26 Kasım 2024
  • İzmir6°C

ALİAĞA'DA JEOTERMALİN ÖYKÜSÜ

İlk kez 1998 yılında Aliağa kamuoyunun gündemine giren, 2000 li yıllarda da halktan yasal dayanağı olmadan para toplanmasıyla büyük tepkiler çeken Jeotermal konusu, Hakkı Ülkü’nün belediye başkanlığı yaptığı dönemin CHP’li meclis üyelerinin ön

Aliağa'da Jeotermalin Öyküsü

2006-04-12 22:40:09

ALİAĞA'DA JEOTERMALİN ÖYKÜSÜ 

İlk kez 1998 yılında Aliağa kamuoyunun gündemine giren, 2000 li yıllarda da halktan yasal dayanağı olmadan para toplanmasıyla büyük tepkiler çeken Jeotermal konusu, Hakkı Ülkü’nün belediye başkanlığı yaptığı dönemin CHP’li meclis üyelerinin öncülüğünde yeniden gündeme getirilmeye çalışılıyor. Aliağa’da konutların jeotermal enerji ile ısıtılmasını isteyen bir grubun başlattığı girişimin öncüleri 30 Mart günü saat 19:00’da Petrol İş sendikasında yapılan toplantıda bir yürütme kurulu oluşturdu. Girişimin yürütme kurulunda CHP, DYP, MHP, Yeni Mahalle Muhtarlığı, Samurlu Köyü Muhtarlığı ve Petrol-İş Sendikası yer aldı.

ALİAĞA YURTTAŞ GİRİŞİMİ, BAŞKAN KAYA’YI ZİYARET ETTİ

“Jeotermal için Aliağa Girişimi” adlı eski CHP Meclis üyelerinin öncülüğündeki grup, 6 Nisan Perşembe günü saat 11:00’de Aliağa belediye başkanı Tansu Kaya’yı ziyaret ederek jeotermal enerji konusunda destek istedi. Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, görüşmede Aliağa halkının yararına olan her konuya belediye olarak öncülük edeceklerini ifade ederek, “Aliağa’da kentin jeotermal enerjiyle ısıtılması konusu bilimsel olarak çok iyi tetkikler yapıldıktan sonra ve potansiyelin niteliği belirlendikten sonra gündeme getirilecek bir konu. Aliağa’da kentsel dönüşüm ve yeniden yapılanma hamlesi başlattığımız böylesi bir dönemde bu kentin ortak akılla yönetilmesi konusundaki bakışımızı koruyoruz. Bu amaçla konunun etraflıca değerlendirilebilmesi için Kent Konseyi’nde görüşülmesini sağlayacağız” dedi.

Toplantıdan sonra bir açıklama yapan İbrahim Doğangül; “Çok yararlı bir toplantı oldu. sayın Başkan’a jeotermal enerji ile ilgili olarak taleplerimizi ilettik. Konuyu Kent Konseyi’ne götüreceğini, Aliağa için yapılan her türlü girişime kendisinin de destek vereceğini belirtti.” Diye konuştu.

Jeotermal inisiyatifi AKP Aliağa İlçe Başkanı Uğur Türkan’ı da ziyaret ederek jeotermal enerjiye destek istedi. Sivil toplum örgütlerinin kentin yarına olan konularda inisiyatif almasının Aliağa’nın bir şansı olduğunu söyleyen Türkan, “Aliağa halkının yararına olacak her projede en önde yer almaktan mutlu oluruz” ifadesini kullandı.

ALİAĞA’NIN JEOTERMAL MACERASI

Aliağa’da jeotermal enerji ile konut ısıtılması projesi ilk kez MTA tarafından yapılan kuyu açılması çalışmaları sonucu 1999 yılında dönemin CHP’li belediye Başkanı H. Ülkü tarafından gündeme getirildi. 2000 yılının ilk aylarında halktan yasal dayanağı olmadan para toplanmaya başlanınca dönemin kaymakamı Cengiz Horozoğlu, duruma el koydu. Dönemin yerel gazetelerinin kamuoyu adına yaptıkları kamuoyunu aydınlatıcı yayınlar, projede şaibe ve usulsüzlük, fazla ödeme yapılması gibi iddialar üzerine Aliağa halkı projeye destek vermedi.

ORME, PROJE BAŞLAMADAN ALİAĞA’DA BÜRO AÇTI

Ancak 2000 yılında jeotermal projesinin adı gündeme geldikten kısa süre sonra Orhan Mertoğlu’nun sahibi olduğu Orme jeotermal şirketi Aliağa’da Demokrasi Meydanı No:1 K:2 Adresinde bir büro açtı. Adı daha sonra Aliağa Jeotermal projesiyle sık sık gündeme gelen şirket, bölge temsilciliğine de dönemin Belediye başkanı H.Ülkü’nün yakın arkadaşı, eski Dikili belediye başkanı Osman Özgüven’i getirdi.

FİZİBİLİTE İHALESİNİ ORME KAZANDI

Aliağa Jeotermal enerji konusunda yerel basın kamuoyunu uyarmaya devam ederken Osman Özgüven’in temsilcisi olduğu Orme Jeotermal, belediyeden projenin fizibilite ihalesini sessiz sedasız kazandı. Orme, 210 Milyar TL + KDV’ye fizibilite ihalesini kazanırken, kamuoyunda ihalenin fahiş bedelle kazanıldığı ve yeterince şeffaf olmadığı yönündeki eleştiriler dikkate alınmadı ve Orme’ye 250 Milyarı bulan fizibilite bedeli ödendi.

USULSÜZLÜK İDDİALARINA DÖNEMİN MECLİS ÜYELERİ SUSKUN KALMIŞTI

Söz konusu tartışmaların yaşandığı 2000- 2003 yılları arasında kamuoyunun ve siyasi partilerin, projenin şeffaf olması ve belediye, kaymakamlık meslek odaları ve vatandaşların katılımıyla kurulacak bir şirket tarafından yapılarak şeffaf ve denetime açık bir modelle gerçekleştirilmesi yönündeki tüm uyarılarına karşın bu öneriler dikkate alınmayınca jeotermal konusu kamuoyunun gündeminden düştü.

1999- 2004 döneminde kentin jeotermal ile ısıtılması projelerinin kentteki meslek odaları ve sivil toplum örgütlerine açılarak şeffaf, denetime açık bir jeotermal modeli oluşturulması çalışmalarına destek vermekten ısrarla kaçınan dönemin meclis üyelerinin, son günlerde projeyi yeniden gündeme getirmeye çalışması vatandaşlar arasında tebessümle karşılanıyor.  

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.