24 Kasım 2024
  • İzmir9°C

ALİAĞA'DA TSE SEMİNERİ

Aliağa Ticaret Odası, TSE Bölge Müdürlüğü ile işbirliğinde düzenlediği TSE- ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi konferansı ile ilçedeki şirketleri uluslararası kalite sistem belgelendirmeleri konusunda bilgilendirdi.

Aliağa'da TSE Semineri

2005-06-29 18:44:43

 Aliağa Ticaret Odası, TSE Bölge Müdürlüğü ile işbirliğinde düzenlediği TSE- ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi konferansı ile ilçedeki şirketleri uluslararası kalite sistem belgelendirmeleri konusunda bilgilendirdi.
Aliağa Ticaret Odası Seminer Salonunda gerçekleştirilen konferansta konuşan TSE İzmir Bölge Müdürlüğü Personel ve kalite Sistem Müdürü A. Celal Aşkaroğlu, “Standardizasyon ekonomik bir kavramdır. Tüketicinin, üreticinin ve distribütörün ortak noktası olan bir kavramdır. İnsanlar bilinç altlarında sürekli standardizasyon yaparlar. Standartlar TSE tarafından hazırlanmaz; TSE yalnızca koordinasyonu sağlar. Standardı sanayicinin kendisinin oluşturması gerekiyor.” Dedi.
“Kalite ISO 9000 standartlarında çok teknik bir tanıma sahiptir. Kalite, bir ürünün yapısal özellikler kümesinin şartları yerine getirme derecesidir. Bu şartlar pazar ve müşteri tarafından koyulur.” Diye konuşan Aşkaroğlu, “Japonların güzel bir sözü var; (Standardizasyon olmadan bir işi yürütmemiz mümkün değil ama 6 ayda bir yenilenmeyen standart standart değildir.) Bu söz gerçekten çok doğru ve anlamlı bir ifade. Çünkü standartlarımızı sürekli olarak geliştirmemiz gerekiyor.” Dedi.
KALİTE; DÜŞÜNCEDEN ÜRETİME, SATIŞA VE PAZARLAMAYA KADAR TÜM SÜREÇLERDE GEREKLİ
Aliağa Ticaret odası Seminer Salonunu dolduran işadamı ve şirket temsilcilerine seslenen TSE İzmir Bölge Müdürlüğü Personel ve kalite Sistem Müdürü A. Celal Aşkaroğlu, müşterilerin beklentilerinin çok farklı olmasından dolayı kalite tanımıyla ilgili bir standart koymanın mümkün olamayacağını söyledi.
“Kalite tanımıyla ilgili belli bir standart koymak mümkün değil çünkü müşterilerin beklentileri çok farklı. Kalite ISO 9000 standartlarında çok teknik bir tanıma sahiptir. Kalite, bir ürünün yapısal özellikler kümesinin şartları yerine getirme derecesidir. Bu şartlar pazar ve müşteri tarafından koyulur. Kalite çok üstün özellikli bir ürün ortaya çıkarmak değil müşterimizin, pazarımızın koyduğu şartları sürekli karşılayan bir ürünü ortaya çıkarmaktır.” Diyen Aşkaroğlu, “Kaliteyle ilgili ilk olarak yapmamız gereken tasarım kalitesidir. Acaba tasarladığınız bir ürün pazarın ihtiyaçlarını karşılayabilecek mi? Bir ürünü pazara zamanında ve her defasında sürmeniz lazım. Buna da uygunluk kalitesi diyoruz. Genelde kurumlardaki kalite kontrol birimlerinin organize edilme sebebi üretilen her ürünün aynı özelliğe sahip olmasını sağlamaktır. Bir organizasyonun kalitesini ölçmek istiyorsak organizasyonda gelişme vizyonunun olup olmadığına bakmamız gerekiyor. Burada önemli olan, üst yönetimin sürekli gelişme vizyonuna inanıp inanamadığı ve çalışanlarını da bu yönde motive edip etmediğidir. Organizasyonların sürekli olarak kendisini geliştirmesi gerekiyor. Organizasyonların bir vizyonu olabilir ama doğru işler planlamıyor olabilir, müşteriye doğru hizmeti doğru zamanda veremiyor olabilir. Kısacası organizasyonların yöneticileri doğru vizyonu koysa bile, işlerin doğru planlanması çok daha önemli.” Dedi.
Konuşmasında dünyada ve Türkiye’de standartların gelişim sürecinden de bahseden Aşkaroğlu, global dünya pazarlarında güçlü rekabete ancak; doğru vizyonu belirlemiş, belli bir üretim, pazarlama ve hizmet standardını yakalamış ve sürekli gelişmeye uygun bir organizasyon yapısıyla ulaşılabileceğini söyledi.
BİR KURULUŞ UZUN VADELİ DÜŞÜNMÜYORSA ENİNDE SONUNDA KAYALIKLARA ÇARPACAKTIR.
Şirketlerin uzun vadeli stratejik yol haritalarını belirlemesi gerektiğini ifade eden Celal Aşkaroğlu, “Bir kuruluş uzun vadeli düşünmüyorsa eninde sonunda kayalıklara çarpacaktır. Dolayısıyla işletmelerin uzun vadeli planları olmalı ve bu planlarda da kalite yönetim anlayışı mutlaka yer almalı.” Dedi.
TSE İzmir Bölge Müdürlüğü Personel ve kalite Sistem Müdürü A. Celal Aşkaroğlu “ISO 9000 Standart Serisi firmaları tatmin etmeyi amaçlayan bir standart değildir, müşteri orijinli yazılmış bir standarttır. 2000 yılında firma memnuniyetine yönelik yapılan bazı değişikliklere rağmen bu standardı yine de müşteri orijinli olarak kabul etmek gerekir. ISO kalite yönetiminde bize çok güzel bir model sunuyor. Her ne kadar müşteri için dokümante edilmiş bir standart olsa da aslında kaliteyi yönetmek için bize bir model sunuyor dolayısıyla doğru kullanıldığında çok faydalı bir standart. ISO 9000 Standartları firmaların çalışma sistemlerini düzenleyip belgelendirir. Yeni ISO 9000 Standartlarında fazla dokümantasyon talebi yok ama yine de nasıl çalışacağımızı belli noktalarda dokümante etmemiz lazım.” Dedi.
Celal Aşkaroğlu, konferansın sorunda kalite ve standartların, Türkiye’nin dünya çapında ürettiği mal ve hizmetlerinin kabul edilirliğini arttıracağını belirterek “Kalite, ülke başarısında çok önemlidir. Bugün Japonya ve Kore gibi ülkeler ürettikleri kalite sayesinde dünya ticaretinde liderler. Ürettiğimiz ürünler kaliteliyse ülke olarak başarılı olmamamız için bir neden yok.” Dedi.
Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka da Aliağa’nın son yıllarda önemli bir ihracat merkezi olduğuna dikkati çekerek, bölgenin İzmir ve ülke ekonomisine olan katkısının her geçen gün arttığını söyledi. Aliağa’daki tüm firmaların TSE-ISO 9001 kalite belgelendirme sistemleri hakkında bilgilenmesi gerektiğini ifade ederek, “Aliağa Ticaret odası olarak aktif bir rol üstlenerek, Önümüzdeki dönemde, bölgemizdeki KOBİ’lerin TSE-ISO belgesi alabilmesi için TSE ile işbirliği yapacağız. Bu konuda çalışmalara başladık. Üyelerimizi mevzuat ve bürokrasi sürecinden mümkün olduğu kadar uzak tutarak kalite standartlarına kavuşmaları için çalışma yapacağız” dedi.


Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.