük tüm hastaneler, atık deposu yapmak zorunda; olmayanlar bu eksiğini kısa sürede gidermeli.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.